Gândul zilei: „Această scurtă viață pe care o aveți poate fi transformată intr-un paradis. Această mică planetă este floarea de lotus a paradisului.” Osho: https://bel-esprit.ro/osho-calea-inimii-este-minunata…/
*****
S-A ÎNTÂMPLAT ÎN 9 AUGUST … ⏳️
9 August, 1986
La Festivalul Knebworth Park din Anglia, membrii Queen susțin ultimul lor concert cu Freddie Mercury; acesta va muri peste cinci ani. O audiență de 120.000 îi ascultă iar concertul se încheie cu „We Will Rock You/We Are The Champions” și „God Save The Queen”.
*****
Olivia Newton-John: „Am făcut ceva care ne-a schimbat viața, făcând acel film”, a declarat actrița într-un interviu pentru revista PEOPLE. „La premieră am avut senzația că se întâmplă ceva extraordinar. A fost o reacție uriașă. Mă simt recunoscătoare că fac parte din asta și că am lucrat cu el. Am rămas prieteni de atunci.”
John Travolta: ”Dragă Olivia, ne-ai făcut viețile mult mai frumoase. Influența ta a fost incredibilă. Te iubesc atât de mult.”, a postat pe contul său de Instagram actorul, la moartea partenerei sale din filmul ”Grease”.
Un dialog peste timp între doi actori care au făcut istorie în cinematografie.
*****
De Ziua Cărții și a Cititorului:
„Inteligența academică are foarte puțin de-a face cu viața emoțională. Cei mai deștepți dintre noi pot cădea pradă unor accese de furie cumplite și unor impulsuri necontrolate; persoanele cu un IQ ridicat pot deveni piloți uluitor de proști atunci când se află la volanul propriei vieți.”
Daniel Goleman – „Inteligența emoțională”

pinterest.com

*****
IN MEMORIAM … 🕯🥀
Ruggero (sau Ruggiero) Leoncavallo (23 aprilie 1857 – 9 august 1919) a fost un compozitor și libretist italian de operă. Deși a produs numeroase opere și alte cântece de-a lungul carierei sale, opera Pagliacci (1892) a rămas contribuția sa de durată.
Dintre celelalte compoziții ale sale se remarcă melodia „Mattinata”, prima melodie scrisă în mod expres pentru Compania Gramophone. Compusă în 1904, a fost dedicată lui Enrico Caruso, care a fost primul care a înregistrat-o în aprilie 1904 cu compozitorul la pian. De atunci, piesa este una dintre favorite la concerte.

pinterest.com

*****
ASTĂZI AR FI ÎMPLINIT 61 DE ANI … 🥀
„Îmi place să fiu femeie, chiar şi într-o lume a bărbaţilor. La urma urmei, bărbaţii nu pot purta rochii, dar noi putem purta pantaloni.”
În urmă cu 57 de ani s-a născut la Newark, New Jersey, Whitney Houston (9 august 1963 – 11 februarie 2012) cântăreață, manechin, actriță și producătoare de muzică americană.
În 2009, Guinness World Records a menționat-o ca fiind cea mai premiată femeie din toate timpurile. Lista ei de premii include două Premii Emmy, șase Premii Grammy, 30 premii Billboard Music și 22 de distincții American Music Award, având în total 415 premii primite de-a lungul carierei până în anul 2010. Houston, cu cele peste 170 de milioane de albume vândute, este una dintre cele mai de succes artiste din lume.
*****
”Fiecare om îşi are sufletul lui, pe care nu poate să-l amestece cu altul. Doi oameni se pot îndrepta unul către celălalt, pot vorbi unul cu altul şi pot fi foarte apropiaţi. Dar sufletele lor sunt ca nişte flori, fiecare a prins rădăcini în locul lui şi nici unul nu poate veni la celălalt, altminteri ar trebui să-şi părăsească rădăcina şi asta nu poate s-o facă. Florile îşi împrăştie mireasma şi sămânţa pentru că doresc foarte mult să fie împreună; dar floarea nu poate face nimic pentru ca sămânţa să ajungă la locul potrivit, acest lucru îl face vântul, iar acesta vine şi pleacă mereu cum şi când îi e voia.”
Hermann Hesse (2 iulie 1877 – 9 august 1962) este unul dintre  scriitorii germani cei mai cunoscuți.

martinhesse-fotoarchiv.ch
(via pinterest)

*****

Am avut fericirea de a fi aparata de trei calamitati: GELOZIA, INVIDIA si ORGOLIUL – acestea sunt bolile care distrug fiinta umana. Am purtat în mine o vie curiozitate si simpatie pentru toti contemporanii mei, chiar cei necunoscuti, fiind sigura ca, daca le-as fi vorbit mi-ar fi surîs, gîndindu-ma ca sîntem uniti în misteriosul ritm datator de viata al ȚĂRII.”
Maria Cella Delavrancea-Lahovary (n. 15 decembrie 1887 – d. 9 august 1991) a fost o pianistă, scriitoare și profesoară română de pian, fiica cea mare a scriitorului Barbu Ștefănescu Delavrancea, soră a arhitectei Henrieta Delavrancea, a Niculinei Delavrancea și a lui „Bebs” Delavrancea, membră a cenaclului lui Eugen Lovinescu.
Căsătorită cu Viorel Virgil Tilea în timpul Primului Război Mondial (divorțată), cu Aristide Blank (divorțată), cu Philippe Lahovary. Una din prietenele intime ale reginei Maria a României.
Concertează în Europa, de multe ori în duet cu George Enescu, cu care urcă pe podium în recitaluri de sonate. Își face debutul literar în revista lui Tudor Arghezi, Bilete de papagal, în 1929. Este autoarea unor nuvele, romane și texte cu caracter memorialistic.
Din 1950 începe cariera didactică, mai întâi ca profesoară la Liceul de muzică din București, între 1950 și 1954, predând apoi pianul la Conservatorul de muzică din București, din 1954 până la ieșirea la pensie. Mulți pianiști celebri au fost elevii săi: Nicolae Licăreț, Dan Grigore, Radu Lupu. Cu Dan Grigore stabilește o colaborare și o prietenie artistică de lungă durată. Din anul 1935 publică proză, amintiri sau susține cronica muzicală și plastică.

Cella Delavrancea (pinterest.com)

A scris și a publicat sute de cronici muzicale și de texte consacrate fenomenului muzical.
Volumul Scrieri (1982) îi antologhează întreaga operă literară, iar în Dintr-un secol de viață (1987) apar pe lângă paginile memorialistice, câteva portrete excepționale prin valoarea lor: Serghei Rahmaninov, Ferruccio Benvenuto Busoni, Rainer Maria Rilke, Paul Valéry, Gabriel Fauré.
Extrem de longevivă, a fost primul artist din istoria culturii române care a participat la sărbătorirea propriului centenar, în 1988, la Ateneul Român, printr-un concert de gală în care a cântat alături de pianistul Dan Grigore. (Sculptorul Ion Irimescu va fi al doilea artist care participă la sărbătorirea propriului centenar, organizată de Academia Română în anul 2003).
Este cunoscută și pentru legătura sa romantică cu profesorul Nae Ionescu.
De la Ateneu , la sărbătorirea a 100 de ani:
*****
“Geții (dacii) pe care i-am învins erau cei mai valoroși războinici din lume, nu numai datorită tăriei trupului lor, dar și datorită doctrinei pe care o dețin de la slăvitul lor Zamolxis. Convinși că ei nu mor nicidecum, doar că își schimbă locul de ședere, ei sunt mai degrabă dispuși să înfrunte moartea decât alții călătoriile.” (din lucrarea “Împărații”)
Marcus Ulpius Nerva Traianus (n. 18 septembrie 53, Italica Santiponce, d. 8 sau 9 august 117 Selinus Cilicia), Împărat Roman între 98-117, a fost al doilea dintre cei așa-ziși cinci împărați buni ai Imperiului Roman (dinastia Antoninilor) și unul dintre cei mai importanți ai acestuia. În timpul domniei sale, imperiul a ajuns la întinderea teritorială maximă.
Dar Traian a rămas în istorie și pentru luptele sale. În 101, a lansat o expediție în regatul Dacia, aflat la nord de Dunăre și l-a forțat un an mai târziu pe regele Decebal să capituleze, după ce Traian a asediat cu succes capitala Sarmizegetusa. Traian s-a întors la Roma încununat cu succes și a primit titlul de Dacicus Maximus.
Totuși, la scurt timp, Decebal a adus iarăși probleme Imperiului Roman, încercând să convingă regatele vecine nord-dunărene să i se alăture. Traian se hotărăște să atace din nou, inginerii săi construind un imens pod peste Dunăre, și reușesc să cucerească Dacia în 106, capitala dacilor, Sarmizegetusa fiind distrusă. Decebal s-a sinucis, iar în locul capitalei distruse Traian a construit un nou oraș, numit Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa. A hotărât să colonizeze Dacia cu romani și a anexat-o ca provincie romană.
*****
„Lumea nu are nevoie de ceea ce o femeie are, ea are nevoie de ceea ce o femeie este.”
Edith Stein, nume de călugăriță Tereza Benedicta a Crucii, (n. 12 octombrie 1891, Breslau, Imperiul German – d. 9 august 1942, Auschwitz) a fost o femeie filosof și teolog de origine evreiască din Germania, devenită călugăriță carmelită.
A început studiul psihologiei și filosofiei la Breslau, studiu pe care l-a absolvit în 1914 la Universitatea din Freiburg. În 1916 a obținut doctoratul în filosofie, cu o teză despre empatie, sub conducerea profesorului Edmund Husserl, fondatorul fenomenologiei. Până în 1918 a fost asistenta acestuia la Universitatea din Freiburg. Deși ar fi îndeplinit condițiile necesare pentru obținerea titlului de profesor, acesta i-a fost refuzat din cauza faptului că era femeie.
O lungă evoluție intelectuală și spirituală a condus-o spre creștinism, la care s-a convertit în 1921. Ea a predat și a susținut conferințe în Germania, dezvoltând atât o teologie a femeii, cât și o analiză a filosofiei lui Toma de Aquino și a fenomenologiei.
În data de 30 iulie 1942 autoritățile naziste au emis un decret de arestare a „evreilor de religie catolică”.
Edith Stein a fost arestată la 2 august 1942 de către S.S. împreună cu sora sa Rosa și toți evreii care primiseră botezul catolic. Ultimele sale cuvinte au fost, potrivit unui martor, pentru sora sa „Hai, plecăm pentru poporul nostru”.
A fost deportată împreună cu sora sa în lagărul din Amerfort, apoi în cel de la Westerbork. Acolo și-a reîntâlnit cele două prietene și „fiice” spirituale, două tinere evreice devenite catolice: Ruth Kantorowicz și Alice Reis. În zorii zilei de 7 august, un convoi de 987 de evrei a plecat în direcția Auschwitz. Persoanele din convoi au fost gazate în lagărul de exterminare de la Auschwitz-Birkenau în Polonia, la 9 august 1942.
A fost canonizată de papa Ioan Paul al II-lea la 11 octombrie 1998. Filosoafă crucificată, proclamată sfântă copatroană a Europei de către papa Ioan Paul al II-lea la deschiderea sinodului episcopilor pentru Europa, în același timp cu sfintele Brigita a Suediei și Ecaterina de Siena.
În 2008 Edithei Stein i-a fost acordat un loc în „Walhalla”, memorial al personalităților marcante ale civilizației germane. Canalul public german de televiziune ZDF a dedicat o întregă emisiune despre Edith Stein în cadrul Unsere Besten, care era consacrată celor mai mari germani ai tuturor timpurilor. Un film a fost turnat în 1995: ”A șaptea ședere”, în care Maia Morgenstern a jucat rolul lui Edith Stein.
*****
„Principalul scop al educaţiei din şcoală ar trebui să fie conturarea băiatului şi a fetei de a fi capabili să descopere noi lucruri, şi nu doar să ştie simple repetări ale generaţiilor trecute.”
Jean Piaget (n. 9 august 1896, Neuchâtel, Elveția– d. 16 septembrie 1980, Geneva, Elveția) a fost un psiholog, biolog, logician și filozof elvețian, cunoscut pentru contribuțiile sale din domeniul epistemologiei și psihologiei dezvoltării.
Într-o perioadă de șase decenii, Jean Piaget a desfășurat un program de cercetări naturaliste, care a afectat profund înțelegerea noastră asupra dezvoltării copilului. Piaget și-a denumit lucrarea teoretică generală de bază „epistemologie genetică” pentru că a fost în primul rând interesat de cum se dezvoltă cunoașterea în organismul uman.
No photo description available.

Jean Piaget (pinterest.com)

Conceptul de structură cognoscibilă stă la baza teoriei sale. Structurile cognoscibile sunt modele fizice sau mentale de acțiuni care subliniază acte specifice de inteligență și corespund unor stadii ale dezvoltării copilului. Conform teoriei lui Piaget, există patru stadii de dezvoltare: senzi-motor, preoperații, operații concrete, și operații formale. În stadiul senzi-motor (0-2 ani), inteligența ia forma acțiunilor motoare. În perioada de preoperații (3-7 ani), inteligența este intuitivă. În timpul stadiului de operații concrete (8-11 ani), structura cognoscibilă este logică, dar depinde de referințe concrete. În stadiul final de operații formale (12-15 ani), gândirea implică noțiuni abstracte.
În timp ce stadiile cunoașterii identificate de Piaget sunt asociate cu diferențele caracteristice vârstei, ele variază de la individ la individ. Ba mai mult, fiecare stadiu are mai multe forme structurale distincte.
Piaget a fost un scriitor prolific și a publicat cărți ca Biologia și cunoașterea, Concepția copilului asupra lumii, Limbajul și gândirea copilului, Epistemologie genetică.
Opera lui Piaget constituie o sursă de inspirație în domenii ca psihologie, sociologie, educație, epistemologie, economie și drept. El a fost răsplătit cu numeroase premii în toată lumea.