Citatul zilei: „Este o chestiune de bun simț să iei o metodă și să o încerci. Dacă nu dă rezultate, fii sincer și încearcă o altă metodă. Dar mai presus de orice, încearcă să faci ceva.”

Franklin Delano Roosevelt

Army Day, sărbătoare a Armatei promovată de America, având o legătură istorică la evenimente din cel de-al Doilea Război Mondial și la timpurile președinției lui Franklin D. Roosevelt. Încrezător în forțele armatei sale, acesta și-a proiectat asupra evenimentului pe care urma să-l denumească drept „Războiul care va pune capăt tuturor războaielor” cele mai mari speranțe, fără să se gândească la proporțiile catastrofale și la consecințele dezastruoase pe care le va avea asupra umanității, la numărul imens de victime pe care le va face. Citiți mai multe aici.
6 aprilie

Gheorghe Zamfir (n. 6 aprilie 1941, Găești, Județul Dâmbovița) este un naist virtuoz și compozitor român. Exprimându-se artistic printr-un instrument aproape uitat (naiul, numit și fluierul lui Pan), reușește să cucerească aplauzele întregii planete. Modifică forma, construcția și tehnica naiului, lărgindu-i considerabil paleta de interpretare. Introduce naiul în toate stilurile și genurile muzicale, revoluționând sunetul la scară universală și aducând naiul în atenția publicului modern. Pe lângă prestigioasa carieră de muzician, se manifestă ca artist și în domeniul literar și al artelor plastice, publicând versuri, eseuri și o carte autobiografică și expunând picturi proprii în țară și în străinătate.
g zamfir
1327, 6 aprilie: Poetul italian Francesco Petrarca a văzut-o pentru prima dată pe Laura – iubirea sa idealizată – în biserica Sf. Clara din Avignon. Mai multe aflaţi de aici.
francesco petrarca
Igor Fiodorovici Stravinski (n. 17 iunie 1882, Lomonosov – d. 6 aprilie 1971, New York) a fost un compozitor modern de muzică cultă, originar din Rusia, unul din cei mai importanți muzicieni din prima jumătate a secolului al XX-lea. S-a făcut cunoscut și ca pianist virtuoz și dirijor, a readus în actualitate și a revoluționat muzica de balet. Igor Stravinski moare în urma unui infarct la 6 aprilie 1971 în apartamentul său din New York. Este înmormântat la Veneția în cimitirul San Michele.
igor stravinski
https://www.youtube.com/watch?v=YOZmlYgYzG4
*****
Educaţia nu este ceva ce poţi termina.
2 ianuarie 1920. S-a născut Isaac Asimov (d. 6 aprilie 1992), a fost un scriitor american, evreu născut în Rusia, biochimist, autor de mare succes și excepțional de prolific, cunoscut mai ales pentru lucrările sale științifico-fantastice și pentru cărțile de popularizare a științei. Asimov a fost considerat un maestru al genului science-fiction, alături de Robert A. Heinlein și Arthur C. Clarke.
*****
La 6 aprilie 1974, formația suedeză de pop ABBA câștigă Eurovision Song Contest cu piesa „Waterloo”, lansându-și cariera internațională.
Grupul ABBA a fost înființat la Stockholm în 1972 de Agnetha Fältskog, Björn Ulvaeus, Benny Andersson și Anni-Frid Lyngstad. Numele grupului este un acronim al primelor litere ale prenumelor lor. Au devenit unul dintre cele mai reușite acte comerciale din istoria muzicii pop, ocupând topurile din întreaga lume în perioada 1974-1983.
Cvartetul suedez este considerat ca unul dintre cei mai bine vânduți artiști de muzică din toate timpurile, cu vânzări de discuri estimate la peste 380 de milioane unități în întreaga lume. ABBA a fost primul grup dintr-o țară non-vorbitoare de limbă engleză care a obținut un succes constant în topurile țărilor vorbitoare de limbă engleză, inclusiv Statele Unite, Regatul Unit, Republica Irlanda, Canada, Australia, Noua Zeelandă, Filipine și Africa de Sud. ABBA a avut opt ​​albume consecutive numărul unu în Marea Britanie. De asemenea, grupul s-a bucurat de un succes semnificativ în America Latină și a înregistrat o colecție de piese de succes în spaniolă. Grupul a fost inclus în Rock and Roll Hall of Fame în 2010.
*****
Raffaello Sanzio da Urbino, cunoscut ca Rafael (6 aprilie 1483, Urbino – d. 6 aprilie 1520, Roma), pictor și arhitect, este, alături de Michelangelo și de Leonardo da Vinci, unul dintre titanii Renașterii.
„Triumful Galateei” – 1514 – este una dintre cele mai importante picturi ale sale. În mitologia greacă, Galateea este fiica lui Poseidon, zeul mării. Nenorocirea de a-i fi fost hărăzită ciclopului Polifem este plătită de păstorul Acis, îndrăgostit de frumoasa nereidă, cu viața.
Rafael surprinde sublimul înălțării Galateei la spiritul divin, apoteoză a ființei, pictura sa câștigându-și, prin finețea detaliilor și forța expresiei omenești, un loc important în galeria picturilor renascentiste care evocă mărețul spirit clasic al Antichității.
*****

S-a întâmplat în 6 aprilie

Jeanne Hébuterne (n. 6 aprilie 1898 – d. 25 ianuarie 1920) a fost o artistă franceză născută la Paris într-o famile catolică strictă. Ea a fost introdusă în comunitatea artistică din Montparnasse prin intermediul fratelui său Andre, el însuși artist. A pozat ca model pentru diferiți pictori și sculptori, apoi s-a înscris la Academia Colarossi pentru propria sa pregătire artistică.
Acolo, în primăvara lui 1917, l-a întâlnit pe carismaticul Modigliani…

Ziua de 6 aprilie a fost creată de Taylor Gurganus, vicepreședintele Fundației pentru Sindromul Bohring-Opitz, în 2015. Sindromul Bohring-Opitz (BOS) este o condiție genetică rară, care afectează dezvoltarea și creșterea, precum și diferite sisteme de organe. Copiii cu BOS pot avea o creștere sever restricționată încă din perioada prenatală, dificultăți de alimentație, trăsături faciale caracteristice și o postură specifică cunoscută sub denumirea de ‘postura BOS’, unde coatele sunt îndoite și încheieturile mâinilor sunt îndreptate spre exterior. Pot apărea și alte anomalii, cum ar fi o dimensiune mai mică decât media a capului (microcefalie), o creastă vizibilă pe frunte (creasta metopică), o buza și/sau palat despicat, anomalii oculare, infecții recurente și pauze în respirație în timpul somnului (apnee în somn), precum și dificultăți de somn​ (National Organization for Rare Disorders)​.

Afecțiunea este asociată cu mutații în gena ASXL1, care joacă un rol în remodelarea cromatinei, procesul prin care materialul genetic este împachetat în cromozomi, și reglează activitatea (exprimarea) multor gene, inclusiv a genelor din familia HOX, care sunt importante pentru dezvoltarea prenatală. Majoritatea cazurilor BOS sunt rezultatul unor mutații noi (de novo), care apar în timpul formării celulelor reproducătoare (ovule sau spermatozoizi) sau în dezvoltarea embrionară timpurie, și nu sunt moștenite de la părinți​ (MedlinePlus)​.

În ceea ce privește tratamentul, acesta este de suport și implică terapie fizică, ocupațională și logopedică, împreună cu gestionarea specifică a simptomelor individuale. Nu există în prezent medicamente sau terapii specifice pentru BOS​ (National Organization for Rare Disorders)​.

Sindromul este considerat a fi o condiție rară, prevalența exactă fiind necunoscută, dar peste 40 de persoane afectate au fost descrise în literatura științifică​ (MedlinePlus)​. Pentru mai multe informații, te poti referi la Centrele pentru Informații despre Boli Rare și Genetice (GARD) și MedlinePlus Genetics.

Saul Bellow, la răscruce de vremuri