Eu cânt notele așa cum sunt scrise, dar Dumnezeu este cel care face muzica.” (J. S. Bach)
Passio secundum Joannem sau Patimile după Ioan (germană: Johannes-Passion), BWV 245, este un oratoriu de Johann Sebastian Bach, cel mai vechi dintre Patimile care au supraviețuit. A fost scris în primul său an ca director al muzicii bisericești din Leipzig și a fost interpretat pentru prima dată la 7 aprilie 1724, la Vecernia de Vinerea Mare la Biserica Sf. Nicolae.
*****
Deci nici el nu este altceva decât un muritor obișnuit! Și acum, va călca sub picioare toate drepturile Omului, se va răsfăța doar cu ambiția sa, se va crede superior tuturor oamenilor, va deveni un tiran!” (L. v. Beethoven)
La 7 aprilie 1805, compozitorul german Ludwig van Beethoven și-a prezentat a treia simfonie, la Theater an der Wien din Viena.
Simfonia nr. 3 în Mi bemol major, op. 55, (italiană Sinfonia Eroica, germană: Eroica) este o simfonie în patru mișcări, una dintre cele mai celebre lucrări ale compozitorului, care a marcat începutul perioadei mijlocii de creație, inovatoare a lui Beethoven. Mai târziu, compozitorul aflând că Napoleon s-a proclamat împărat al francezilor (14 mai 1804), a șters dedicația inițială.
*****
Un om cu cât este mai tare, cu atât are mai puțină nevoie de el. Tăria nu se măsoară în raporturile dintre om și lume, ci dintre om și el însuși. Lumea care are nevoie de tine te poate osândi pentru cutare fapt al tău; dar, dacă tu ești destul de tare ca să ți-l poți permite, ești destul de tare ca să poți renunța la o putere pe care o stăpânești – puțin îți pasă. Cu cât renunți mai mult la tine, la posesiunile tale, la fructele actelor tale – cu atât ești mai plin pe dinăuntru, ești mai concret și mai viu”.
Mircea Eliade, ”Despre fericirea concretă”

*****
Muzica este cea care ne strânge laolaltă.” (John Oates)
John William Oates (născut la 7 aprilie 1948) este un chitarist rock și R&B, cântăreț, compozitor și producător de discuri american, cunoscut cel mai mult ca jumătate din duo-ul rock și soul, Hall & Oates (împreună cu Daryl Hall). Oates a co-scris multe dintre melodiile de top pe care le-au înregistrat, inclusiv (cu Hall): ‘Sara Smile’, ‘You Make My Dreams’, ‘I Can’t Go for That (No Can Do)’, ‘Maneater’ și ‘Adult Education’. De asemenea, a cântat vocea principală în mai multe single-uri din clasamentul Hot 100, cum ar fi ‘How Does It Feel to Be Back’, ‘You’ve Lost That Lovin’ Feelin'”.
De asemenea, Oates a co-scris și a cântat vocea de acompaniament în piesa „Electric Blue”, înregistrată de trupa australiană Icehouse, un hit de top 10 Billboard în anul 1987.
Oates a fost inclus în Songwriters Hall of Fame în 2004, iar în 2014 în Rock and Roll Hall of Fame, ca membru al duoului Daryl Hall & John Oates.
No photo description available.
*****
Iluminarea este călătoria înapoi de la cap la inimă.” (Ravi Shankar)
Ravi Shankar (7 aprilie 1920 – 11 decembrie 2012), al cărui nume este adesea precedat de titlul Pandit (Maestru), a fost un virtuoz al sitarului și un compozitor indian. S-a născut la 7 aprilie 1920 în Benares, pe atunci capitala statului princiar omonim, într-o familie bengaleză, fiind cel mai mic dintre cei șapte frați.
A devenit cel mai cunoscut exponent al muzicii clasice din India de Nord, în a doua jumătate a secolului al XX-lea, și a influențat mulți alți muzicieni din întreaga lume. Shankar a primit în 1999 cea mai înaltă onoare civilă a Indiei, Bharat Ratna.
*****
El mă sărută şi iată-mă acum alta, alta prin pulsul
venelor sale, care-l dublase pe-al meu, prin respiraţia altuia
pe care o simt în respiraţia mea….
Gabriela Mistral (n. 7 aprilie 1889, Vicuña, Chile – d. 10 ianuarie 1957, New York) este pseudonimul lui Lucila de María del Perpetuo Socorro Godoy Alcayaga, poetă din Chile, premiată cu Premiul Nobel pentru literatură în anul 1945.
*****
Nu e nimic în lume mai scump decât sănătatea şi nimic mai frumos ca omul sănătos şi la trup şi la suflet. Că degeaba eşti sănătos ca un taur, dacă umbli toată ziua bosumflat şi nu te bucuri de viaţă, de parcă ai avea bătături pe suflet.
Amza, marele nostru actor, se năștea într-o zi de 7 aprilie, la Băilești, Dolj.
Foto: Mircea Hudek, din arhiva Agerpress
*****
FRANCIS FORD COPPOLA! (07.04.1939)
Unul dintre cei mai influenţi cineaşti americani, membru marcant al generaţiei „bărboşilor” din anii 70, alături de Spielberg, Lucas, Scorsese, De Palma, etc.
A primit cinci premii Oscar, patru premii Globul de Aur, un premiu BAFTA şi două premii la Cannes.
Este tatăl cineaştilor Sofia Coppola, Maria Antoaneta Coppola şi Roman Coppola.
Este totodată unchiul actorului Nicholas Cage.
Numele său rămâne, indiscutabil, legat de unul dintre cele mai importante filme ale istoriei cinematografice „Naşul/ The Godfather” realizat în trei serii.
Foto: Francis Ford Coppola în timpul filmărilor la scena Horse Head din filmul The Godfather (1972).
No photo description available.
*****
„Poate că este bine să ai o minte frumoasă, dar un dar şi mai mare este de a descoperi că ai o inimă frumoasă.
Russell Ira Crowe (n. 7 aprilie 1964) este un actor neozeelandezo – australian. Cariera sa actoricească a debutat la începutul anilor 1990 cu roluri în seriale australiene de televiziune, așa cum a fost Police Rescue, și filme precum Romper Stomper. Spre sfârșitul anilor ’90, Crowe a apărut în filme realizate în Statele Unite ale Americii, precum L.A. Confidential. În anii 2000, Russell Crowe a fost nominalizat de trei ori pentru titlul de cel mai bun actor, iar în anul 2001 a câștigat Premiul Oscar pentru Cel mai bun actor în rol principal, pentru rolul său din filmul Gladiatorul.
Imaginile au rol pur ilustrativ!