Există două forțe importante care ne motivează: frica și dragostea. Când ne temem, ne retragem din viață, când ne îndrăgostim, ne deschidem la tot ceea ce viața are de oferit cu pasiune, entuziasm și acceptare. Trebuie să învățăm să ne iubim pe noi înșine, în toată gloria noastră și imperfecțiunile noastre. Dacă nu ne putem iubi pe noi înșine, nu ne putem deschide pe deplin abilității noastre de a iubi pe alții sau de potențialul nostru creator. Evoluția și toate speranțele pentru o lume mai bună se află în neînfricarea și în viziunea luminoasă a oamenilor care îmbrățișează viața.

John Lennon afirmase odată: ”cântecele ar trebui să fie ca ziarele”.

Balada lui John și Yoko tocmai asta face, descrie nunta lui John cu Yoko Ono la 20 martie 1969, în Gibraltar, și luna de miere care a urmat la Amsterdam. Înregistrată de Beatles, mai exact de John și Paul, piesa a fost lansată în Regatul Unit la 14 aprilie și în Statele Unite la 4 iunie 1969.

@johnlennon

#lovewins ❤️

♬ original sound – John Lennon

Decizia lui John și Yoko de a se căsători a venit brusc, pe 14 martie 1969, la doar două zile după ce Paul McCartney se căsătorise cu Linda Eastman. Pe 14 martie, John și Yoko erau în drum spre Poole, în Dorset, pentru o vizită la mătușa lui John, Mimi.

John i-a cerut șoferului său, Les Anthony, să meargă la Southampton și să se intereseze despre posibilitatea unei căsătorii pe mare. Rezultatul fiind negativ, Lennon a decis să meargă la Paris, solicitând personalului să organizeze o nuntă liniștită acolo. Un colaborator de al său, Peter Brown, i-a deslușit faptul că preavizul atât de scurt făcea căsătoria imposibilă, dar că, ceremonia s-ar putea face în Gibraltar, deoarece era un protectorat britanic, iar Lennon era cetățean britanic.

Pe 20 martie 1969, John și Yoko au zburat spre Gibraltar într-un avion privat și s-au dus direct la consulatul britanic unde s-au căsătorit. A fost o ceremonie de zece minute, efectuată de notarul Cecil Wheeler.

În mai puțin de o oră, cuplul a plecat din nou, de această dată spre Amsterdam, unde a rezervat, pentru luna de miere, suita prezidențială de la hotelul Hilton. Dar, în locul unei luni de miere intime, ca în majoritatea cuplurilor, John și Yoko au invitat reprezentanți ai presei în dormitorul lor, permițându-le accesul între orele 10:00 am și 10:00 pm.

Bed-In

La sosirea acestora, John și Yoko, îngrijit îmbrăcați în pijamale, stau în pat și discută subiectul păcii. Acest fapt a devenit cunoscut în Amsterdam și întreaga lume, sub numele de „Bed-In”. În următoarele șapte zile, John și Yoko au tot discutat pentru ca lumea să vadă mesajul și punctele lor de vedere asupra păcii, timp în care mass-media a făcut posibil acest lucru.

Cei doi au dat multe interviuri în direct pentru radioul american și au realizat un documentar al evenimentelor, de 60 de minute. În descrierea „patului”, John a declarat: ”Eu și Yoko suntem dispuși să fim clovnii lumii, dacă făcând asta facem ceva bun. Iar eu spun Pace. Nu arătăm cu degetul spre nimeni. Nu există băieți buni și băieți răi. Lupta se dă în minte. Trebuie să îngropăm proprii demoni și să nu mai condamnăm oamenii. Toți suntem Hristos și Hitler. Vrem ca Hristos să câștige. Încercăm să facem mesajul lui Hristos contemporan. Ce ar fi făcut El dacă ar fi avut reclame, înregistrări, filme, televizor și ziare! Hristos a făcut minuni pentru a-și tramite mesajul. Ei bine, miracolul astăzi este comunicarea, deci hai să-l folosim.”

Baladă și Sacher Torte

După ce au părăsit Amsterdamul, John și Yoko s-au dus la Viena, unde au petrecut noaptea la Hotel Sacher și s-au bucurat de celebrul Sacher Torte, bogat în ciocolată.

Pe 1 aprilie, cuplul s-a întors la Londra și a susținut o altă conferință de presă la aeroport. Deoarece Yoko era divorțată în străinătate, nu erau siguri asupra primirii de care vor avea parte la Londra, mulți fiind de părere că Yoko nu era soția ideală pentru un Beatle. Recepția la aeroport a fost, însă, una caldă și de acceptare.

După ce a scris Balada lui John și Yoko, Lennon s-a grăbit să o și înregistreze. A amenajat studioul și, la acel moment, McCartney a fost singurul Beatle disponibil. În consecință, cei doi au înregistrat piesa în nouă ore. Paul a cântat la tobe, pian, maracas și bas, în timp ce John a cântat la chitara solo, acustică și voce.

Melodia a fost mixată exclusiv în stereo. Deși nu a fost ultima dată când John și Paul au lucrat împreună în studio, a fost ultima lor colaborare majoră. La mixajul și înregistrarea piesei, Paul a cântat mai întâi la tobe, în timp ce John cânta partea principală a piesei la chitara acustică. După suprapunerea celor două părți principale de chitară ale lui John, au adăugat părțile de pian, bas și percuție ale lui Paul.

La lansarea în Statele Unite, multe posturi de radio au refuzat să transmită melodia datorită utilizării cuvântului Hristos, precum și a faptului că mulți înțelegeau greșit ceea ce spunea Lennon când menționa cuvântul „peace”, crezând că se referă, cu conotații sexuale, la „piece”. Alte posturi de radio au transmis melodia, dar au cenzurat cuvântul Hristos.

„Avem toți darul ăsta al iubirii, dar iubirea e ca o plantă delicată. Nu poți s-o accepți doar și apoi s-o lași în dulap, gândindu-te că se va descurca singură. Trebuie s-o uzi.

Trebuie să ai grijă de ea și s-o hrănești.”

Citește și John Lennon – Povestea unei crime celebre