Chiar există și e trecută în catastif!

Ziua în care, oficial, putem pleca mai repede de la serviciu!

Munca este refugiul oamenilor care nu au ceva mai bun de făcut.”, spunea și Oscar Wilde, chiar credeți că nu avea dreptate, pe undeva? Dar el era artist, și încă unul în toată puterea cuvântului…

Cine nu visează să părăsească biroul mai devreme, „la timp” pentru a se bucura de clipele fericite ale siestei de după-amiază? Cine se simte frustrat/ă, mai ales în lunile de iarnă, prin faptul că este întuneric când merg la muncă și deja se întunecă atunci când pleacă, semn că ziua de lucru are cu muuuult mai multe ore decât o „zi-lumină”? Ei bine, acestea sunt persoanele perfecte care a fost creată „Leave The Office Earlier Day”, sau, pe românește, „Ziua plecatului mai repede de la muncă”! Nici nu v-ați gândit ce zile fericite și demne de celebrare cu toată pompa ne oferă calendarul, așa că Save the date: 2 iunie, în fiecare an!

,,Pentru a fi mare e nevoie de muncă, în proporţie de nouăzeci şi nouă la sută.’’, spunea William Faulkner, celebrul autor al romanului „Lunga vară fierbinte” (printre altele)… Munca ne face sănătoși, voioși, voinici, dar câteodată simțim nevoia să mai și respirăm, nu-i așa?

Istoria acestei zile începe cu ideea Laurei Stack,  specialistă în productivitatea angajaţilor. Stack a menţionat că americanii lucrează aproximativ 49 de ore pe săptămână, iar în total aproximativ 350 de ore în plus față de majoritatea europenilor. Acest lucru se poate dovedi dăunător din mai multe motive, în opinia ei:

  • în primul rând, cu cât lucrurile sunt făcute pe repede înainte, la niveluri optime (deci fără a fi făcute superficial), afacerea va fi mai productivă (și mai profitabilă);
  • în al doilea rând, având în vedere natura muncii, în cea mai mare parte a timpului petercut la serviciu, angajații s-ar vedea mai degrabă în altă parte, făcând altceva, ceea ce poate duce la distrageri care duc la o productivitate mai scăzută;
  • În al treilea rând, zilele de lucru interminabile se pot dovedi descurajante, acționând ca un factor demotivațional, determinând angajații să lucreze într-un ritm lent și să se descurce mult mai puțin decât ar face dacă s-ar simți mai bine cu ei înșiși.

„Leave the Office Earlier Day” este un stimulent pentru angajați să finalizeze sarcinile înainte de programul oficial de lucru, depunând un efort conștient pentru a-și crește eficiența și productivitatea, astfel încât să poată pleca acasă mai devreme. Practic, perspectiva de a părăsi locul de muncă mai devreme acționează ca un „morcov” pentru iepurele din noi toți, obligând angajații să își îndeplinească sarcinile la potențial maxim, reducând nivelul de inactivitate în rândul lucrătorilor.

Eficiența, orice s-ar spune, depinde de starea de sipirt. Ați observat că atunci când sunteți nefericiți, revoltați, nemulțumiți, când aveți o pasă proastă, nimic nu funcționează? Și atunci de ce să nu apelăm la varianta de a lua o pauză care nu afectează pe nimeni, până când ne restabilim emoțional sau fizic?

Această strategie managerială – adică să permită oamenilor să meargă acasă imediat ce și-au îndeplinit corect sarcinile – s-a dovedit a fi benefică atât pentru angajați cât și pentru angajatori. Din nou şi din nou, dovedește că muncitorii cu zâmbetul pe buze şi cu o stare bună de spirit sunt mai eficienți și mai productivi și că oamenii, în general, răspund mai bine la stimularea pozitivă decât la cea negativă.

De ce să visezi la serviciu, când poți să-ți termini treaba mai repede și să-ți îndeplinești visele, savurând o cafea de calitate, răsfoind o revistă, mergând la cumpărături sau…, pur și simplu, răsfățându-te cu câteva minute de tăcere?

,,Munca în echipă este cea care îi face pe oamenii obişnuiţi capabili de rezultate neobişnuite.’’ – Pat Summit

Mai multă muncă depusă în mai puțin timp este benefică pentru afacerea care caută să-și sporească profiturile, și această zi unică este un alt capitol în căutarea productivității maxime. Un alt efect secundar pozitiv al acestei strategii manageriale este crearea unui sentiment de empatie între colaboratori, precum și între lucrători și șefii acestora, ceea ce duce la o cooperare mult mai bună. Iar acest lucru, la rândul său, ar duce către același ideal antreprenorial:  creșterea productivității.

,,Când munceşti, joacă-te. Munca, dacă este o datorie, te ucide’’, spunea, cu umor, Max Jacob.

Dacă eşti angajat, un mod de a celebra această zi este de a cere permisiunea şefului tău de a pleca de îndată ce ţi-ai terminat toate sarcinile de lucru din zi. Vei fi plăcut surprins cât de motivat eşti să termini lucrul cât mai repede! Pe de altă parte, dacă deţii o afacere, ai putea să îţi anunţi angajaţii că pot pleca de îndată ce îşi termină sarcinile.

De ce nu, puteți încerca, doar nu e periculos. Vorba aceea: „Încercarea moarte n-are”.

Și nu uitați:

,,Cea mai frumoasă distracţie: munca’’ – Maica Tereza

Citiți și O regină pe gustul tuturor