NĀSCUT PE 10 OCTOMBRIE CU 113 ANI ÎN URMĀ … 🥀

Îmi găsesc inspirația în mine însumi.” (Thelonious Monk)

Thelonious Sphere Monk (10 octombrie 1917 – 17 februarie 1982) a fost un pianist și compozitor american de jazz. S-a remarcat printr-un un stil de improvizație unic, contribuind la repertoriul standard de jazz.
Compozițiile și improvizațiile lui Monk prezintă disonanțe și răsuciri melodice unghiulare și sunt în concordanță cu abordarea sa neortodoxă a pianului, care a combinat un atac extrem de percutant cu utilizarea bruscă și dramatică a lansărilor de chei comutate, tăceri și ezitări.
Monk era renumit pentru aspectul distinct, care includea costume, pălării și ochelari de soare. De asemenea, a fost remarcat pentru un obicei idiosincratic în timpul spectacolelor: în timp ce alți muzicieni continuau să cânte, Monk se oprea, se ridica și dansa câteva clipe înainte de a reveni la pian.
Monk este al doilea compozitor de jazz cel mai înregistrat după Duke Ellington, si este unul dintre cei cinci muzicieni de jazz care au apărut pe coperta revistei Time (ceilalți fiind Louis Armstrong, Dave Brubeck, Duke Ellington și Wynton Marsalis).

Thelonious Sphere Monk

IN MEMORIAM … 🥀🕯️

Femeile au un avantaj clar faţă de bărbaţi: ceea ce nu pot să obţină cu viclenie, obţin făcând pe neştiutoarele.” (Yul Brynner)

Actorul Yul Brynner a murit de cancer pulmonar la 10 octombrie 1985 în New York la vârsta de 65 de ani.
Yuliy Borisovich Briner (11 iulie 1920 – 10 octombrie 1985), mai cunoscut sub numele de Yul Brynner, a fost un actor, cântăreț și regizor ruso-american. A devenit cunoscut pe pentru interpretarea lui King Mongkut în muzica de scenă „The King and I” de Rodgers și Hammerstein, pentru care a câștigat două premii Tony, iar mai târziu a câștigat un premiu Oscar pentru adaptarea filmului. A jucat rolul de 4.625 de ori pe scenă și a devenit cunoscut pentru capul ras, pe care l-a menținut ca marcă personală.


Brynner a jucat rolul lui Ramses II în epopeea regizatā de Cecil B. DeMille, ‘The Ten Commandments’ (1956). A interpretat rolul generalulului Bounine în filmul ‘Anastasia’ (tot în 1956), pistolarul Chris Adams în ‘The Magnificent Seven’ (1960). De asemenea, Brynner a lucrat ca model, regizor de televiziune și fotograf și a fost autorul mai multor cărți.

SĀRBĀTORITUL ZILEI … 🎂 🥂

Când încalci regulile și câștigi, ești un erou; când pierzi, ești ticălos.” (Peter Coyote)

Peter Coyote (născut Robert Peter Cohon) a vāzut luminā zilei în New York în 10 octombrie 1941. Fiul lui Ruth și Morris Cohon, tatăl său era de origine evreiască sefardă, iar mama lui provenea dintr-o familie evreiască askenază. Actor, autor, regizor, scenarist și narator american de filme, teatru, televiziune și cărți audio, este cunoscut pentru munca sa în filme precum E.T. the Extra-Terrestrial (1982), Cross Creek (1983), Jagged Edge (1985), Patch Adams (1998), Erin Brockovich (2000), A Walk to Remember (2002), Hemingway & Gellhorn (2012) și Good Kill ( 2014). El a fost, de asemenea, cunoscut sub numele de „Vocea Oscarului” pentru cea de-a 72-a ceremonie a Premiilor Academiei.

IN MEMORIAM … 🕯️🥀

Stephen Gately, membru Boyzone, a murit la domiciliul său din Port d’Andratx, Mallorca, în ziua de 10 octombrie 2009. Moartea sa a fost cauzatā de un edem pulmonar rezultat al unei afecțiuni cardiace nediagnosticate.
Stephen Patrick David Gately (17 martie 1976 – 10 octombrie 2009) a fost un cântăreț, actor și dansator irlandez, care, alături de Ronan Keating, a fost co-vocalist al grupului pop Boyzone. Toate albumele de studio ale formației în timpul vieții lui Gately au ajuns pe primul loc în Marea Britanie, al treilea fiind cel mai de succes pe plan internațional. Cu Boyzone, Gately a înregistrat un număr de șaisprezece single-uri consecutive, care au intrat pe primele cinci locuri din Marea Britanie.

Citiți și despre evenimentele zilei de 5 octombrie