Îngerul salvează

”Băiatul rău” din Boston într-o ipostază compromițător romantică, implorând și cerșind iubire, asta da! scenă pentru Steven Tyler, ”the daemon screamin” în piesa ”Angel” care, credea el, că-i va aduce pieirea prin așa o circumstanță ”nedemnă” de un mascul alpha.

În biografia trupei, John Kalodner mărturisește cum i s-a reproșat:
„Tyler spune că i-am ruinat cariera, făcându-l să scrie ‘Angel’ cu Desmond.”
Steven Tyler, cântărețul principal al Aerosmith, a scris această melodie împreună cu Desmond Child, unul dintre cei mai de succes compozitori ai vremii sale, într-un moment în care trupa se afla în corzile unei ușoare scăderi a popularității și avea nevoie de ceva nou – niște aripi de înger care să o salveze.

”Sunt în lacrimi şi plâng pentru tine
Vreau dragostea ta
Să spargem zidul dintre noi
Nu e atât de greu, voi pune deoparte mândria 
E destul, destul, am suferit şi am văzut lumina
Fără dragostea ta, nu sunt decât un cerşetor
Tu eşti îngerul meu, vino şi salvează-mă în noaptea asta”
S-a dovedit că ”îngerul” a fost mai mult decât fericit să îndeplinească o astfel de rugă și Aerosmith a înregistrat cu ”Angel” cel mai mare succes al lor, din America, până la acel moment.
Această iscusită baladă nu se încadra defel în modelul Aerosmith, dar melodia a fost un succes enorm, o adevărată lovitură emoțională, dată cu aripi albe, și a condus la alte câteva cântece lente de maaare succes în următorii ani: „Amazing” și „I Don’t Want To Miss A Thing”.
În ciuda acestor incursiuni pe teritoriul baladei – formația avea un catalog uriaș de rockeri și o întreagă istorie de comportament insolent și nesăbuit – ”băieții răi din Boston” au reușit să evite capcana Foreigner și să-și mențină statutul de trupă rock.
Istoria rock-ului mondial nu s-a scris ușor, Aerosmith este cea mai puternică mărturie, dar chiar impertinentul, scandalosul gură mare Steven Tyler ne-a arătat ce poate face o aripă de înger acolo unde cad și bubuie pietre rock.

Îngerul este salvat?

Doi băieți ursuzi și sănătoși, transportă o targă, purtând un înger trist, îmbrăcat în alb. Aripa îngerului a fost rănită, iar ochii îi sunt acoperiți cu un bandaj. Pictura nu spune ce s-a întâmplat, intrepretările înșiruindu-se precum șiragul de privitori.

Hugo Simberg, The Wounded Angel, Finland, 1903
Multitudinea de interpretări, poate, a fost chiar miza artistului finlandez Hugo Simberg (1873-1917). Privind, fiecare își creează propria poveste, versiune.
În tot procesul creației, care a durat câțiva ani, figura îngerului rănit a fost punctul central al operei lui Simberg, peisajul ales fiind unul real, Eläintarha Park din Helsinki, aleea de-a lungul golfului Töölönlahti  existând și astăzi. În perioada aceea Eläintarha Park era un loc de promenadă a clasei muncitoare și multe instituții caritabile își aveau sediul în jurul lui, printre care ”Școala Fetelor Oarbe” și ”Căminul Schilozilor”. Din pictură reiese direcția celor 2 băieți și a îngerului rănit transportat, către cele 2 instituții. Îngerul poartă în mâna dreaptă un mănunchi de ghiocei, simbol al purității și renașterii.

În perioada realizării operei, Hugo Simberg suferea de meningită, pictura fiindu-i aliatul cel mai puternic în timpul recuperării.

Varianta originală a operei, în ulei, este expusă în Atheneum – Helsinki și a fost finalizată în anul 1903. Astăzi este considerată opera de referință a lui Hugo Simberg și a fost votata, în 2006, pictura națională a Finlandei.

Cine pe cine salvează?

foto tumblr.com

Citește și Vrei să ne-ntâlnim sâmbătă seara