Nu îmi pot imagina prima zi din an în lipsa Concertul de Anul Nou de la Viena 2023 și oriunde m-aș afla, mă asigur că nu pierd nicio notă din acest eveniment extraordinar. Tradiția aceasta de a fi împreună cu familia, înaintea mesei de prânz din prima zi a anului, ne face să simțim încă o dată frumusețea spiritului care înnobilează oamenii, îi face mai buni și mai fericiți. E cel mai frumos cadou la începutul anului, iar muzica aceasta divină completează existența noastră cu rosturi profunde.

Pandemia n-a avut succes în a împiedica prestația Orchestrei Filarmonice din Viena, ba, mai mult, a dat posibilitatea de a aduce publicul în sală cu ajutorul mediului virtual. Tradiția datează încă din 31 decembrie 1939, iar evenimentul a devenit cel mai mediatizat în Europa și în lume în prima zi a anului.

Dacă vă amintiți, pentru Concertul de Anul Nou 2021, ORF – Radioteleviziunea austriacă – a pus la punct o platformă care a permis spectatorilor din întreaga lume să-i aplaude ÎN DIRECT pe muzicienii Filarmonicii, precum și să trimită fotografii și reacții de susținere, care au fost difuzate, de asemenea, în timpul concertului.

”Muzica e limbajul spiritului. Deschide calea către secretul vieţii, aducând pace.” (Khalil Gibran)

În 2023, Concertul de Anul Nou al Orchestrei Filarmonice din Viena se va desfășura sub bagheta maestrului Franz Welser-Möst în Sala de Aur a Filarmonicii (Musikverein) din capitala Austriei. Nu este prima oară când dirijorul se află în fața acestei orchestre excepționale, anul acesta fiind a treia oară când va conduce prestigiosul ansamblu. În ziua de Anul Nou 2011 , Welser-Möst a dirijat pentru prima dată Concertul de Anul Nou al Filarmonicii din Viena, apoi Filarmonica i-a încredințat și conducerea Concertelor de Anul Nou din 2013 și 2023 .

În prezent,  muzicianul este angajat al Orchestrei din Cleveland ca dirijor-șef, contract semnat până în 2027.

Franz Welser-Möst și The Cleveland Orchestra este deja printre cele mai de succes parteneriate artistice din lume astăzi. Ziarele proclamă în mod regulat Orchestra din Cleveland, sub bagheta lui Franz, drept „cea mai bună a Americii”, „cea mai bună din America”, „una dintre primele trei din lume”: „De la început (n.n. 1993), am fost inspirat de muzicienii din Cleveland și de sprijinul și interesul puternic pe care întreaga comunitate din Cleveland le oferă Orchestrei din Cleveland. Continui să fiu energizat de acești artiști incredibili și de tot ceea ce putem face împreună. Nu există loc mai bun în lume pentru a lucra și a crea muzică împreună decât ceea ce mi-au oferit Orchestra din Cleveland și comunitatea.

Concertul va fi redat în peste 90 de țări, iar audiența se va ridica din nou la milioane de telespectatori din întreaga lume. Un preview al spectacolului puteți urmări AICI. 

”Muzica e o revelaţie mai înaltă decât toată înţelepciunea şi filosofia la un loc.” (Ludwig van Beethoven)

Asocierea strânsă a orchestrei fondată în 1842 cu această istorie muzicală atât de bogată a Europei este confirmată de declarațiile nenumăratelor personalități muzicale din trecut. Richard Wagner a descris orchestra ca fiind una dintre cele mai remarcabile din lume; Anton Bruckner a numit-o „cea mai înaltă asociație muzicală”; Johannes Brahms s-a considerat „prieten și admirator” al acesteia; Gustav Mahler s-a simțit atașat orchestrei prin „legăturile artei muzicale”, iar Richard Strauss a rezumat aceste sentimente spunând: „Toate laudele aduse Filarmonicii din Viena se dezvăluie ca un eufemism”.

Una dintre piesele cele mai așteptate este celebrul Marş al lui Radetzky. Urmăriți momentul de final al Concertul de Anul Nou de la Viena 2018, eveniment transmis în direct de TVR1 şi TVR HD, în care Filarmonica din Viena a fost condusă de Riccardo Muti.

Să nu uităm să rostim într-un glas, la finalul concertului, după cele trei ieșiri la bis ale orchestrei, tradiționala urare:  Gluck, Gesundheit und Erfolg im Neuen Jahr!” (”Noroc, sănătate și succes în noul an!”)

PROGRAM 2023

Eduard Strauß Wer tanzt mit? Polka schnell, op. 251

Josef Strauß Heldengedichte. Walzer, op. 87

Johann Strauß II. Zigeunerbaron-Quadrille, op. 422

Carl Michael Ziehrer In lauschiger Nacht. Walzer, op. 488

Johann Strauß II.Frisch heran! Polka schnell, op. 386

Franz von Suppè Ouvertüre zur Operette „Isabella“

Josef Strauß Perlen der Liebe. Walzer, op. 39

Josef Strauß Angelica-Polka. Polka française, op. 123

Eduard Strauß Auf und davon. Polka schnell, op. 73

Josef Strauß Heiterer Muth. Polka française, op. 281

Josef Strauß For ever. Polka schnell, op. 193

Josef Strauß Zeisserln. Walzer, op. 114Josef

Hellmesberger (Sohn) Glocken-Polka mit Galopp aus dem Ballett Excelsior

Josef Strauß Allegro fantastique. Orchesterfantasie, Anh. 26b

Josef Strauß Aquarellen. Walzer, op. 258

Despre Dinastia Strauss, AICI.