„Făcându-i pe oameni să se ocupe de propriile lor interese, îi împiedicăm să vatăme interesele altora.”  (Pierre-Augustin Caron de Beaumarchais)

„Nu avem nevoie decât de noi înşine pentru a ne înfrânge pornirile, dar uneori avem nevoie de alţii pentru a discerne ceea ce este îngăduit să urmăm; la aceasta foloseşte prietenia unui om înţelept, care vede pentru noi, dintr-un alt punct de vedere, ceea ce ne interesează să cunoaştem bine.” (Jean-Jacques Rousseau)

„Fiecare faptă bună este caritate. Adevărata avere a unui om în viaţa de apoi constă din lucrurile bune făcute pe această lume pentru semenii săi.” (Jean-Baptiste PoquelinMolière)

Cele mai frumoase citate din literatura franceză

Aproape toate nefericirile vieţii ne vin de la ideile greşite pe care le avem despre ceea ce ni se întâmplă. A cunoaşte profund oamenii, a judeca în mod judicios evenimentele înseamnă aşadar a face un pas important spre fericire.” (Stendhal)

„Poate că niciodată nu trebuie să hotărâm cine greșește sau cine are dreptate între copil și mamă. Între aceste două inimi, nu poate fi decât un singur judecător. Judecătorul acesta este Dumnezeu!” (Honore de Balzac)

„Nu cunosc nimic mai mişcător decât exemplul acelor oameni care îşi consacră viaţa fericirii umanităţii.” (Émile Zola)

Paris 1955, Walde Huth, Gersheim Collection

Cele mai glorioase momente ale vieţii tale nu sunt aşa-zisele zile de succes, ci mai mult zilele în care, ieşind din stări de deprimare şi descurajare, simţi chemarea vieţii spre realizări viitoare.” (Gustave Flaubert)

Nu te naşti, ci devii femeie. Niciun destin biologic, psihic, economic nu defineşte înfăţişarea pe care şi-o asumă în mijlocul societăţii femela speciei umane; ansamblul civilizaţiei elaborează acest produs intermediar între mascul şi castrat care este îndeobşte calificat drept feminin.” (Simone de Beauvoir)

Henri-Cartier Bresson

Nu există un înţeles universal la care să ajungem cu toţii, nu există decât înţelesul pe care îl dăm noi vieţii noastre, un înţeles propriu, un scenariu propriu, un roman propriu, o carte a vieţii fiecăruia.(Anais Nin)

„Nu e greu să ne împlinim o dorinţă, ci să ne eliberăm de piedicile care ne ţin înfăşuraţi.” (Marguerite Duras)

Citiți și interviul despre Marguerite Duras

Nu trăim sentimente care ne transformă, ci sentimente care ne sugerează ideea de transformare. De pildă, iubirea nu ne purifică de egoism, dar ne face să-l simţim şi naşte în noi ideea unei patrii îndepărtate, unde acest egoism nu şi-ar mai găsi locul.(Albert Camus)

Willy Ronis

„Doar prin ea însăşi, viaţa nu are nicio valoare. Trebuie s-o trăiţi ca să devină preţioasă. Valoarea pe care o are viaţa voastră e valoarea pe care voi i-o daţi.” (Jean-Paul Sartre)

„Greşelile soţiilor, copiilor, ale servitorilor, ale celor slabi, ale celor săraci şi ale celor neştiutori sunt greşeala soţilor, a părinţilor, a stăpânilor, a celor tari, a celor bogaţi şi a celor învăţaţi.” (Victor Hugo)

Citiți și Anna de Noilles..