Un film și o melodie de neuitat

O secvență din filmul „Damage”, din 1992, o producție britanico-franceză în regia lui Louis Malle, cu Jeremy Irons și Juliette Binoche (Premiul César pentru cea mai bună actriţă) în rolurile principale. Miranda Richardson a obținut Premiul Oscar pentru cea mai bună actriță în rol secundar. O melodie de neuitat, cum sunt și unele vise… sau visuri? Sau poate ambele?

I’ve got dreams, dreams to remember
I’ve got dreams, dreams to remember
Honey, I saw you there last night
Another man’s arms holding you tight
Nobody knows what I feel inside
All I know, I walked away and cried
I’ve got dreams
Dreams to remember
Listen to me
(I’ve got dreams) rough dreams (dreams to remember)
I know you said he was just a friend
But I saw him kiss you again and again
These eyes of mine, they don’t fool me
Why did he hold you so tenderly?
I’ve got dreams
Dreams to remember
Listen, honey
(I’ve got dreams) rough dreams (dreams to remember)
I still want you to stay
I still love you anyway
I don’t want you to ever leave
Girl, you just satisfy me, ooh-wee
I know you said he was just a friend
But I saw you kiss him again and…

Despre film, pe scurt, ca să nu stricăm plăcerea descoperirii

Filmul „Damage” este o adaptare cinematografică a romanului omonim scris de Josephine Hart și a fost regizat de Louis Malle. Este un thriller erotic care explorează teme precum pasiunea interzisă, obsesia și consecințele distructive ale dorinței.

În „Damage”, personajul principal, Stephen Fleming, un politician de succes, începe o relație pasională cu iubita fiului său, Anna Barton. În timp ce relația lor este inițial intensă și captivantă, ea provoacă treptat dezintegrarea relației lui Stephen cu familia sa și o serie de evenimente tragice. Relația lor se transformă într-o pasiune obsesivă, care nu numai că îi distruge pe amândoi, ci le provoacă mult rău și celor din preajmă. Cum viața bate filmul, cei doi amanți…. dar nu vă spun ce se întâmplă, aveți aici filmul. Vă spun doar că merită văzut.

Filmul a fost lansat în 1992 și a avut parte de o recepție mixtă din partea criticilor. Mulți critici au lăudat performanțele actorilor, în special pe cea a lui Jeremy Irons, care l-a interpretat pe Stephen Fleming, și pe cea a Juliettei Binoche, care a jucat rolul Annei Barton. Chimia lor pe ecran și modul în care au redat tensiunea și pasiunea din relația lor au fost apreciate.

Cu toate acestea, unii critici au fost mai puțin impresionați de film, considerând că povestea este prea întunecată și că personajele lipsesc de profunzime sau dezvoltare. De asemenea, unii au criticat adaptarea pentru că a păstrat mai puțin din subtilitățile și complicatele nuanțe ale romanului lui Josephine Hart.

În ansamblu, „Damage” a fost considerat un film provocator și captivant, cu o distribuție puternică și o poveste încărcată de tensiune sexuală și emoțională. Cu toate acestea, receptarea sa de către critici a fost variată, iar unele aspecte ale filmului au fost subiectul dezbaterii și criticilor.

 

În titlu, o replică din final: „… Fiecare iubește un singur om în viață.”