Eduard Strauss (15 martie 1835 – 28 decembrie 1916) este compozitorul austriac care, împreună cu frații Johann Strauss al II-lea și Josef Strauss au alcătuit dinastia muzicală Strauss.

A fost fiul lui Johann Strauss I și al Mariei Anna Streim. Familia a dominat lumea muzicii vieneze timp de zeci de ani, creând valsuri și polci renumite în toată Europa.

Pentru farmecul, eleganța și magnestismul scenic, Eduard Strauss era numit, afectuos, ”frumosul Edi”.

Nimeni nu a făcut muzica de dans mai plăcută și mai la modă decât familia compozitorilor Strauss. De la începutul secolului al XIX-lea, valsul lor a luat Viena pe sus și a continuat să cucerească Europa, chiar și în era înregistrărilor gramofonice. Se întâmplă și azi!

Culmea!

Johann Strauss I a cerut ca niciunul dintre fiii săi să nu urmeze cariere în muzică, în ciuda talentului lor evident. Astfel, lui Johann al II-lea îi menise activitatea bancară, pentru Josef o carieră militară, iar Eduard trebuia să se alăture consulatului austriac. 

Delicios de sfidător, toți au devenit muzicieni!

Edi chiar a plusat, a mai produs încă unul – fiul său, Johann Strauss III. Minunat.

Johann II, Josef și Eduard Strauss (de la dreapta la stânga)

Îți vine să-i inviți la dans, acum, repejor, o polcă!

Eduard Strauss nu a încercat să imite operele celorlalți frați, a căror popularitate, e adevărat, l-a umbrit. El a fost recunoscut, mai ales, ca dirijor decât ca un mare compozitor.

Eduard Strauss și-a ocupat cu eleganță locul alături de fratele său, adevăratul Rege al Valsului – Johann Strauss II.

Citeste și Dramaturgia unui vals