„A fost odată un om — începu bunica să povestească. Şi într-o noapte se duse să caute foc. Bătu din uşă în uşă şi se rugă de toţi :
— Oameni buni, ajutaţi-mă. Mi-a născut soţia un prunc şi am nevoie de foc să-l încălzesc.
Şi bătu şi se rugă zadarnic. Era noaptea târziu, şi nu-l auzi nimeni. Şi omul merse şi iar merse. Zări deodată o lumină în depărtare.
Apropiindu-se, văzu un foc arzând pe câmp și în jurul focului o turmă de oi, păzită de un cioban bătrîn. Când se apropie omul să ceară foc, văzu trei câini mari dormind la picioarele ciobanului. Cei trei câini îşi deschiseră boturile să latre, dar nu se auzi nimic. Omul simţi cum i se zbârleşte părul de frică şi-l trec
sudorile şi văzu cum colţii câinilor străluceau la lumina focului şi cum aceştia se pregăteau să sară asupra sa.
Omul simţi că unul du câini îl apucase de beregată, al doilea de un picior şi a treilea de o mână ; dar dinţii şi fălcile câinilor nu-l muşcaseră şi el rămase nevătămat. Omul încercă să se apropie de foc; oile însă dormeau aşa de îngrămădite unele în altele încât numai călcând peste ele putea să ia din el.
Atunci calcă peste ele şi se apropie de foc. Niciuna din oi nu se deşteptă sau clinti. Până aici bunica a povestit fără să o opresc, dar nu m-am putut abţine să n-o întreb:
— Dar de ce nu se mişcau, bunico ?
— Ai să afli îndată, îmi răspunse ea, şi povesti mai departe.
Când ajunse omul la foc, ciobanul tresări din piroteala sa. Ciobanul era un om morocănos şi închis la fire duşmănos şi aspru cu toată lumea. Cum îl văzu pe străin apucă bâta noduroasă cu care îşi păzea turma şi o aruncă spre el; bâta trecu vâjâind pe lângă om, fără să-l nimerească, şi căzu undeva pe câmp.
Iar am întrebat-o :
— Bunico, dar de ce nu l-a lovit ciomagul pe străin? Bunica nu-mi răspunse şi povesti mai departe.
Atunci străinul îi spuse ciobanului :
— Prietene, ajută-mă cu puţin foc. Nevasta mi-a născut un prunc şi-mi trebuie foc să-i încălzesc pe amândoi.
Ciobanul ar fi fost el mai bucuros să nu-i dea. Da se minună că nu-l muşcaseră câinii, iar oile nici nu se clintiseră, nici bâta nu-l lovise, şi i se făcu frică. De aceea îl lăsă să ia foc. Focul însă era aproape stins, nu mai era decât jăratec, aşa că omul trebuia să se mulţumească numai cu atât. Când văzu ciobanul că omul nu
avea în ce să ţină jăratic se bucură de încurcătura străinului şi-i zise:
— Ia cât pofteşti.
Omul se aplecă liniştit, luă cu mâna cărbunii aprinși şi îi puse în poala mantalei sale. Focul nu-i arse nici mâinile, nu-i pârli nici mantaua, iar el ducea jăratecul îi poală ca pe nuci.
Povestea bunicii am întrerupt-o pentru a treia oară :
— Bunico, de ce nu voia focul să-l ardă ?
— Ai să afli îndată, îmi răspunse bunica şi povesti mai departe:
Uimit, ciobanul alergă după străin şi-l întrebă:
— Ce noapte este asta în care nimic nu poate face niciun rău ?