Perfecțiunea feminină

(Re)cunoscută – pentru o vreme – drept cea mai frumoasă femeie din lume, Hedy Lamarr, starul hollywoodian, a împodobit coperta fiecărei reviste și a inspirat femeile de pretutindeni să-i adopte, până la replicare, imaginea pentru a atinge, măcar într-o închipuire fugară, perfecțiunea ei princiară.

”Atâta timp cât știu să iubesc, voi rămâne în viață.”

O femeie simbol

Iată câteva lucruri fascinante despre această femeie simbol, a cărei frumusețe a stat, oarecum, în calea obținerii binemeritatului credit pentru invenția ce avea să stea la baza tehnologiilor  WiFi, GPS și Bluetooth de astăzi, transformând-o din vedetă de film în inventator.

Născută la Viena, pe 9 noiembrie 1914, ca Hedwig Eva Kiesler, singurul copil al unei familii evreiești prospere, Hedy s-a bucurat de o mare atenție din partea tatălui ei, director de băncă, un bărbat curios, care a inspirat-o să privească lumea cu ochii larg deschiși.

Obișnuiau să facă plimbări lungi, în care discutau despre interiorul feluritelor mașinării și modul în care acesta le făcea să funcționeze, cum ar fi tipografia sau autoturismele. Aceste conversații au ghidat gândirea fetiței care, la vârsta de numai 5 ani, a putut fi găsită desfăcând bucată cu bucată și apoi reasamblând cutia sa muzicală pentru a-i înțelege, pe de-a-ntregul, modul de funcționare.

Tabloul gândirii este completat creativ și de mama sa, pianistă de concert, care a introdus-o, de la o vârstă fragedă, în arte, dându-i atât la lecții de balet cât și la pian.

Hedy copil

Mintea strălucitoare a lui Lamarr a fost ignorată, frumusețea ei preluând rolul central atunci când a fost descoperită de regizorul Max Reinhardt, la 16 ani. A studiat actoria cu Reinhardt la Berlin și a jucat primul său rol în 1930, într-un film german numit Geld auf der Straβe („Banii pe stradă”). Abia în 1932, Lamarr a obținut recunoașterea numelui, ca actriță, pentru rolul său în controversatul film Ecstasy.

1. Primul ei film a fost interzis de Papă și Hitler

Lamarr a urcat pe firmament la 18 ani, când a apărut în filmul ceh Ecstasy, din 1933. În timp ce unii critici l-au declarat astăzi ca fiind un clasic ”arthouse”, nuditatea și natura sa sexuală au fost considerate scandaloase atunci când a fost lansat. Ea a fost (probabil) prima actriță care a imitat un orgasm pe ecran, potrivit The Guardian. Papa a denunțat filmul în ziarul Vaticanului, Legiunea Catolică a Decenței l-a condamnat și Hitler l-a interzis în Germania – pentru că Lamarr (pe atunci Hedy Kiesler) era evreică.

2. Ea a fost modelul pentru Albă ca Zăpada și Catwoman

Plete negre de cerneală, buze roșii-cireașă, tenul de păpușă din porțelan. Frumusețea lui Lamarr a fost simultan clasică și exotică, făcând-o modelul perfect pentru Albă ca Zăpada a lui Disney. Lamarr a fost, de asemenea, inspirația pentru Catwoman în benzile desenate originale Batman. Actrița Anne Hathaway a declarat că a studiat vocea lui Lamarr în timp ce se pregătea pentru rolul Catwoman, în filmul The Dark Knight Rises din 2012.

3. Și la Google ea este o stea

Google i-a adus, în 2015, un omagiu printr-un  inteligent și elegant Google Doodle care sărbătorea 101 ani de naștere. Potrivit lui Jennifer Hom, care a conceput Doodle, Lamarr are „un fel de statut mitic” la Google. „În cadrul comunității tocilarilor de la Google, Hedy Lamarr este o figură iubită”, a remarcat într-un blog. „Ne place să evidențiem povești despre realizările femeilor în știință și tehnologie. Atunci când povestea implică un inventator – star Hollywood transformat în 1940-  care a ajutat la dezvoltarea tehnologiilor pe care le folosim astăzi cu smartphone-urile noastre, trebuie să le împărtășim lumii.”

Google Doodle 2015 – omagiu adus lui Hedy Lamarr

4. În studiourile MGM

În 1933, Lamarr s-a căsătorit cu Friedrich Mandl, un producător de armament din Austria, și s-a mutat la Paris. Acolo l-a cunoscut pe Louis B. Mayer, directorul studiourilor MGM, cel care a convins-o să-și schimbe numele în Hedy Lamarr, după o stea a filmului mut, Barbara La Marr. Ea a primit un contract la Hollywood, unde a avut roluri importante între anii 1930 și 1950.

În SUA și-a făcut debutul, în 1938, cu filmul „Algiers”, frumusețea sa făcând senzație. Criticii nu au fost singurii care lăudau frumusețea aparte a actriței, studioul american o promova ca fiind „cea mai frumoasă femeie din lume”.

5. A primit un brevet pentru invenția sa, dar nici un penny

În timpul primei sale căsătorii, Hedy Lamarr a devenit interesată de ştiinţele aplicate şi, oarecum plictisită de actorie, s-a folosit de cunoştinţele acumulate pentru a deveni inventatoarea unor tehnologii. La începutul celui de-Al Doilea Război Mondial, dorind să ajute trupele americane, şi-a dat seama că bruiajul – de către puterile Axei – comunicaţiilor radio ale Aliaţilor reprezenta o problemă majoră. Alături de bunul ei prieten, compozitorul avangardist George Antheil, Hedy Lamarr, inspirându-se din modul de funcţionare a pianului, a inventat tehnologia denumită Tehnica de transmisie cu spectru împrăştiat prin salt de frecvenţă (Frequency-Hopped Spread-Spectrum – FH-SS).

Au primit un brevet de la Consiliul Național al Inventatorilor pentru ideea lor, în 1942, și l-au împărtășit cu Marina. Tehnologia lor a fost folosită, însă, zeci de ani mai târziu, în timpul crizei rachetelor cubaneze, dar nu au câștigat niciodată bani din ea, deoarece brevetul expirase.

Deşi Marina americană a adoptat această tehnologie abia în anii 1960, principiile invenţiei stau la baza tehnologiilor Wi-Fi, GPS, CDMA şi Bluetooth din zilele noastre.

Graţie acestei invenţii, numele actriţei Hedy Lamarr a fost inclus în National Inventors Hall of Fame, în anul 2014, la 100 de ani de la nașterea sa.

6. Și-a produs propriile filme

Hedy a fost adesea frustrată de rolurile limitate pe care i le-a oferit contractul cu MGM, astfel că în momentul în care contractul a expirat, a produs propriile filme, printre care The Strange Woman (1946), Dishonored Lady (1947) și epopeea The Loves of Three Queens (1954).

Hedy Lamarr în “The Strange Woman” (1946)

„Nu-mi amintesc de nimeni, cu excepția lui Hedy, care a ieșit și a produs, de fapt, un film. A fost foarte neobișnuit în 1946” observa Robert Osborne, în documentarul biografic Bombshell: The Hedy Lamarr Story. „Sistemul nu a i-a urat bun venit. Nu doreau ca vedetele să producă propriile lor filme – în special femeile. ”

Nu am fost așa înțeleaptă. Sănătatea am luat-o de-a gata, ca pe ceva de la sine înțeles. Iubirea am cerut-o, poate prea mult și prea des. În ceea ce privește banii, mi-am dat seama de adevărata lor valoare doar atunci când nu i-am avut.

Înțeleaptă sau nu, Hedy e asemeni unei uimitoare comete care mai stârnește, și azi, ploi de meteoriți.

„Femeile iubesc mai mult decât bărbații și suferă mai mult decât ei.”

 

Citește și Așteptare și emoție fără dezămăgire