Dată fiind calitatea sa de model pentru tinerele fete, mulți nu au crezut că Audrey Hepburn este fumătoare. Poate din cauză că mintea le era prea consumată de lucrurile fermecătoare pe care le vedeau la ea. Adevărul însă?… fuma „la greu”! De-a lungul carierei, unii dintre colegii ei au povestit că fuma chiar și 3 pachete pe zi (60 de țigări)! A început să fumeze la vârsta de 15 ani, imediat după terminarea celui de-al Doilea Război Mondial, și a continuat cu acest obicei pe întreaga durată a carierei sale în cinematografie. Iată câteva curiozități despre Audrey Hepburn și ”pasiunea” ei pentru fumat!

Spre deosebire de majoritatea filmelor, unde nu se folosesc țigări adevărate, în celebrul film Breakfast at Tiffany’s (1961), Audrey Hepburn a folosit țigări reale. Același lucru s-a întâmplat și în Roman Holiday (1953), Bloodline (1979), Charade (1963), How to Steal a Million (1966), Paris – When It Sizzles (1964), Two for the Road (1967).

„Frumusețea unei femei nu e în hainele pe care le poartă, în corpul pe care-l are sau în felul cum își aranjează părul. Frumusețea unei femei este în ochii ei, pentru că ei sunt poarta către suflet, locul unde sălășluiește iubirea. Adevărata frumusețe a unei femei este reflectată în sufletul ei. E grija și iubirea și pasiunea de care dă dovadă și crește odată cu trecerea anilor.”

Un colecționar a cumpărat o serie de timbre despre care se crede că ar fi fost distruse de către guvernul german, cu suma de 47.000 de lire sterline. Acestea erau decorate cu o poză cu Audrey Hepburn fumând!

În 2001, guvernul a tipărit 14 milioane de timbre Audrey Hepburn ca parte a unei serii cu vedete de film printre care Charlie Chaplin, Marilyn Monroe și Greta Garbo.

Amintiți-vă că fumatul a fost considerat „sigur” și sănătos în anii 1920 – 1960 și țigările au fost aprobate de medici. Până mai târziu, la sfârșitul anilor ’80 și ’90, au fost menționate avertizări severe asupra țigărilor și au fost introduse pe pachete. Se estimează că fiecare țigară distruge 60 mg de vitamina C în corpul uman.

„Pentru a avea ochi frumoşi, uită-te după ce e bun în alţii; pentru a avea buze frumoase, spune doar vorbe bune; iar pentru a avea ţinută, mergi cu convingerea că nu eşti niciodată singură.”

Este aproape imposibil să ne dăm seama dacă pasiunea ei pentru țigări putea fi asimilată cu problemele din viața personală. Se știe că a încercat să se sinucidă de două ori, și multe lume spune că folosea țigările ca o armă împotriva anxietății, pe care o recunoscuse, de altfel, fără ezitare: „Sunt o introvertită: îmi place să fiu singură, să ies în natură, să fac plimbări lungi în compania câinilor mei, să privesc copacii, florile și cerul”. Tatăl său o abandonase la vârsta de 8 ani, eveniment peste care actrița a trecut cu mare dificultate, fiind o fire extrem de sensibilă și atașată de valorile familiale. Cu toate acestea, când l-a întâlnit, peste ani, adultă fiind, a decis să îl susțină din punct de vedere financiar, deși poate acesta nu merita. Amară concluzie: nu știm niciodată ce se ascunde sub aparența unei vieții perfecte și în ce forme aleg persoanele să lupte cu suferința…

„Viaţa este făcută pentru a fi trăită. Dacă tot trebuie să te întreții, ai face bine să găseşti o cale în viaţă ce promite a fi interesantă şi să nu stai degeaba, minunându-te de tine însăţi.”

Și totuși, Audrey rămâne modelul feminității prin excelență. Oricâte umbre ar avea existența unui om, strălucirea lui nu stă în vicii, cât în modul de a trăi viața, de a se pune în slujba celorlalți (să nu uităm de acțiunile ei filantropice), de a juca până la perfecțiune roluri pe care le-a făcut celebre și pe care istoria cinematografiei le va păstra între valorile ei clasice, imposibil de înfrânt de către timp. Într-un cuvânt: carismă.

Citiți și Audrey Hepburn – o prințesă modernă