Concertul de Anul Nou din 2024 al Filarmonicii din Viena va avea loc pe 1 ianuarie 2024, sub bagheta maestrului Christian Thielemann,

în Sala de Aur a Musikverein din Viena. Aceasta este una dintre cele mai prestigioase săli de concerte din lume, cunoscută pentru acustica excepțională și arhitectura sa istorică. Inaugurată în 1870, sala de concerte este sediul Filarmonicii din Viena și găzduiește anual Concertul de Anul Nou. Sala de Aur, cea mai renumită sală din complex, este un exemplu impresionant de arhitectură neoclasică și este adesea asociată cu muzica clasică de tradiție vieneză. Musikverein rămâne un simbol al vieții muzicale vii și diverse din Viena.

Citiți și Mari dirijori ai secolului al XX-lea

Acest concert va marca a doua oară când Christian Thielemann conduce prestigiosul eveniment muzical. Printre dirijorii aflați la pupitrul orchestrei s-au numărat până acum Mariss Jansons (2016), Gustavo Dudamel (2017), Riccardo Muti (2018 şi 2021), Andris Nelsons (2020),  Daniel Barenboim (2022) şi Franz Welser-Möst (2023) Concertul va fi transmis în peste 90 de țări și urmărit de milioane de telespectatori din întreaga lume. Concertul de Anul Nou al Orchestrei Filarmonicii din Viena va fi din nou transmis în direct, la 1 ianuarie 2024, de Televiziunea Română, de la ora 12.15.

Cine este Christian Thielemann?

Thielemann este un partener artistic apropiat al Filarmonicii din Viena, având o colaborare îndelungată și productivă cu această orchestră renumită. Dirijor german renumit, născut pe 1 aprilie 1959 la Berlin, a  demonstrat un interes timpuriu pentru muzică și a urmat o carieră remarcabilă în domeniul dirijoratului. Și-a început cariera muzicală ca asistent la Deutsche Oper Berlin și a fost numit Director General Muzical la Nuremberg în 1988. Ulterior, a condus Deutsche Oper din Berlin și Filarmonica din München. Din sezonul 2012/2013, este Principal Dirijor al Staatskapelle Dresden. Thielemann este recunoscut pentru interpretările sale ale lucrărilor lui Wagner, Strauss și Beethoven, având contribuții remarcabile la sărbătoririle aniversare ale acestor compozitori. Este un colaborator frecvent al Filarmonicii din Viena și a fost numit Director Muzical General al Staatsoper Unter den Linden, începând cu sezonul 2024/25.

NJK © Dieter Nagl

Programul Concertului de Anul Nou

Karl KomzákErzherzog Albrecht-Marsch, op. 136

Johann Strauß II.Wiener Bonbons. Walzer, op. 307

Johann Strauß II.Figaro-Polka. Polka française, op. 320

Josef Hellmesberger (Sohn)Für die ganze Welt. Walzer

Eduard StraußOhne Bremse. Polka schnell, op. 238

Johann Strauß II.Ouvertüre zur Operette „Waldmeister”

Johann Strauß II.Ischler Walzer. Nachgelassener Walzer Nr. 2

Johann Strauß II.Nachtigall-Polka, op. 222Eduard StraußDie Hochquelle. Polka mazur, op. 114

Johann Strauß II.Neue Pizzicato-Polka. op. 449

Josef Hellmesberger (Sohn)Estudiantina-Polka aus dem Ballett „Die Perle von Iberien”

Carl Michael ZiehrerWiener Bürger. Walzer, op. 419

Anton BrucknerQuadrille, WAB 121 (Orchestr. W. Dörner)

Hans Christian LumbyeGlædeligt Nytaar! GaloppJosef StraußDelirien. Walzer, op. 212

Să nu uităm să rostim într-un glas, la finalul concertului, după cele trei ieșiri la bis ale orchestrei, tradiționala urare:  Gluck, Gesundheit und Erfolg im Neuen Jahr!” (”Noroc, sănătate și succes în noul an!”)

Despre Dinastia Strauss, AICI.

Concertul de Anul Nou de la Viena 2023