Acest articol te va ajuta să înţelegi cum funcţionează atracţia sexuală. Ba mai mult, vei învăţa care este diferenţa dintre atracţie şi iubire şi cum poţi ajunge de la una la cealaltă.

Termenul de atractie sexuală provine din studiile Psihologiei evoluționiste și reprezintă măsura în care unui animal îi este activată nevoia de reproducere la contactul cu un alt animal de sex opus, din aceeași specie, dacă îi sunt satisfăcute anumite criterii. Aceasta ar fi definiția generală când vorbim de atracție sexuală.

Psihologia evoluționistă a demonstrat că relaționarea dintre un bărbat și o femeie a existat în toate timpurile, în toate culturile, sub diferitele ei forme. Încă de la începutul existenței sale, specia umană a fost împărțită în două genuri diferite la suprafață (estetică, comportamente, psihic), dar complementare prin esențele lor (iubire, sens, conexiune). Raportul dintre acestea a luat forme diferite în decursul timpului datorită epocilor istorice, mediului socio-cultural și percepția asupra statutului dobândit.

Primele manifestări de atracție sexuală au fost observate în triburile de oameni ce trăiau acum 10.000 de ani, manifestări ce ulterior vor căpăta alte forme în funcție de evoluția mediului social. Pe scurt, oamenii trăiau în triburi de maxim 300 de persoane, unde fiecare persoană trebuia să aducă ceva valoros pentru trib (vânat, noii membri/copii, forța de muncă, forța de apărare etc) pentru că altfel ar fi fost izgonit și sortit pieirii. În linii mari, cele două coordonate care determinau existența umană erau: Supraviețuirea și Reproducerea. Acestea reprezentau valoarea principală în momentul respectiv,ca urmare vor urma a da naștere unei noi emoții: atracție sexuală. Cu cât o persoană avea mai multe posibilități de a ajunge la acestea două, cu atât ea era considerată mai “atractivă” deoarece avea acces la cele mai “valoroase” lucruri.

Ok, dar ce relevanță are cum se combinau primitivii acum mii de ani, pentru noi în zilele noastre? Când e vorba de atracție sexuală, lucrurile n-ar trebui să stea diferit pentru noi astăzi? Are vreo importanță?

Are, și încă una extrem de mare! 🙂 După cum probabil știi, tot ceea ce experimentăm, simțim, trăim este un rezultat al propriei gândiri. Mediul exterior e obiectiv, dar el capătă culoarea pe care vrem noi să i-o dăm sau mai exact, cum vrea creierul nostru să o interpreteze.

Din punct de vedere neuroștiințific, creierul uman evoluează extrem de greu, de aceea, el își păstrează bagajul genetic de la o generație la alta, însă se adaptează la mediul în care ajunge. În cazul nostru, emoțiile își au origine în creierul mamiferic, care este sediul reacțiilor fiziologice și emoționale pe care noi astăzi le-am traduce în termeni de “frică, atracție sexuală etc “. Mai concret, orice scânteie de atracție sexuală care s-a fundamentat pe lucrurile ce constituiau “valoare” la momentul respectiv: Supraviețuire și Reproducere, ne-au fost transmise și nouă, fiind guvernate după aceeași lege, doar contextul schimbându-se din cauza evoluției socio-culturale! (dezvoltarea tehnologiei, încheierea razboielor civile etc.)

El este programat de milenii încoace să caute potențial pentru Supraviețuire și Reproducere, iar când le găsește la o persoană de sex opus apare emoția de atractie sexuala cu care a fost învățat. Chiar dacă acest lucru se întâmplă acum mii de ani, pentru noi s-a schimbat doar mediul social, însă esența a rămas aceeași! Ceea ce îi atrăgea atât pe bărbați, cât și pe femei la acele vremuri, a rămas valabil și astăzi, mecanismul psihologic de căutare a oricărei forme de Valoare în Supraviețuire și Reproducere a rămas intact. Vom da imediat exemple concrete să vedem cum funcționează.

Buun. Cam așa stau lucrurile când e vorba de atracție sexuală. Ne doare capul de la atâta teorie, așa că vom vedea lucrurile mai concret, exemplificate, de aici înainte. Dacă până acum am aflat ce spune știința despre dinamică bărbat-femeie, hai să vedem care sunt aspectele practice de care ne putem folosi concret în relaționarea cu sexul opus.

Atracție sexuală: la bărbați este activată de indicatorii fertilității. (indicatori fizici)

Acum 10.000 de ani: indicatorii fertilității: fund, coapse, sâni. Trăsăturile fizice erau asociate pe atunci cu gradul de sănătate pe care-l are o femeie. Speranța la viață era foarte redusă datorită bolii și luptelor, deci cu cât erai mai sănătos fizic, cu atât aveai mai mare șansă la Supraviețuire. Fiindcă genele se transmit, copiii vor prelua sănătatea mamei, deci și ei vor fi sănătoși și vor avea o șansă mai mare la supraviețuire. Astfel bărbații aveau garanția că, la împreunarea cu femeia, genele lor vor continua să existe prin proprii copii. Așadar, femeia constituie Reproducerea, una din cele două valori fundamentale.

În ziua de azi: nimic în esență nu s-a schimbat, poate doar aspectele de suprafață. Nevoia femeilor de a se machia pentru a avea un aspect estetic mai plăcut, de a face sala pentru a-și menține fizicul la parametrii optimi pentru reproducere, de a ține tot felul de diete și de a mânca sănătos; totul pentru a fi mai atractive, de a-și scoate în evidență potențialul genetic pe care-l au.

Critică: “A nu, nu!! Greșești, Lucian! Eu mă machiez pentru mine să mă fac frumoasă, nu pentru bărbați!! Studiile sunt greșite!”

Răspuns: Imaginează-ți că ești singură pe o insulă pustie și stai acolo doar 4-5 zile și cu ustensilele tale de machiat. Ai să vezi că nu vei mai simți nevoia să le folosești pentru că ești singură. Nu e vina ta, nu te judecă nimeni! Creierul tău e programat să facă asta de mii de ani, deci e perfect normal, doar că vreau să fii conștientă de tine însuți și de genele tale de femeie. Cu cât te cunoști mai bine, cu atât viața te va afecta mai puțin.

Atracție sexuală: la femei este activată de indicatorii personalității. (indicatori comportamentali)

Acum 10.000 de ani: indicatorii comportamentali: raportul social pe care îl are cu ceilalți oameni din trib, încredere în sine ce o emană la apariția pericolului, capacitate de conducere a grupului în care el trăiește, dominantă față de dușmanii ce amenință tribul, inteligența de care da dovadă în vânarea prăzii… toate aceste comportamente erau considerate “atractive” pentru că ele creșteau șansa de prospera și rămâne viu în ciuda traiului greu la care erau supuși, iar femeile erau atrase, în mod natural, de tot ceea ce putea furniza bărbatul. Astfel femeile aveau garanția că, la împreunarea cu acesta, ele vor beneficia de resursele și statutul lui pentru a-și apăra și crește copilul pe care vor avea. Așadar, bărbații constituie Supraviețuirea, cealaltă din cele două valori fundamentale.

În ziua de azi: bărbații care sunt în armonie cu ei înșiși, stăpâni pe propriile emoții, cu valori morale și principii solide, creativi și flexibili în a rezolva problemele cu care se confruntă în rutina zilnică, cu un scop/înclinație ce îi animă zilnic în a lucra la ceea ce iubesc, care dobândesc disciplină în vederea atingerii unui obiectiv ultim, îi putem cataloga ca fiind oameni de succes. La fel cum strămoșii din triburi își foloseau trăsăturile (curajul, flexibilitatea, încrederea etc) pentru a vâna și a conduce tribul la dezvoltare și expansiune, la fel bărbații din zilele noastre se folosesc de exact aceleași trăsături pentru a aduce prosperitate în familie și societate.

Critică: “A nu, nu!! Greșești, Lucian! Eu vreau succes în viață doar pentru mine, nu le amestec pe femei în business-ul meu!! Studiile sunt greșite!”

Răspuns: Desigur, poți avea o motivație de a reuși în viață, altă decât a atrage femeile. Poate ești însuflețit de o vocație, poate vrei să ai succes financiar pentru că destul ai suferit din lipsă, poate vrei o carieră frumoasă care să te facă să fii împlinit. E un lucru adevărat, dar parțial! E înscris în codul tău genetic să vrei să supraviețuiești, de aceea succesul e doar un construct superficial care ascunde ceea ce ți-ai dorit tu mereu: Supraviețuire și Reproducere! Totodată, genele tale nu pot supraviețui prin urmașii tăi fără o femeie! Succesul și femeile au fost legate încă de la început, iar asta s-a păstrat până azi. Îndemnul meu este să fii autentic și să nu-ți reprimi dorințele! Ce te motivează pe tine: vocație, carieră, frustrări, împlinire, bani etc. sunt pietrele de temelie, fac parte din identitatea ta, dar nu te minți spunându-ți că nu ai nevoie de femei. Ele vor fi, din punct de vedere motivațional, o sursă incredibilă de care tu te poți folosi să atingi succesul pe care-l vrei. Acceptă și folosește asta în avantajul tău. Afirmă “vreau să am succes cu femeile ca și în orice alt domeniu al vieții!”

Dacă stai un pic să te gândești, cam toată lumea e un uriaș ritual de împerechiere. La orice colț vezi o femeie care e aranjată și un bărbat care întoarce capul după ea; în orice grup băieți care afirmă că vor să fie văzuți de fete; construirea rețelelor sociale pentru a comunica mai ușor. De aici și concluzia: trăiește conștient față de înclinația ta sexuală, fii atent de unde provine ea, cum se manifestă și cum te poate ajuta în celelalte domenii!

Acum că vedem mai bine cum este construită dinamică socială între cele 2 sexe, putem demonta câteva mituri referitoare la bărbați și femei:

Pentru a citi articolul integral şi a afla despre combaterea stereotipurilor de gen, ai un link către articolul integral chiar aici: https://dezvoltareinterioara.com/atractie-sexuala-de-la-instincte-primare-la-iubire-spirituala/