„Sunt o supraviețuitoare – un exemplu viu a ceea prin ce pot trece oamenii, și supraviețuiesc.” 

Elizabeth Taylor, actrița care a uimit generații de spectatori cu frumusețea ei cu totul particulară și a cărui nume era sinonim cu farmecul Hollywood-ului, s-a stins din viață în 2011, la 79 de ani. Nu se va găsi niciodată un asemenea talent care să îi joace rolul în vreun film, nu se va găsi nicio actriță care să o întruchipeze pe cea care își va păstra ad aeternum locul în galeria actrițelor de geniu.

Născută în 1932, actrița cu ochii violeți și cascadă de păr închis la culoare, a apărut prima dată pe ecran la 10 ani, și de atunci, faima ei a fost într-o continuă creștere. Nu a trecut niciodată printr-o perioadă penibilă, nu s-au spus niciodată cuvinte grele la adresa ei, oricât de multă invidie ar fi stârnit. A făcut un salt rapid de la  ,,National Velvet’’ la ,,A Place in the Sun ’’, apoi la ,,Cleopatra’’ și a fost transformată de la o actrița -copil la o voluptuoasă regină a filmelor.

Într-o carieră de aproape 70 de ani, cu aproape 50 de filme în palmares, a câștigat două premii Oscar, drept ,, cea mai bună actriță ’’ pentru rolurile sale din ,,Butterfield 8’’ (1960) și ca Martha în ,,Cui îi este teamă de Virginia Woolf?’’. Se spune, pe bună dreptate, că este ,,una dintre cele mai bune actrițe de cinema’’. Ever!

Când Taylor a fost onorată în 1986 de Film Society of Lincoln Center, Vincent Canby a scris în The New York Times. „La mai mult decât oricine, mă gândesc la Elizabeth Taylor, ea este fenomenul complet al filmelor – filmele luate ca fiind o artă și o industrie și fiind urmărite de mulți dintre noi din întuneric, noi, care am crescut cu ele. ’’

,,Liz Taylor era, practic, întruchiparea zeiței iubirii.’’

Elizabeth Taylor

Da , a fost măritată de opt ori. Dar nimic nu poate nega faptul că Elizabeth Taylor a fost o femeie care a știut să trăiască și să iubească . Cu a ei „joie de vivre” și cu apetitul său necontrolat pentru persoanele de sex opus, avea genul acela de dragoste de viață la care mulți dintre noi doar visăm . Cum s-ar spune: și-a trăit viața vieții ei.

*

„Mă simt aventuroasă. Sunt atât de multe uși care trebuie deschise, și nu mi-e teamă să privesc în spatele lor.”

*

La 18 ani, s-a căsătorit cu Conrad Hilton Jr. În ciuda faptului că a avut o nuntă extraordinară organizată de MGM, după câteva săptămâni , simțea că nu mai poate sta lângă noul ei soț abuziv și după nouă luni au divorțat.

Mama mea mi-a spus că nu am deschis ochii timp de opt zile după ce m-am născut, dar, după aceea, primul lucru pe care l-am văzut a fost un inel de logodnă. Am fost captivată.

Elizabeth Taylor și Conrad Hilton Jr.

Elizabeth Taylor și Conrad Hilton Jr.

La după doar 2 ani, se recăsătorește cu Michael Wilding, al doilea soț al ei. Ceea ce a ridicat multe semne de întrebare a fost diferența de 20 de ani dintre ei doi. Aveau deja doi copii și actrița părea că se îndepărtează mult de Wilding. După cinci ani de căsătorie, relația lor s-a sfârșit, fiecare pășind pe drumuri diferite.

Presupun că, de la o anumită vârstă, bărbaţii se tem să se maturizeze. Aşadar, pe măsură ce un bărbat înaintează în vârstă, soţia lui trebuie să fie una mai tânără.

Elizabeth Taylor și Michael Wilding

Elizabeth Taylor și Michael Wilding

Într -o carte numită ,,His Way: The Unauthorized Biography of Frank Sinatra’’, autoarea Kitty Kelley a scris că artistul a avut o relație cu Elizabeth Taylor, în timp ce căsătoria ei cu Wilding avea să se sfârșească . Dar mai era ceva…Elizabeth Taylor… spre sfârșitul căsătoriei ei nefericite cu Michael Wilding, „află că era însărcinată cu Frank (Sinatra) și vrea să se căsătorească cu el. În schimb, acesta a aranjat un avort pentru ea…’’.

Elizabeth Taylor și Frank Sinatra

Elizabeth Taylor și Frank Sinatra

„Am trecut prin toate, iubire, sunt mama curajului.”

După ce a învățat din greșelile făcute în cele două căsătorii anterioare, simte că ea chiar a dat lovitura după ce s-a măritat cu producătorul Mike Todd. Impresionant de curajoasă, cu Todd a avut al treilea și ultimul ei copil, o fetiță pe care a numit-o tot Elizabeth. Spre deosebire de căsătoriile anterioare, Taylor și Todd erau mereu în ochii publicului, având în vedere doar onumărul de 18 mii de invitați la o petrecere dată în cinstea lui, în 1957. Oricum, ceva s-a întâmplat mai târziu , ceva ce le-a distrus complet relația . După ce a crezut că de această dată a dat lovitura, la numai un an după căsătoria lor, pe 22 martie 1958, Todd moare într-un accident de avion.

Elizabeth Taylor și Mike Todd

Elizabeth Taylor și Mike Todd

Văduva vulnerabilă , caută confortul la unul dntre prietenii ei apropiați, Eddie Fisher. Totuși , relația lor va evolua , chiar dacă , la acea vreme, era căsătorit cu Debbie Reynolds. Că urmare a infidelității lor, Taylor a fost numită  ,,distrugătoare de căsnicii ’’ și la puțin timp după , cei doi s-au căsătorit . Ceea ce duce povestea lui Eddie și a lui Elizabeth la un alt nivel de tristețe este faptul că Eddie și Todd erau de fapt cei mai buni prieteni. Mai mult , fiul lui Eddie, Tood Fischer a fost numit după soțul lui Taylor. În ciuda aventurii lor Debbie l-a iertat pe Eddie, iar Taylor nu s-a simțit vinovată niciodată . Hedda Hopper i-a luat interviu lui Taylor și aceasta i-a spus că nu avea motiv să se simtă prost. ,,Eddie nu o iubește pe Debbie și niciodată nu a făcut-o. Nu poți rupe o căsătorie fericită. Ei niciodată nu au fost. Ce te astepți să fac? Să dorm singură?’’.

Elizabeth Taylor, Eddie Fisher și Debby Reynolds

Elizabeth Taylor, Eddie Fisher și Debby Reynolds

După ce a justificat acțiunile ei anterioare, Elizabeth a mai încercat o dată. De dată această cu superstar-ul Richard Burton, care a jucat cu ea în epicul ,,Cleopatra’’. La nouă zile după divorțul cu Eddie, s-a căsătorit cu Burton. Elizabeth Taylor și Richard Burton au început una dintre cele mai mediatizate și turbulente povești de dragoste din toate timpurile, captivând milioane de oameni cu… din nou, relația off – again.

„Bărbaţii care nu au vicii majore au nişte calităţi foarte plictisitoare.”, spunea actrița.

Elizabeth Taylor și Richard Burton în „Cleopatra”

Elizabeth Taylor și Richard Burton în „Cleopatra”

În ciuda dramei, au împărtășit o iubire profundă și aprigă, genul de iubire care poate fi adesea pe cât de distructivă pe atât de frumoasă.  S-au căsătorit pe 15 martie 1964 la Montreal, iar căsătoria lor urma să fie numită ,, nunta secolului’’. Divorțează pentru prima dată în 1974. În ciuda pasiunii unuia pentru celălalt, se certau mai mereu. Să nu mai spunem că Burton avea aventuri cu un co-star. Deh! Metehne actoricești!

Într-un interviu, actorul a recunoscut că face filme doar pentru bani și nu din cauza pasiunii lui pentru artă. I-a  scris cândva soției lui talentate: ,,Probabil ești cea mai bună actriță din lume, iar talentul combinat cu frumusețea ta extraordinară, te face unică . Când,  vrei să fii amuzantă, ca actriță, ești mai amuzantă decât WC Fields; când, vrei să fii tragică, ești tragică.’’

Chiar dacă au avut alte relații după despărțirea lor, nu au putut sta departe unul de celălalt. Au sfârșit prin a se căsători din nou, în secret, în octombrie 1975. Mai târziu, le-a fost aproape imposibil să mai trăiască unul lângă celălalt și s-au hotărât să se despartă iar, la mai puțin de un an după ce s-au recăsătorit.

„Eu beau ca să mor, dar Liz a supravieţuit. Ea are lumea ei. A mea este doar teatrul.”

Elizabeth Taylor și Richard Burton

Elizabeth Taylor și Richard Burton

În 1983, a fost logodită cu avocatul mexican Victor Luna.

Gustul se formează treptat. Acum douăzeci de ani m-am casatorit cu bărbați pe care astazi nu i-aș fi invitat nici măcar la cină.”

Elizabeth Taylor și Victor Luna

Elizabeth Taylor și Victor Luna

Doi ani mai târziu, o regăsim pe Liz Taylor logodită cu omul de afaceri din N.Y., Dennis Stein.

„Există două tipuri de soți bogați. Unii au bani datorită soțiilor lor, alții au soții datorită banilor.” Hmmm….

Elizabeth Taylor și Dennis Stein

Elizabeth Taylor și Dennis Stein

Pentru a opta ei căsătorie , s-a decis să caute pe cineva mai puțin celebru. Larry Fortensky, antreprenor în construcții, s-a potrivit perfect cerinței. Au fost căsătoriți la Range Neverland de Michael Jackson, pe 6 octombrie 1991. Se pare că faima soției l-a forțat să divorțeze după cinci ani, în decembrie. Motivul era că nu-i plăcea să i se spună ,,Mr. Elizabeth Taylor’’ și să meargă mereu în umbra ei.

Divorţul e o boală contagioasă ale cărei simptome apar în prima zi de căsătorie.”

Elizabeth Taylor și Larry Fortensky

Elizabeth Taylor și Larry Fortensky

„Am căzut de pe norul meu roz, cu zgomot.”

Cu singurul indiciu de apariție a romantismului într-o ședință foto, autorul Wendy Leigh a fost cel care a dat în cele din urmă răspunsul definitiv.

David Bowie și Liz Taylor au avut vreodată ceva de împărțit? În biografia ei despre Bowie, intitulată simplu, ,,Bowie’’, Leigh a descris simplu relația lor ca fiind ,,o prietenie amoroasă ’’.

Elizabeth Taylor și David Bowie

Elizabeth Taylor și David Bowie

George Hamilton este un excelent exemplu de celebritate care a avut numai lucruri minunate de zis despre „flacăra vieții lui”, Liz Taylor. După ce cuplul s-a afișat la începutul anilor 80, actorul a rămas foarte bun prieten cu starul din celebra peliculă „Cleopatra” – ce rol incendiar! – până la sfârșit. ,,Noi am rămas prieteni până când ea și-a dat sufletul. Eu, probabil, am mai multe amintiri cu ea decât oricine altcineva. Un an cu ea poate umple o viață.

Elizabeth Taylor și George Hamilton

Elizabeth Taylor și George Hamilton

După o săptămâna de la moartea ei, fostul ei soț , John Warner a spus: ,, Cel mai bine mi-o aduc aminte ca pe o femeie a cărei inimă și suflet erau la fel de frumoase precum fața ei clasică și ochii ei maiestuoși .”

Elyzabeth Taylor și John Warner

Elyzabeth Taylor și John Warner

Este încă dificil de crezut că acest Colin Farrell se întâlnea cu Liz Taylor, fiind de două ori mai mic decât ea la vremea aceea. ,,A fost ultima relație romantică pe care am mai avut-o.”. Chiar dacă Farrell nu a intrat în prea multe detalii, ne putem de sema ușor că ceva profund s-a întâmplat între cei doi.

Nu există dubii că extraordinara Elizabeth Taylor a avut una dintre cele mai disfuncționale vieți amoroase din istoria Hollywood-ului. Cu foarte multe căsătorii , divorțuri și tot ce ține de ceea ce este între căsătorie și divorț, noi detalii încă vin de la iubirile din trecut. Cea mai frumoasă actriță a veacului trecut a ținut mult timp capul de afiș al revistelor glamour. La aproape o decadă după moartea ei, tot mai mulți bărbați vorbesc despre relațiile pe care le-au avut cu actrița de mare succes. Sau pe care și le-ar fi dorit, nu-i așa?

Citiți și articolul despre Al Pacino