Lectura, cărțile, formarea spirituală și intelectuală, ce temă vastă!

Noi citeam pentru că nu aveam altceva de făcut. Nu tu Facebook, nu tu Twitter, Instagram și alte rețele care mai de care mai virtuale. Generația de astăzi ia totul de-a gata, receptivă prin toți porii la tot ce „mișcă” pe gadget-urile din ce în ce mai sofisticate. Drumul trece prin ochi și se oprește tot acolo. Imposibil să poți asimila atâta informație și să rămâi cu ceva. Despre suflet nu are sens să mai punem problema. Nici măcar întrebări nu-și mai pun tinerii, ce să mai vorbim de probleme. Singurele lor „probleme” sunt părinții și profesorii, care le îngrădesc libertatea, constrângându-i să învețe, în timp ce lumea „de afară” îi ademenește cu atâtea „sclipiri” efemere. Și totuși, cum faci un adolescent să citească? Folosești orice pretext… deh, scopul scuză mijloacele! Să vedem.

Cititul este (încă) vital pentru creșterea unui copil, dar, cu toate problemele vârstei adulte, nu mulți adulți au timp să citească. Motivul pentru care oamenii nu citesc variază de la sărăcie la sănătatea mintală.  Este important să citiți, vi se spune, din cauza modului în care acest obicei eliberează omul de sub presiunea la care îl supune lumea, zi de zi. Lectura inspiră și educă oamenii despre lumea din jurul lor. 

„O carte este un dar pe care îl poţi deschide iar şi iar.” (Garrison Keillor)

Cu toate acestea, nu multe persoane pot vedea beneficiile pe care le oferă cititul. Noaptea Cărții își propune să schimbe modul în care adulții văd cititul, încurajându-i să își facă timp pentru aceasta în timpul nopții cu cărți gratuite.  

„În cărți există mai multe comori decât în toate cufărele piraților de pe Insula Comorii.” (Walt Disney)

Noaptea Cărților a început din 2011 în Regatul Unit și Irlanda, când Jamie Byng, MD din Canongate, a conceput ideea. S-a pus în aplicare după ce a fost discutat cu un an înainte de cei prezenți la Conferința Industriei Cărţii. A creat o altă modalitate pentru adulți de a citi mai multe și, de atunci, ziua a devenit un succes. 

„Cred că viața este precum o carte bună. Cu cât o parcurgi mai mult, cu atât începe să aibă sens.”

(Harold Kushner)

 Ziua Mondială a Cărții a existat, fiind cunoscută mai ales în formula adresată copiilor, prin urmare Noaptea Mondială a Cărţii a devenit o zi pentru adulți, care să ofere timp pentru a citi mai multe cărți. În 2012, ziua s-a mutat din martie în aprilie pentru a coincide cu Ziua Internațională a Cărţii, promovată la inițiativa UNESCO. În 2012 și 2013 a fost sărbătorită în Statele Unite. Peste 50.000 de oameni au făcut cadou în această zi… cărți.

”Cărţile sunt prietenii cei mai liniştiţi şi constanţi, consilierii cei mai accesibili şi înţelepţi şi profesorii cu cea mai multă răbdare.” (Charles W. Eliot)

La sfârșitul anului 2013, Ziua Cărţii a devenit apoi parte din programul Agenției de Lectură, o organizație concentrată pe ajutorarea și încurajarea celorlalți pentru a citi cât mai mult. În fiecare an, cărțile sunt oferite oamenilor din spitale, închisori, biblioteci, colegii, adăposturi și comunitățile lor.

„Cărţile ne sunt prieteni statornici… Ne sunt sfetnici şi nu ne contrazic. Cărţile care ne plac sunt şi urne pline de amintiri.” (Mihail Sadoveanu)

Oferă cărți celor aflați într-un spital, un centru de îngrijire, un adăpost pentru persoane sau un centru de zi pentru copii. De asemenea, îți poți lua timp pentru a citi o carte târziu în noapte și pentru a te relaxa. Începe să-ți faci o bibliotecă a colecțiilor preferate de cărți și schimbă cărțile cu alții. Cumpără ceea ce-ți place sau ți-ai dorit în Noaptea reducerilor la librăria preferată! Întreabă-ți prietenii, vecinii, cunoștințele apropiate, prietenii din mediul online care sunt cărțile lor preferate. Recomandați cărțile preferate celorlalți și împărtășiți dragostea Dvs. de a citi cu toată lumea. Scrieți despre cărțile care v-au marcat existența!

„Cunoști un om după cărțile pe care le citește.” (Ralph Waldo Emerson)

*

„Când întâlnești un om cu un personalitate deosebită, ar trebui să-l întrebi ce cărți citește.”

(Ralph Waldo Emerson)

*

„Cărţile sunt fluturi cu care zburăm prin propria noastră minte, sub bolta uriaşă a ţestei noastre. Niciun aparat de zbor nu te-a dus atât de departe.” (Mircea Cărtărescu)

Citiți și despre Jose Ortega y Gasset