Când nu e un defect, mândria e o calitate.

S-a născut acum 94 de ani, sub numele de Eiríni Lelékou, în localitatea Chilimodion din istmul grecesc Corint, iar numele sub care a rămas în istoria filmului se datorează căsătoriei, la doar 17 ani, cu actorul Alkis Papas, între 1943 şi 1947; a fost singura dată când viitoarea actriţă şi-a legat destinul de al altcuiva.

La 14 septembrie 2022, se stingea Irene Papas, un adintre cele mai fermecătoare actrițe pe care Grecia le-a dat panteonului cinematografic.

S-a stins o stea: Irene Papas (click!)

Magnifică, maiestuoasă, dinamică, Irene Papas a fost personificarea frumuseții grecești pe ecranul de cinema și pe scena teatrului, o celebritate internațională care emana prin toată ființa spiritul grecesc”, a declarat ministrul Culturii, Lina Mendoni, într-un comunicat. Premierul Kyriakos Mitsotakis a descris-o ca fiind o sursă de „admirație și inspirație” pentru generații de greci, într-un discurs pe care l-a rostit la moartea ei. 

Vanghelis & Irene Papas (divin!)

Descoperită de regizorul american de origine greacă Elia Kazan, Irene Papas ( n. , Chiliomodi) și-a început cariera de actriță în Grecia, dobândind faimă înainte de a juca în filme celebre pe plan internațional, precum Tunurile din Navarone (1961), Zorba Grecul (1964), Z (1969).

Văduva din Zorba Grecul

A fost actriţa fetiş a regizorului grec Michael Cacoyannis. Chipul său de efigie stă în fruntea ecranizărilor cinematografice ale tragediilor antice – a portretizat-o pe Elena în Troienele (1969), jucând alături de Katharine Hepburn, pe Clitemnestra în Iphigenia (1977), precum și personajele titulare din Antigona (1961) și Electra (1962).

Clitemnestra în Iphigenia

A apărut, de asemenea, în rolul Catherinei de Aragon în filmul Anne of the Thousand Days (1969), alături de Richard Burton și Geneviève Bujold.

Catherine of Aragon în Anne of the Thousand Days

În 1976 ea a jucat în Mohammad, Messenger of God (cunoscut și sub numele de The Message) un film despre originea Islamului și mesajul profetului Mahomed.

Anthony Quinn și Irene Papas în The Message

Una dintre ultimele ei apariții în film a fost în Mandolina căpitanului Corelli.

Irene Papas nu a impresionat doar prin jocul actoricesc, ci şi datorită calităţilor vocale. În acest sens, a apărut în câteva dintre albumele lui Vangelis. În 1978, Papas a colaborat cu compozitorul Vangelis la realizarea albumului Odes ce conținea opt cântece populare grecești. Ei au colaborat din nou, în 1986, la albumul Rapsodies care conținea șapte imnuri liturgice bizantine redate în format mixt vocal-electronic.

În 1982, ea a apărut în filmul Lion of the Desert, împreună cu Anthony Quinn, Oliver Reed, Rod Steiger și John Gielgud, iar ultima oară când a apărut pe ecran a fost în Un film vorbit, din 2003, al regizorului portughez Manoel de Oliveira.

Cu o carieră impresionantă – a jucat în 85 de filme timp de 55 de ani, între 1948 şi 2003, tragediana grecoaică este considerată una dintre cele mai mari actriţe din istoria filmului.

foto tumblr.com

Citește și Cu ochi și sprâncene