Am plâns la film, și nu o dată, pentru că e mai mult decât evident că melodia este făcută pentru a da profunzime emoției și a fixa în memorie scenele de film. Cum s-a născut celebra melodie „Take My Breath Away”, pe care nicio traducere care se vrea cât mai apropiată n-o poate fixa într-o expresie în altă limbă, ea inducând o stare anume, de a fi „cu respirația tăiată”. Uneori, e greu să simți, ce să mai vorbim de a traduce anumite sentimente.

Super producătorul Giorgio Moroder a scris suportul muzical pentru ceea ce va deveni celebra piesă, special pentru filmul Top Gun, unul dintre filmele care l-a făcut pe Tom Cruise o celebritate, în anii imediat următori, după 1986. Tom Whitlock a scris versurile în timp ce conducea acasă de la  studio și apoi a petrecut câteva ore în liniștea studioului propriu pentru a le perfecționa. Prima variantă a piesei i-a impresionat pe regizorul filmului, Tony Scott, și pe producătorii Jerry Bruckheimer și Don Simpson. Din acest motiv, ei au decis să filmeze mai multe scene romantice desfășurate între Tom Cruise și partenera lui,  Kelly McGillis,  pentru a pune mai bine în valoare melodia.

Cântecul a fost oferit pentru prima dată trupei americane The Motels, care mai târziu a lansat demo-ul lor original pe albumul lor Anthologyland. Columbia Records a sugerat alți artiști, însă Moroder s-a gândit la formația Berlin, care se făcuse cunoscută prin piesa „No More Words„. Whitlock a făcut câteva schimbări lirice, înainte ca cântăreața de la Berlin, Terri Nunn, să înregistreze vocea. Berlin este o nouă trupă americană, formată inițial în California (nu în Germania!). Ei mai scoseseră câteva hituri înainte de „Take My Breath Away”, iar trupa este formată din John Crawford (bas, vocal), Terri Nunn (vocal), David Diamond (keyboards), Ric Olsen (chitara), Matt Reid  (percuție).

Berlin rezistă cu bine vremurilor, chiar dacă au trecut peste 30 de ani de la înființare, iar în 2019 se așteaptă un nou album din partea lor. 

Moroder a afirmat chiar atunci că din toate hiturile pe care le-a lansat, el este cel mai mândru de acest cântec.

Watching every motion
In my foolish lover’s game
On this endless ocean
Finally lovers know no shame

Turning and returning
To some secret place inside
Watching in slow motion
As you turn around and say

Take my breath away
Take my breath away

Watching I keep waiting
Still anticipating love
Never hesitating
To become the fated ones
Turning and returning

To some secret place to find
Watching in slow motion
As you turn to me and say
My love

Take my breath away

Through the hourglass I saw you
In time you slipped away
When the mirror crashed I called you
And turned to hear you say
If only for today
I am unafraid

Take my breath away
Take my breath away

Watching every motion
In this foolish lover’s game
Haunted by the notion
Somewhere there’s a love in flames

Turning and returning
To some secret place inside
Watching in slow motion
As you turn my way and say

Take my breath away
My love

Citiți și despre Elvis Presley, aici.