Ceaiul este o băutură minunată, a cărei savoare vine într-o mare varietate de arome diferite. Ziua Ceaiului sărbătorește această băutură fantastică și lista aparent nesfârșită de lucruri pe care le poate face pentru sănătatea noastră. Desigur, nu e vorba numai despre terapiile adjuvante din care ceaiurile sunt nelipsite, ci și de funcția socială pe care acestea o au, gândindu-ne la o invitație la un ceai în urma căreia s-ar putea naște prietenii de o viață sau chiar iubiri eterne. Un fel de băutură magică cu rol de panaceu.

„Nu există o ceaşcă de ceai prea mare, nici o carte prea lungă pentru mine.” (C.S.Lewis)

Istoria Ceaiului are un loc de origine care este surprinzător de precis.  Într-o perioadă din China, împăratul a ordonat ca toți oamenii din națiunea sa să îi fiarbă apa înainte de a o bea. Deci, s-a întâmplat că împăratul stătea să bea o cană simplă de apă fiartă când frunzele dintr-un copac din apropiere au căzut în ea, creând primul ceai.

“Sunt puține momente în viață mai agreabile decât ora dedicată ceremoniei cunoscute sub numele de

„ceaiul de după-amiază.” (Henry James)

“O ceașcă de ceai când soarele apune e ca o licoare magică ce purifică trupul, deschide mintea și înalță sufletul.” (Michelle Rosenberg)

 

Într-o altă poveste, un bărbat a stat meditând în fața unui perete timp de 9 ani, când, deodată, a adormit din greșeală. Când s-a trezit, a fost atât de dezgustat de slăbiciunea lui, încât şi-a tăiat pleoapele și le-a aruncat pe pământ, unde au încolțit primele tufe de ceai.În timp, ceaiul s-a perfecționat și el, ca orice lucru care rezistă probei timpului. La fel și adaosurile – zahăr de toate felurile, miere – ah, mierea, nectarul zeilor!, lapte, o ceașcă de ceai poate face minuni, stârnind papilele gustative și… toate simțurile, de fapt! Să nu uităm că englezii au ritualuri speciale, ca ți asiaticii sau orientalii, dar despre arta aceasta am mai vorbit și în alte articole. De exemplu, aici.

Indiferent de originile sale, importanța ceaiului nu poate fi subestimată. Vă încurajăm insistent să îl cercetați! 

„În fiecare ceaşcă de ceai există câte o călătorie imaginară.” (Catherine Douzel)

Deoarece ar fi imposibil să îi spunem întreaga istorie aici, ar trebui să abordăm cel puțin ce este ceaiul și nu este. Oficial, ceaiul este o infuzie din frunzele Camellia Sinensis,un arbust din Asia. În timp ce infuziile de plante care nu conțin aceste frunze pot fi denumite „Ceaiuri din plante”, acestea nu sunt deloc ceaiuri. Numai acele infuzii care conțin frunze Camellia Sinensis pot fi numite în mod corespunzător ceai. Am înțeles? Bun.  

Bea ceai! Există literalmente sute de soiuri de ceai, de la cele care sunt uscate în puţin timp până la cele care trec prin procese complexe care pot include șederi lungi în peșteri! Încercați câteva noi cu ocazia Zilei Ceaiului! 

„Când viaţa pare cumplită, fă-ţi un ceai şi bea-l din cea mai drăguţă ceaşcă.” (Arsenie Boca)