Întreabă pe oricine: îți place libertatea ? Invariabil, vei primi răspunsul „DA”. Până la urmă, cui nu-i place libertatea ?

Problema apare atunci când dezvolți un pic subiectul. Spre surprinderea ta, poți afla că majoritatea nu fac diferența între noțiunea libertate și cea de libertinism.

Unde se termină una și unde începe cealaltă ?

Câți înțeleg faptul că libertatea se întinde până acolo unde i-o îngrădești pe a altuia ?

Mulți nu înțeleg asta și deși pretind libertatea, în realitate și-ar dori libertinism. Să facă ce vor, când vor și, preferabil, cu cine vor.

Într-un fel, nu e o gândire obtuză, raportat la faptul că fiecare poate alege ce consideră că-i este mai potrivit, DAR doar dacă înțelege și își asumă integral consecințele propriilor alegeri.

Problema apare când libertinismul nu e asumat, ci promiscuu. De ce ? Pentru că denotă lipsă de asumare. Lipsă de respect. Lipsă de demnitate. Oare astea mai sunt valori ? Și dacă nu, în lipsa valorii, mai putem discuta de conexiune ? Și în lipsa conexiunii, mai există noțiunea de relație ?

*

Și vă mai las aici câteva întrebări de la A.A.F, cu recomandarea să le repartizați zilnic, pentru eficiență.

  • Mai poți susține că cineva te-a rănit profitând de inocența ta, câtă vreme prin propria-ți ignoranță i-ai permis să o facă ?
  • De cele mai multe ori, tu-i inventezi celuilalt cele mai bune scuze. Deci, te minte sau te minți ?
  • În general, după ceva experiențe nereușite, ar fi indicat să știi destul de devreme în ce te bagi. Dar, cu toate astea, alegi să continui, pentru ca mai apoi să-ți pară rău. Întrebarea care se pune nu este de ce ai continuat, ci mai degrabă ce anume te-a făcut să ignori toate semnalele pe care ți le-a transmis prin comportamentul lipsit de constanță, deși știai că mai devreme sau mai târziu veți ajunge la separare ? Cât timp analizezi împrejurarea asta, uite o reinterpretare a unei vechi zicale: nu plânge pentru că s-a terminat. Râzi de ce va primi cea/cel care îți va lua locul.
  • De ce te-ai baza mai mult pe potențialul cuiva decât pe constanța cu care renunță la fiecare șansă de a-și demonstra potențialul în care se pare că doar tu mai crezi ?

Un text de A.A.F

Citiți și Oameni cu inima cusută