În calendarul daysoftheyear.com, 6 aprilie este Army Day, sărbătoare a Armatei promovată de America, având o legătură istorică la evenimente din cel de-al Doilea Război Mondial și la timpurile președinției lui Franklin D. Roosevelt. Încrezător în forțele armatei sale, acesta și-a proiectat asupra evenimentului pe care urma să-l denumească drept „Războiul care va pune capăt tuturor războaielor” cele mai mari speranțe, fără să se gândească la proporțiile catastrofale și la consecințele dezastruoase pe care le va avea asupra umanității, la numărul imens de victime pe care le va face.

Niciun om nu poate transforma un tigru într-un pisoi zdrobindu-l. Concilierea nu se realizează cu duritate. Nu poţi ajunge la o cale raţională cu o bombă incendiară.”

 Franklin Delano Roosevelt

Foto: Marie Hansen

Armata este ultima carte pe care o joacă o Naţiune.” (Ion Antonescu)

Originile Zilei Armatei pot fi identificate în Ziua Testului de Apărare, care s-a desfăşurat doar de două ori: o dată în 1924 și o dată în 1925. Congresul apoi a respins alte observații din această zi. Ca răspuns, Ordinul Militar al Războiului Mondial sub colonelul Thatcher Luquer a stabilit Ziua Armatei, iar aceasta  a fost sărbătorită pentru prima dată la 1 mai 1928. Această dată a fost aleasă în speranța de a compensa sărbătorirea comuniștilor de Ziua Muncitorilor, care are loc și pe 1 mai. Dar, începând cu 1929, Ziua Armatei a fost schimbată pe 6 aprilie, aniversarea fiind aleasă în funcție de momentul  intrării Statelor Unite în Primul Război Mondial. 

„Apărăm şi construim un stil de viaţă anume, nu doar pentru America, ci pentru întreaga omenire.”

Franklin Delano Roosevelt

6 Aprilie, 1939

Ziua Armatei a fost stabilită ca o formă de respect la nivel național pentru a atrage atenția publicului asupra apărării naționale și pentru a familiariza publicul cu activitățile Armatei. În plus, ziua a fost folosită pentru a sublinia nevoia de pregătire militară de care națiunea a dus  lipsă, deoarece a intrat în conflicte majore. „Eșecul de a face o pregătire adecvată pentru lupta inevitabilă, suferința în consecință de boală și moarte a implicat armatele care au fost ridicate în grabă, prelungirea conflictului mult peste timpul necesar forțelor suficiente și echipate pentru victorie și costurile grele ale reconstrucției ” au fost cauzate de lipsa pregătirii națiunii. 

Trebuie să ţinem minte că orice opresiune, orice nedreptate, orice formă de ură sunt arme proiectate pentru a ataca civilizaţia noastră.

Franklin Delano Roosevelt

„Zece soldaţi conduşi cu înţelepciune vor învinge o armată de 100 de soldaţi fără cap.” (Euripide)

La 4 aprilie 1936, președintele Franklin Delano Roosevelt a emis o declarație ca Ziua Armatei să fie recunoscută de Congres ca 6 aprilie și respectată la nivel mondial. La 1 martie 1937, Congresul a adoptat Rezoluția nr. 5-75, care a recunoscut oficial Ziua Armatei. 

Și totuși: „Democraţia nu poate reuşi până când cei care îşi exprimă votul nu sunt pregătiţi să aleagă înţelept. De aceea, autentica armă de apărare a democraţiei este educaţia.”, spunea cel de-al treizeci și doilea președinte al Statelor Unite ale Americii (1933–1945).

Franklin Delano Roosevelt s-a remarcat ca una dintre principalele figuri politice ale secolului XX-lea, atât pe plan național, cât și internațional, contribuția sa fiind  esențială pentru depășirea crizei economice mondiale și la înfrângerea Germaniei naziste în perioada celui de-al Doilea Război Mondial. De asemenea, este singurul președinte din istoria Statelor Unite care a fost instituit în funcție pentru patru mandate consecutiv.

Citiți mai multe aici.