Tradiția Carnavalului Venețian ar fi început în urma unei victorii a Republicii Venețiene împotriva Patriarhului din Aquileia, din anul 1162. În onoarea acestei victorii, oamenii au început să danseze și să se adune în Piața San Marco. În secolul al XV-lea, carnavalul baroc a fost o modalitate de a salva imaginea de prestigiu a Veneției în lume.
Ipocriții cei mai agreabili sunt cel mai de temut. Măștile de catifea sunt întotdeauna negre.” Victor Hugo
Sub domnia lui Francisc al II-lea al Sfântului Imperiu Roman și mai târziu al Imperiului Austriei, festivalul a fost interzis în întregime în 1797, iar utilizarea măștilor a fost strict interzisă. A reapărut treptat în secolul al XIX-lea, dar numai pentru perioade scurte și mai ales pentru sărbători private, unde a devenit o ocazie pentru creațiile artistice.
După o lungă pauză, carnavalul a revenit în 1979.
*****
S-A ÎNTÂMPLAT ÎN 17 FEBRUARIE … ⏳
Pe 17 februarie 1913, s-a deschis la New York expoziția The Armory Show, care a expus lucrări ale artiștilor ce urmau să devină unii dintre cei mai influenți pictori ai începutului secolului al XX-lea.
Cunoscută și sub numele de Expoziția Internațională de Artă Modernă, a fost un spectacol organizat de Asociația Pictorilor și Sculptorilor Americani. A fost prima expoziție mare de artă modernă din America, precum și una dintre numeroasele expoziții care au avut loc în spațiile vaste ale arsenalului Gărzii Naționale din SUA.
Spectacolul a devenit un eveniment important în istoria artei americane, introducându-i pe americanii uimiți, obișnuiți cu arta realistă, în stilurile experimentale ale avangardei europene, printre care fauvismul și cubismul. Spectacolul a servit drept catalizator pentru artiștii americani, care au devenit mai independenți și și-au creat propriul „limbaj artistic”.
Expoziția a oferit, de asemenea, publicului american șansa de a viziona „Nudul coborand scara” de Marcel Duchamp, care a provocat șoc și indignare.
No photo description available.
*****
1993: Academia Română a hotărât revenirea la scrierea cu „â” în interiorul cuvântului și a formei „sunt” în loc de „sînt”.
Hotarârea este luată în conformitate cu art.4 din Statutul Academiei Române:
Literele â şi î corespund aceluiaşi sunet, întrebuinţându-se după urmatoarele reguli:
-î se scrie întotdeauna la începutul şi la sfârşitul nemijlocit al cuvântului: îl îmbrăţişez, împărat, înger, îşi, îţi, amărî, coborî, hotărî, târî, urî … ;
-tot cu î scriem şi în corpul cuvintelor, când, prin compunere, î de la mijlocul cuvintelor ajunge medial: neîmpăcat, neîndurat, neînsemnat, preaînălţat, preaîntâmpinat.
-Vom scrie într-însul, dar dânsul;
-în toate celelalte cazuri se scrie, în corpul cuvintelor, â: bând, când, făcând, gât, mormânt, râu, român, sfânt, vânt …
*****
La mulți ani, Octavian Bellu!
Fostul antrenor al echipei naționale de gimnastică a României, Octavian Bellu, a fost declarat de World Records Academy ca „cel mai de succes antrenor din lume” cu un palmares de 16 medalii olimpice de aur și un total de 305 la Campionatele Mondiale, campionatele Europene și la Jocurile Olimpice. Bellu a condus echipa de gimnastică a României la câștigarea a 5 titluri mondiale și două titluri olimpice, precum și numeroase titluri individuale.
17 februarie 1978 … ⏳️
Kate Bush, o cantautoare în vârstă de 19 ani din Marea Britanie, își lansează albumul de debut, The Kick Inside. Printre melodiile albumului art-pop se află și viitorul single de top britanic „Wuthering Heights”.
Bazat pe romanul omonim al lui Emily Bronte din 1847, „Wuthering Heights” este o baladă neobișnuită – nu din cauza subiectului său, ci din cauza ritmului vertiginos al lui Kate, care adaugă o calitate eterică rugăciunilor fantomatice ale lui Cathy ca Heathcliff să o lase înăuntru.
Piesa a ajuns pe locul 1 în Marea Britanie, făcând-o pe tânăra de 19 ani prima artistă solo feminină care a ajuns în fruntea topului cu o melodie proprie.
David Gilmour a descoperit-o pe Kate în timp ce era în căutarea talentelor în zona Londrei. Recunoscând potențialului unic al tinerei de a scrie melodii, chitaristul formației Pink Floyd a finanțat un demo de trei melodii și a ajutat-o ​​la încheierea unui contract cu o casă de discuri.
În fiece zi, cu fiecare lumânare în care suflu la zilele de naștere, cu fiecare bănuț pe care îl arunc peste umăr într-o fântână a dorințelor, ori de câte ori fiica mea îmi spune: „Hai să ne punem o dorință pe o stea”, există un singur lucru pe care mi-l doresc: înțelepciunea.
Rene Marie Russo – actriță, producătoare și fost model american (n.17 februarie 1954, Burbank, California). Cunoscută pentru filme cu supereroi precum Thor (2011) și Thor: The Dark World (2013), Nightcrawler(2014).
*****
Săgeata nu mai aparţine arcaşului de îndată ce a fost slobozită din coarda arcului, iar cuvântul nu mai aparţine vorbitorului din clipa când a fost rostit.
Christian Johann Heinrich Heine (numele la naștere Harry Heine), (n. 13 decembrie 1797, Düsseldorf, Sfântul Imperiu Roman– d. 17 februarie 1856, Paris, Al Doilea Imperiu Francez) a fost un poet și prozator german.
A fost unul dintre cei mai semnificativi poeți germani și reprezentant de seamă al liricii romantice universale. Lirica sa reflexivă este marcată de o originală subiectivitate, fiind subordonată deopotrivă fanteziei și reveriei romantice, dar și înclinației către ironie, autoparodie și umor. A exercitat o puternică influență asupra literaturii germane.
Heine este cel mai bine cunoscut pentru poezia lirică, din care o bună parte (mai ales lucrările de tinerețe) a fost pusă pe muzică de compozitori de lieduri, dintre care cel mai reprezentativ a fost Robert Schumann. Și alți compozitori, între care Richard Wagner, Franz Schubert, Felix Mendelssohn, Fanny Mendelssohn, Hugo Wolf și Johannes Brahms, au pus pe muzică versuri ale lui Heine. Chiar și în secolul al XX-lea, Hans Werner Henze și Lord Berners le-au urmat exemplul.
*****
Ceasul naşterii copilului este ceasul începutului educaţiei.
Johann Heinrich Pestalozzi (n. 12 ianuarie 1746 – d. 17 februarie 1827) a fost un pedagog elvețian și reformator al educației. A îmbogățit și reînnoit conținutul și metodele învățământului primar, fiind considerat întemeietorul școlii populare.
Considerând că tineretul trebuie să fie înzestrat nu numai cu cunoștințe, ci și cu deprinderi practice, a preconizat îmbinarea instrucțiunii cu munca productivă. Principiile școlii pestalozziene au fost preluate, cu unele îmbunătățiri, de întreaga pedagogie științifică: intuiția, stimularea activității proprii a copilului, respectarea individualității lui, asigurarea dezvoltării armonioase și echilibrate a omului și încadrarea în comunitatea educativă (de la familie până la umanitate).
Ideile lui Pestalozzi au pătruns în Transilvania prin intermediul lui Stephan Ludwig Roth, care i-a fost discipol și colaborator la Yverdon.
*****
La Palatul Necessidades din Lisabona, în 17 februarie 1845, s-a născut Infanta Antónia a Portugaliei, prințesă a casei de Braganza-Saxa-Coburg-Gotha, fiica reginei Maria a II-a a Portugaliei și a soțului ei, regele consort Ferdinand al II-lea al Portugaliei.
Ea va fi cea care îi va da viață lui Ferdinand (1865–1927), viitorul Rege al României, căsătorit cu Prințesa Maria de Edinburgh.

Imaginile au rol pur ilustrativ!