O privea în felul în care toate femeile își doresc să fie privite de un bărbat.” (Marele Gatsby/ The Great Gatsby, 1974)

E Ziua Internațională a Îmbrățișării:
Pentru o femeie, cea mai elegantă îmbrăcăminte este îmbrăţişarea bărbatului pe care-l iubeşte.”
*****
Am o vârstă mentală de aproximativ 17. Mult prea tânără pentru căsătorie.” (Benny Hill)
Alfred Hawthorne „Benny” Hill (21 ianuarie 1924 – 20 aprilie 1992) a fost un comediant, actor, cântăreț și scriitor englez, cel mai bine cunoscut pentru programul său de televiziune The Benny Hill Show, un amalgam de situații comice, într-un format care a inclus comedia live și segmente filmate, cu Hill ca personaj principal.
21 ianuarie 1950: S-a stins la Londra, din cauza tuberculozei), scriitorul George Orwell (pseudonimul literar și jurnalistic al lui Eric Arthur Blair), autorul celebrelor romane ”1984” și ”Ferma animalelor”, satire la adresa politicii: „Omul este singura creatură care consumă fără să producă. Nu dă lapte, nu face ouă, este prea firav pentru a trage plugul, nu poate alerga suficient de repede pentru a prinde iepuri. Totuşi este stăpânul tuturor animalelor.
*****
SĂRBĂTORITUL ZILEI … 🥂🎂
„Vocea reflectă sănătatea ta fizică proastă, grijile emoționale și necazurile tale personale.” (Placido Domingo)
José Plácido Domingo Embil (21 ianuarie 1941) este un cântăreț de operă, dirijor și manager de artă spaniol. A înregistrat peste o sută de opere complete și este bine cunoscut pentru versatilitatea sa, cântând în mod regulat în italiană, franceză, germană, spaniolă, engleză și rusă în cele mai prestigioase opere de teatru din lume.
Deși în primul rând un tenor liric pentru cea mai mare parte a carierei sale, popular în special în rolurile lui Cavaradossi, Hoffmann, Don José și Canio, el a trecut rapid la roluri mai dramatice, devenind cel mai aclamat Otello din generația sa. La începutul anilor 2010, el a trecut de la repertoriul tenorului la părți aproape exclusiv de bariton. Până în 2020, Domingo a îndeplinit 151 de roluri diferite.
*****
În 1961, Principesa Ileana a României, fiica cea mică a regelui Ferdinand I al României și a reginei Maria, având titlul de Principesă a României, a decis să se călugărească și a plecat la o mănăstire ortodoxă în Franța, unde a petrecut 6 ani ca novice, luându-și numele de Maica Alexandra. În 1967, Principesa a devenit stareța mănăstirii cu hramul „Schimbarea la față” din Ellwood City, Pennsylvania, până la moartea sa în 1991. Era o zi de 21 ianuarie.
Am simțit totdeauna că, în ciuda tuturor suferințelor și nenorocirilor, dincolo de bine și de rău, există ceva care conferă vieții rațiunea de a fi și stabilitate. Chiar și în cele mai întunecate clipe, pentru mine Dumnezeu este în ceruri iar în lume totul e în ordine. Noi căi mi se deschid mereu, noi orizonturi se desfășoară în fața ochilor mei încântați, sursa nesecată de frumusețe și bucurie. Chiar și în cele mai întunecate ceasuri de deznădejde, am știut în adâncul ființei mele că, pâna și ele, mă vor ajuta să fac noi descoperiri, mă vor îmbogăți cu o învățătură mai profundă, mă vor pune în fața unei frumuseți și mai impresionante. Când am făcut greșeli cumplite și am trecut prin teribile experiențe aducătoare de beznă, în care mi-a fost dat să trăiesc sub etaloanele mele de viață, scânteia a continuat să mă conducă, și, în final, să mă elibereze. Vreau să le spun celor care pot păși pe această cale a disperării că am cunoscut chiar chinuitoarea dorință de a mă sinucide… Am fost împiedicata de două lucruri: de convingerea că nu aș face decât să adaug în mod ireparabil la păcatul originar; și sentimentul de responsabilitate față de cei pe care i-aș fi lăsat în urmă. Ce nu știam atunci, dar știu acum, este că aș fi jertfit marile bucurii pe care viața pământească mi le oferă – și nu m-aș fi lepădat de nenorociri.
Principesa Ileana a României
După căderea regimului Ceaușescu, Maica Alexandra a vizitat România, în septembrie 1990, la vârsta de 81 de ani, fiind întâmpinată de sute de oameni care o aclamau și strigau „Trăiască Regele Mihai”. Aici a vizitat câteva mănăstiri de maici, mormintele familiei regale de la Curtea de Argeș și Branul ce-i fusese atât de drag, unde a descoperit că localnicii încă își mai aduceau aminte de „domnița” lor.
Este înmormântată în Mânăstirea „Schimbarea la Față”.
Memoriile sale au apărut în Anglia în anul 1951, iar în România în 2005 sub titlul „Trăiesc din nou.”
*****
IN MEMORIAM… 🥀🕯️
Să mă retrag? Niciodată. Nu intenționez să mă opresc din cântat. Ce poți face când iubești muzica? Este o boală teribilă. Nu te poți opri.” (Peggy Lee)
După ani de sănătate precară, Peggy Lee a murit din cauza complicațiilor rezultate ale diabetului zaharat și a unui atac de cord la 21 ianuarie 2002, la vârsta de 81 de ani.
Norma Deloris Egstrom (26 mai 1920 – 21 ianuarie 2002), cunoscută profesional ca Peggy Lee, de-a lungul unei cariere de șapte decenii, a fost o cântăreață, compozitoare, și actriță americană de jazz și muzică pop. De la începuturile sale, ca vocalistă la un radio local și până la a cânta cu trupa mare a lui Benny Goodman, Lee a creat un personaj sofisticat, scriind muzică pentru filme, interpretând și înregistrând albume de discuri conceptuale combinând poezia cu muzica.
*****
Ce gânduri preţioase: „Nu mă tem. Nimic nu mă face să-mi fie teamă. Cu cât sufăr mai mult, cu atât iubesc mai mult. Pericolul nu face altceva decât să-mi sporească dragostea. O va șlefui, o va mântui. Voi fi unicul tău înger. Vei părăsi această viață mai frumoasă decât erai atunci când ai venit pe lume. Raiul te va primi înapoi, și, privindu-te, îți va spune: Doar un lucru te poate întregi, iar acest lucru se numește DRAGOSTE.”