Eu visam de multe ori exerciţiile pe care le făceam. Şi de multe ori le greşeam în vis, ceea ce nu se întâmpla în realitate! Mult mai bine decât invers!” Nadia Comăneci
În 3 mai 1975, la vârsta de 13 ani și jumătate, Nadia Comăneci a devenit campioană absolută a Europei la gimnastică, precum și pe aparate (sărituri, paralele și bârnă).
*****
Succesele sau eșecurile oamenilor depind de capacitatea lor de a-și adapta conduita în funcție de vremuri”.

Nicollo Machiavelli (Niccolò di Bernardo dei Machiavelli ) a fost un strălucit reprezentant al Renașterii italiene, diplomat, funcționar public, filozof, om politic și scriitor italian.

 

În opera sa cea mai cunoscută, Principele (1513), descrie metodele prin care un principe poate dobândi și menține puterea politică. Acest studiu, care a fost privit, adeseori, ca o sprijinire a tiraniei și despotismului unor conducători, precum Cesare Borgia, este bazat pe credința lui Machiavelli că un suveran nu este constrâns de normele etice tradiționale: “Se pune astfel problema dacă este mai bine să fii iubit decât temut, sau invers. Răspunsul este că ar trebui să fii și una și alta; dar întrucât este greu să împaci aceste două lucruri, spun că, atunci când unul din două trebuie să lipsească, este mult mai sigur pentru tine să fii temut decât iubit.” În viziunea sa, un principe ar trebui să fie preocupat doar de putere și să se supună doar regulilor care duc spre succes în acțiunile politice. Machiavelli credea că aceste reguli pot fi descoperite, prin deducție, din practicile politice ale vremii, ca și ale perioadelor anterioare.

VINILURILE DE ALTĂDATĂ … 🎶
Perfect Strangers este al unsprezecelea album de studio al trupei britanice de rock Deep Purple, lansat în 29 octombrie 1984. A fost cel mai de succes album înregistrat de formația reformată „Mark II”.
A fost primul album de studio Deep Purple în nouă ani și primul cu formația Mk II în unsprezece ani, ultimul fiind Who Do We Think We Are în 1973. Ritchie Blackmore și Roger Glover au sosit din Rainbow, Ian Gillan din Black Sabbath, Jon Lord din Whitesnake și Ian Paice din trupa de suport a lui Gary Moore.
Albumul a fost un succes comercial, ajungând pe locul 5 în topurile din Marea Britanie și pe locul 17 în Billboard 200 din SUA.
1. Knocking at Your Back Door 7:09
2. Under the Gun 4:40
3. Nobody’s Home 4:01
4. Mean Streak 4:26
5. Perfect Strangers 5:31
6. A Gypsy’s Kiss 4:14
7. Wasted Sunsets 3:58
8. Hungry Daze 5:01
*****
Pentru cei care aşteaptă cu sufletul la gură să schimb direcţia, am o vorbă: Renunţaţi voi, dacă vreţi! Această doamnă nu e genul care să renunţe!
În 1979, într-o zi de 3 mai, Margaret Thatcher – „Doamna de Fier” a câștigat alegerile și a devenit prima femeie prim–ministru din istoria Marii Britanii. A deținut această funcție până la 22 noiembrie 1990.
*****
Când actorul intră în scenă, are un Dumnezeu al lui.“
Pe 3 mai 1933 s-a născut marele, regretatul actor George Constantin (dispărut dintre noi pe 30 aprilie 1994).
Cu modestia sa caracteristică, atunci când i s-a cerut un curriculum vitae, a numărat personajele pe care le-a interpretat: 50 la Teatrul “Nottara”, 12 în alte teatre, 11 la televiziune, peste 200 la radio…
*****
SĂRBĂTORITA ZILEI … 🎂🥂💐
Mary Hopkin (născută la 3 mai 1950), creditată pe unele înregistrări drept Mary Visconti (dupā căsătoria ei cu Tony Visconti), este o cantautoare galeză, cunoscută mai ales pentru single-ul său # 1 în Marea Britanie din 1968, ‘Those Were the Days’, produs de Paul McCartney.
Piesa a ajuns pe locul doi în SUA în clasamentul Billboard Hot 100, în spatele cântecului ‘Hey Jude’ a formației Beatles.
Those Were the Days‘ este creditată lui Gene Raskin, care a scris un nou text în limba engleză melodiei rusești ‘Dorogoi dlinnoyu’, trad. ‘By the long road’, compusă de Boris Fomin (1900–1948) în 1924 cu cuvintele poetului Konstantin Podrevsky. Cântecul este despre tinerețe, idealismul romantic și momentele plăcute din viață.
*****
IN MEMORIAM … 🥀🕯️
În 1963, chitaristul și compozitorul spaniol Narciso Yepes (14.11.1927 – 3.05.1997), împreună cu lutierul José Ramirez III, au creat varianta modernă a decacordului (chitara cu 10 coarde). Arată ca o chitară modernă standard, dar are o tastatură mai lată și un sistem de acordare mai mare. Spre deosebire de chitara lui Carulli, chitara modernă cu 10 coarde are freturi sub toate corzile și folosește o acordare proprie chitarei standard cu 6 coarde.
Cu cele patru corzi suplimentare, Yepes a dorit să creeze așa-numitele corzi de rezonanță pentru acele tonuri care, la chitara standard cu 6 coarde, rămân fără rezonanță. Puterea acestei chitare, în primul rând, rezidă în calitățile sale de rezonanță, care întăresc, atât sunetul, cât și prelungesc timpul răsunător al fiecărui ton. Corzile de bas suplimentare oferă instrumentului un timbru ușor mai întunecat decât chitara cu 6 coarde. Ca instrument de muzică de cameră, această chitară oferă un suport mai robust ansamblului decât chitara cu 6 coarde și oferă o gamă mai largă de expresie a acordurilor. Instrumentul a făcut posibilă transcrierea lucrărilor scrise inițial pentru lăuta barocă.
*****
Mary Astor (n. 3 mai 1906,Quincy, Illinois, SUA – d. 25 septembrie 1987, Woodland Hills, SUA) a fost o actriță americană. În 1942, a primit Premiul Oscar pentru cea mai bună actriță într-un rol secundar.
S-a născut în 1906 ca Lucile Vasconcellos Laghanke, fiica unui imigrant german, Otto Ludwig Langhanke. Mama sa era o americancă din Illinois, Helen Marie Vasconcellos, având origini portugheze și irlandeze. A început cariera cinematografică cu roluri mici, de multe ori nemenționate. În 1921, la 15 ani, apare în filmul Sentimental Tommy într-o scenă care în cele din urmă a fost tăiată din film.
*****
Cred că visul meu a fost întotdeauna să devin cineva. De a reuși în viață, în spectacol, nu știam exact cum, fie să cânt, fie să fac cinema sau teatru … important era spectacolul.” (Dalida)
Dalida’ este un film de dramă biografic francez din 2017 despre viața cântăreței și actriței egiptene-italiene Dalida și despre modul în care s-a descurcat cu problemele sale în timp ce era cea mai consacrată artistă din istoria Franței. Este scris, regizat și coprodus de Lisa Azuelos (fiica cântăreței Marie Laforêt) având-o pe actrița Sveva Alviti în rolul Dalidei.
*****
3 mai, Sfinții Timotei și Mavra, Egipt, sec. III
Cea mai frumoasă poveste de dragoste şi moarte nu este Romeo şi Julieta, ci istoria vieții tinerilor căsătoriţi Timotei şi Mavra, din cetatea Tebaida, care au fost răstigniţi pentru credinţa lor în Hristos, pe două cruci aşezate faţă în faţă, de pe care, vreme de zece zile şi-au vorbit!
O iubire compusă nu doar din atracţia omenească, ci şi din Prezenţa lui Hristos în inima lor, mai intensă decât orice binecuvântare de nuntă. Această iubire nepământeană şi-o împărtăşeau de pe cruce iar şi iar. Declaraţiile lor de dragoste trebuie să fi depăşit orice închipuire a sublimului. Percepţia durerii era schimbată mereu în expresie a dragostei şi întăririi sufletului iubit. Preocuparea pentru durerea celuilalt o suprimă aproape întotdeauna pe a ta. Numai când suntem pe cruce, Domnul ne permite să aflăm acest secret.
Uneori, agonia unui suflet care începe să se desprindă de trupul său durează prea mult, pentru cei din jur. Nu ştim dacă el mai are simţul timpului, dar ceilalţi adesea nu mai au răbdare să-l asiste, căci vor să-şi continue viaţa lor. Singurătatea în care se petrece experienţa desprinderii este mai dureroasă decât toate escarele, decât toate rănile agonisite de-a lungul întregii sale vieţi de către muribund.
Ne amintim în 3 mai, de martiriul sfinţilor mucenici Timotei şi Mavra, răstigniţi pentru Hristos în anul 286 al domniei lui Diocleţian.
Cu mulțumiri pentru aducere-aminte, preot Radu Tanase, parohia Cisnădioara.
*****
Astăzi celebrăm „Garden Meditation Day” Sau Ziua meditației în Grădină, moment care ne încurajează să ieșim „din cutie” și să prețuim acele clipe în care suntem cu noi înșine, într-un spațiu pe care îl asimilăm trăirilor noastre.
Să ne gândim la IIsus în grădina Ghetsimani…
*****
1991: Asociația mondială a ziarelor și Federația Internațională a Editorilor de Ziare adoptă ziua internațională a presei libere.
Rețineți data: 3 mai, Ziua Internațională a Libertății Presei.
„Atunci când cineva trebuie să intervină să apere libertatea presei, înseamnă că societatea sa este bolnavă.”
*****
Imaginile au rol pur ilustrativ!