Sting

Gordon Matthew Thomas Sumner și-a primit porecla de la un pulover în dungi negru cu galben pe care obișnuia să îl poarte pe vremea când cânta alături de trupa Phoenix Jazzmen. Conducătorul acesteia îi spunea că arată ca o albină (sau potrivit lui Sting însuși „au crezut că arăt ca o viespe”), și astfel s-a ajuns la numele „Sting”, în engleză înseamnă înțepătură, ac.

Când l-am văzut acum două seri, la Cluj, mie mi s-a părut că arată ca un soldat roman cu picioare subțiri de păianjen, lungi, și brațe musculoase superbe, având în loc de platoșă o pereche de pectorali susținută de plăcuțe suple de mușchi muzicali. Și soldatul ăsta înalt, blond, avea o chitară înaltă și ea, și blondă.

Ne-au ucis. Subtil, rafinat, fără să gâfâie, cu o eleganță naturală de englez extraterestru.

Sting este în formă maximă și astăzi când împlinește 71 de ani!

Afiș concert Cluj Napoca 

Născut la 2 octombrie 1951, Wallsend, Northumberland, Anglia, cântărețul și compozitorul britanic este bine cunoscut atât pentru că a fost liderul trupei The Police, cât și pentru impresionanta carieră solo care a urmat după. Stilul său muzical e un amestec ingenios de pop, rock, jazz, muzică de pretutindeni și de nicăieri.

Când un jurnalist l-a numit Gordon, el a răspuns:

„Copiii mei îmi spun Sting, mama îmi spune Sting, cine este acest personaj Gordon? Nu m-am numit niciodată Gordon. Ai putea să strigi Gordon pe stradă și, pur și simplu, te-aș ocoli.”

În anii ’70 nu era încă un muzician cu normă întreagă, având o slujbă de zi cu zi: a fost profesor de engleză și muzică, conducător de autobuz, muncitor în construcții și ofițer fiscal.

Șase copii

M-am interesat de copiii săi pentru că, în deschiderea concertului, Joe, unul din ei, a cântat. Nu știam cine este, dar uitându-mă la el vedeam un Sting cu 30-40 de ani mai tânăr… am întrebat vecinii din stânga mea cine-i tipul si ei m-au lămurit. Din păcate, liniar și lipsit de suflu, foarte potrivit, însă, pentru corul din fundal… Cine spune că e musai copiii să copieze părinții și să-i mai și întreacă, greșește.

Sting are șase copii: Joe (44) și Fuchsia (39) sunt din prima căsătorie cu Frances Tomelty (72). Cei doi s-au căsătorit în 1976 și au divorțat în 1984. Mai are patru copii cu cea de-a doua soție Trudie Styler (67), cu care este căsătorit din 1992: Mickey (37), Jake (36), Eliot (31) și Giacomo (25).

Nașterea fiului său Jake a fost surprinsă de camerele de filmat. Deoarece fiul lui Sting s-a născut în 1985 imediat după un concert, Sting și-a luat echipa de film cu el, la clinică. În videoclipul pentru „Bring On the Night”, nașterea copilului este acum imortalizată.

Celor șase urmași ai săi, Sting nu vrea să le lase nimic moștenire, el a explicat, în 2014 în „Daily Mail”, că ei ar trebui să-și câștige singuri existența. Foarte frumos și educativ!

Pasiuni

Sting are 71 de ani, dar este încă pe marile scene ale lumii și este ocupat până peste cap să-și lanseze muzica. El se menține tânăr, printre altele, prin practica sa obișnuită de yoga.

„Pentru mine, totul este yoga!” , a declarat în 2017 într-un interviu acordat „Stuttgarter Nachrichten”. „Mersul este yoga, statul este yoga, mâncatul este yoga. Yoga este o tehnică de mișcare și respirație conștientă. Pot practica asta oriunde.”

O altă pasiune este fotbalul. Cât de pasional poate să vorbească despre sport arată un interviu „mondial” din 2019. Sting a jucat fotbal în copilărie și mai târziu a antrenat o echipă de fete. Inima îi bate pentru echipa Newcastle United. De ce? „De obicei nu alegi un club de fotbal. Orașul în care te-ai născut are o echipă și aceasta este a ta. Și așa rămâne toată viața”, a spus el.

Pentru Sting retragerea este exclusă: la mai puțin de două luni de la împlinirea a 70 de ani, starul a lansat noul său album „The Bridge”, care a fost realizat în perioada de izolare.

Excepționalul artist a deschis Festivalul Reeperbahn din Hamburg, la sfârșitul lunii septembrie, cu noua sa piesă „Rushing Water”.

Citește și e bine să visăm