Filmele bune sunt o plăcere și o lecție de viață

ROMY SCHNEIDER (1938 – 1982)
O poveste de dragoste foarte frumoasă, într-un mediu foarte crud și întunecat.” (IMDB)
Bazat pe romanul lui Christopher Frank, „La Nuit américaine”, „That Most Important Thing: Love” (titlul original francez: L’important c’est d’aimer) este un film francez din 1975 regizat de polonezul Andrzej Żuławski. Filmul este povestea unei relații de dragoste pasionale dintre Nadine Chevalier, o actriță de mână a doua (Romy Schneider) și Servais Mont, fotograf (Fabio Testi), în show-business-ul francez violent și neiertător.
Critica de specialitate consideră acest film ca fiind unul dintre cele mai bune ale actriței Romy Schneider ceea i-a adus premiul César la categoria „Cea mai bună actriță”.
Link
*****
„Cinematograful ar trebui să te facă să uiți că te afli într-o sală de spectacole.” (Roman Polanski)
Dorința lui Polański, conform spuselor regizorului, este ca în urnă, alături de cenușă să să fie pusă și rolele acestui film. Într-un interviu, a afirmat că „Pianistul” este cea mai personală creație a sa și cea de care este cel mai mândru. Printre numeroasele premii, pelicula i-a adus un Palme d’Or pentru cel mai bun film și un Oscar pentru cel mai bun regizor. Pianistul urmărește întâmplările lui Władysław Szpilman, un pianist evreu polonez, și viața lui la Varșovia în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Când a adaptat memoriile lui Szpilman, Roman Polański s-a inspirat direct din anii copilăriei petrecuți în Polonia ocupată de naziști și din șederea sa în ghetoul din Cracovia.
Acest film incredibil de emoționant nu este despre eroism sau martirologie. Este mai ales degrabă despre supraviețuirea într-o lume dezumanizată și despre puterea artei de a păstra și afirma umanitatea. Acest lucru este, de asemenea, ceva foarte adevărat pentru Polański însuși, care s-a orientat întotdeauna către artă în cele mai întunecate momente ale vieții sale. În The Pianist, Adrien Brody îl joacă nu numai pe Władysław Szpilman, ci și pe Polański. Câștigând Oscarul pentru interpretarea lui Brody este dovada eficienței meșteșugului de regizor al lui Polański.
Din păcate, în alte filme și sub îndrumarea altor regizori, Brody nu a mai reușit să creeze un rol cu o greutate și o importanță asemănătoare.
sau
NETFLIX
*****
M-am săturat să nu am curajul de a fi un nimeni absolut”. (J. D. Salinger)
Unul dintre primele zece documentare cu cele mai mari încasări din 2013, cu cea mai mare vizionare medie pe ecran dintre toate filmele care au fost lansate în weekendul de deschidere, „Salinger” (2013) este un film documentar american despre scriitorul J. D. Salinger regizat și produs de Shane Salerno. Filmul spune povestea vieții lui Salinger prin intermediul unor interviuri cu prieteni, istorici și jurnaliști.

ÎN AMINTIREA LUI JEAN GABIN (1904-1976) & LINO VENTURA (1917-1987) … 🥀

„Este un clasic la fel ca un diamant. Un dialog clar și impecabil, spiritul de familie, munca polițistului încăpățânat, fermecătorul și vulnerabilul criminal, „Pater familias” care cunoaște și fixează regulile și are soluții la orice problemă.” (IMDB)
Clanul sicilienilor” (Le clan des Siciliens) este un film franco-italian din 1969, bazat pe romanul omonim a lui Auguste Le Breton. Filmul, în regia lui Henri Verneuil, îi are în distribuție pe Jean Gabin, Lino Ventura și Alain Delon, jocul actoricesc al celor trei a contribuit la succesul filmului în Franța și nu numai. Ennio Morricone a compus partitura pentru coloana sonoră.
Link film
*****

VLADIMIR GĂITAN (1947 – 2020)

„Situaţiile se fac şi se desfac prin femei, nu iubite, ci dorite.”

„Ultima noapte de dragoste” este o coproducție româno-vest germană din 1980, regizat de Sergiu Nicolaescu după un scenariu inspirat din romanul „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război” (1930) al scriitorului român Camil Petrescu. Rolurile principale sunt interpretate de Vladimir Găitan, Joanna Pacuła, Sergiu Nicolaescu și Sebastian Papaiani.
Filmul este alcătuit din două părți: partea I-a (Ultima noapte de dragoste) are 47 de minute, iar partea a II-a (Întîia noapte de război) 53 de minute.
Tânărul industriaș Tudor Gheorghiu (Vladimir Găitan) își amintește, obsedat de gelozie, povestea de dragoste dintre el și soția sa Lena (Joanna Pacula) petrecută înainte de plecarea sa în război. Crezând că aceasta urma să se întâlnească cu amantul, el părăsește comanda subunități sale pentru a o prinde. Însa, lipsa lui de pe front conduce la decimarea subunității rămasă fără comandant. Pentru acest lucru este condamnat la moarte.
Filmul, deși nu urmărește cu maximă fidelitate firul narativ petrescian, reușește să redea pasiunea și zbuciumul celor doi protagoniști a căror dragoste este întreruptă brutal de începerea primului război mondial. Crearea fundalului social instabil al acelor vremuri de restriște este realizată cu multă iscusință iar Joanna Pacula și Vladimir Găitan reușesc două roluri memorabile. (IMDb)
*****
„Fără Elvis, niciunul dintre noi nu ar fi reușit”. (Buddy Holly)
Filmul „The Buddy Holly Story”, cu Gary Busey în rolul lui Holly, este lansat în SUA.
The Buddy Holly Story este un film biografic american din 1978 regizat de Steve Rash, care prezintă viața și cariera muzicianului rock and roll Buddy Holly. Coloana sonoră, câștigătoare a premiului Oscar, a fost adaptată de Joe Renzetti. Pentru rolul său actorul Gary Busey a fost nominalizat pentru premiul Oscar.
Link
IN MEMORIAM … ELIZABETH TAYLOR & PAUL NEWMAN … 🥀🥀
Singurul lucru mai rău decât un mincinos este un mincinos care este și ipocrit!” (Tennessee Williams)
„Cat on a Hot Tin Roof” (Pisica pe acoperișul fierbinte) este un film de dramă american din 1958 în regia lui Richard Brooks, care a scris scenariul împreună cu James Poe, bazat pe piesa de teatru omonimă de Tennessee Williams, câștigătoare a premiului Pulitzer în 1955. Filmul îi are în distribuție pe Elizabeth Taylor, Paul Newman, Burl Ives, Jack Carson și Judith Anderson.Link
https://sitefilme.com/online/103193/
*****
Exploratori, amante, vagabonzi, trântori, artiști, hoinari… Toți sunt la masa căpitanului!
Bazat pe romanul scriitoarei americane Katherine Anne Porter (care a devenit un best-seller național în câteva zile de la publicare), ”Corabia Nebunilor” (Ship of Fools) este un film american din 1965 regizat de Stanley Kramer. Acțiunea se petrece în 1933 la bordul unui transatlantic plecat din Mexic cu destinația Germania. Filmul are o distribuție proeminentă de 11 vedete – Vivien Leigh (în rolul ei final), Simone Signoret, Jose Ferrer, Lee Marvin, Oskar Werner, Elizabeth Ashley, George Segal, Jose Greco, Michael Dunn, Charles Korvin și Heinz Ruehmann.
Nominalizat la 8 premii Oscar, inclusiv premiul pentru „Cel mai bun film”, „Cel mai bun actor”, „Cea mai bună actriță” și „Cel mai bun scenariu adaptat”, Corabia nebunilor a fost la fel de apreciat de public cât și de critici.
Link
https://sitefilme.com/online/32688/
*****
Forţa unui om de a îndura suferinţa e imensă şi n-ar fi dacă noi resurse de speranţă, care nasc în sufletul uman ca un val îndată ce valurile precedente s-au sfărâmat de ţărm, n-ar ţâşni din adâncuri şi nu ne-ar face iarăşi puternici.” (Marin Preda)
IN MEMORIAM … ȘTEFAN IORDACHE (1941-2008) … 🥀
„Cel mai iubit dintre pămînteni”, în regia lui Șerban Marinescu, este un film din 1993 inspirat din ultimul roman scris de Marin Preda. Este o frescă a României „socialiste” și prezintă orori din epoca dintre 1945 și 1964.
Link
https://youtu.be/hVb-v3j_icM
*****
Îți pui viața pe o masă și tai toate tumorile nedreptății … dar tăierea tumorilor nedreptății, asta e o operație profundă. Cineva trebuie să păstreze viața în timp ce tu o faci.
„Doctor Jivago” este un film istoric epic de dragoste din 1965, regizat de David Lean, bazat pe romanul din 1957 al lui Boris Pasternak. Povestea este plasată în Rusia în timpul Primului Război Mondial și al Războiului Civil. Filmul îl are în rolurile principal pe Omar Sharif în rolul lui Yuri Zhivago, medic și poet căsătorit a cărui viață este alterată de Revoluția Rusă și de Războiul Civil ulterior, și pe Julie Christie în rolul Larei Antipova. Geraldine Chaplin, Tom Courtenay, Rod Steiger, Alec Guinness, Ralph Richardson, Siobhán McKenna și Rita Tushingham apar în roluri secundare.
La cea de-a 38-a ediție a Premiilor Academiei, „Doctor Zhivago” a câștigat cinci premii Oscar: cel mai bun scenariu adaptat, cel mai bun scenariu original, cea mai bună imagine, cea mai bună regie artistică și cel mai bun design de costume.
Link
 https://youtu.be/M1iQ5hQTR5s
*****
Senatorul meu seamănă tot mai mult cu cei de astăzi. Aici este tristeţea. Filmul, care atunci avea o anumită actualitate, acum este şi mai actual. Mai trebuie puţin şi va deveni total actual.” (Mircea Daneliuc)
Respins la Festivalul de la Berlin, însă selectat la Festivalul de la Cannes cu un alt titlu, „Melcii senatorului”, pelicula „Senatorul melcilor”, un succes de public și în rândul criticilor, este o satiră stridentă la transformarea unei ţări în care goana după succes şi câştigul facil înlătură vechile valori. Le intenţionează pline de veselie, fără a fi vesele. Nu poate face un lucru care să fie mincinos în sine însuşi, făcând abstracţie de ceea ce ştie că se petrece în jurul său.
Pentru rolul principal din acest film, Dorel Vişan a luat Premiul pentru interpretare masculină la Festivalul Filmului Mediteranean de la Montpellier, Franţa (1995).
Link
https://youtu.be/7Upd3yKjOws
*****
IN MEMORIAM … 🥀🥀
Dem Rădulescu (1931 – 2000)
Sebastian Papaiani (1936 – 2016)
„Excelentă comedie, probabil una dintre cele mai bune făcute vreodata în România.” (IMDB)
„Astă seară dansăm în familie” este un film de comedie românesc din 1972, regizat de Geo Saizescu. Rolurile principale sunt interpretate de actorii Dem Rădulescu, Sebastian Papaiani, Vasilica Tastaman, Ioana Bulcă, Stela Popescu, Draga Olteanu Matei, Mariella Petrescu și Violeta Andrei.
Subiectul filmului îl reprezintă periplurile prin țară a doi escroci sentimentali, care se prezintă drept persoane respectabile și prind în plasă numeroase victime feminine de diferite vârste, de la care reușesc să obțină importante sume de bani în schimbul promisiunilor de căsătorie.
Link
https://sitefilme.com/online/61880/
*****
ALIDA VALI (1921-2006) 🥀
GEORGES WILSON (1921-2010) 🥀
„Ea a încercat să explorezeze adâncul inimii și sufletului lui… dar nu a putut să-i aducă înapoi trecutul uitat.” (IMDb)
The Long Absence (Une aussi longue absence) este un film francez din 1961 regizat de Henri Colpi. Este povestea lui Thérèse Langlois, care conduce o mică cafenea în suburbiile Parisului. Trăiește singură și își așteaptă soțul pierdut în al doilea război mondial. Într-o zi, ea crede că îl recunoaște într-un vagabond (Georges Wilson) care obișnuia să treacă pe lângă cafeneau ei.
Întrucât străinul își pierduse memoria, Thérèse încearcă din răsputeri să trezească amintiri în el, dar eșuează iar el, vagabondul, dispare. Rămasă singură din nou, Thérèse încă speră că acesta se va întoarce într-o bună zi ….