O arhitectură modernă, armonioasă şi vie este semnul vizibil al unei democraţii autentice.”
Walter Adolph Gropius (n. 18 mai 1883, Berlin, Germania – d. 5 iulie 1969, Boston, Massachusttes, SUA), a fost un arhitect și pedagog german, cetățean naturalizat american, fondator și director al Bauhaus, unul din marii arhitecți ai secolului 20, care a trăit și creat în Germania, până în 1934, și apoi în Statele Unite ale Americii, din 1937 până la moartea sa.
Clădirile concepute de el foloseau materiale foarte moderne la vremea respectivă, între care: beton, beton armat, structuri de oțel și cărămizi de sticlă. Nu întâmplător lucrările sale arhitecturale sunt comparate frecvent cu artefacte vizuale, adesea cu picturi abstracte.
În 1919 Gropius a fondat Bauhaus, ceea ce desemnează atât Staatliches Bauhaus, o școală de artă, design și arhitectură din Germania, activă între 1919-1933, cât și un curent artistic foarte influent în arhitectura, artele plastice, designul, mobilierul și decorările interioare ale secolului 20. Ambele sensuri ale termenului Bauhaus sunt strâns legate de Walter Gropius.
*****

Azi e ziua oiței Dolly, printre altele:)!

Deși anunțată public abia în februarie 1997, Oița Dolly s-a născut în 5 iulie1996 în Scoția și a fost primul mamifer clonat!! A fost creată prin tehnica clonării somatice, utilizând o celulă provenită din glanda mamară a unei oi adulte, de către o echipă de oameni inteligenți ai Institutului Roslin din Scoția. Dolly a fost un miracol și a demonstrat că era posibilă clonarea unui organism viu prin transferul materialului genetic al unei celule adulte într-un ovul fără nucleu. Dolly a trăit până la vârsta de 6 ani, moment în care a fost eutanasiată din cauza unor afecțiuni pulmonare și articulare. Acest experiment reușit a deschis uși către cercetări și dezbateri privind clonarea și manipularea genetică a organismelor. De atunci s-au realizat și alte clonări animale, însă tehnica clonării nu a fost încă folosită pe scară largă în aplicări practice. Oaia Dolly rămâne un punct de referință important în istoria clonării și a cercetărilor genetice.

Link: https://www.youtube.com/watch?v=qfNUGNsuw7o 

*****

Să nu uităm realizările făcute de NASA, care marchează ziua de 5 iulie:

  • 1997: Misiunea Mars Pathfinder: Roverul Sojourner a fost eliberat cu succes pe suprafața planetei Marte pe 5 iulie 1997, devenind prima sondă spațială de acest gen care a explorat direct suprafața marțiană.
  • 2016: Misiunea Juno: Sonda spațială Juno a intrat în orbita planetei Jupiter la 5 iulie 2016. Va face măsurători și va colecta date importante despre structura internă a lui Jupiter, zonele polare, vânturile atmosferice, câmpul magnetic și altele, după ce a orbitat de 37 de ori în jurul planetei-gigant.

*****

„Amicus Plato amicus Aristoteles magis amica verita.”

„Plato este prietenul meu, Artistotel este prietenul meu, dar cel mai bun prieten al meu este adevărul.”

O altă revoluție în domeniul științei exacte a avut loc o dată cu publicarea cărții „Principia” a lui Sir Isaac Newton, la 5 iulie 1687. Cartea de teorie expune Legile Fundamentale ale Mișcării – mai simplu, Legile lui Newton – și Legea Gravitației Universale, legi ce au rămas pilonii de bază ai fizicii mecanicii clasice.

*****

Sinceritatea este un pericol numai pentru ignoranți…”
Constantin Tănase (n. 5 iulie 1880, Vaslui, România – d. 29 august 1945, București, România) a fost un actor român de scenă și de vodevil, celebru cupletist și o figură cheie în teatrul de revistă românesc.
În 1919, a pus bazele trupei de teatru Cărăbuș în București, împreună cu care urma să creeze o tradiție de teatru de cabaret/ revistă pe parcursul următorilor 20 de ani, tradiție prezentă și astăzi, mai ales la Teatrul de revistă „Constantin Tănase”, care funcționează încă la adresa fostului „Cărăbuș” pe Calea Victoriei, 33-35, în inima Bucureștiului.
În buna tradiție a marilor actori de comedie, a creat un tip de personaj, acela al cetățeanului simplu, umil și necăjit, mereu în contradicție cu birocrația aparatului de stat; personajul său, unic în costumul său clasic, cu pătrățele, crizantemă la butonieră și bastonaș, s-a făcut purtătorul de cuvânt al unei întregi categorii sociale, ceea ce-l va aduce de multe ori în atenția cenzurii.
Împreună cu „Cărăbuș” a făcut numeroase turnee prin țară, și cel puțin un turneu în Turcia. Tănase a jucat de asemenea și la Paris. O sursă menționează operele de caritate ale actorului – 3 școli primare și o biserică.
La „Cărăbuș”, Tănase lansează carierele a numeroși artiști, mai ales Maria Tănase și Horia Șerbănescu.

foto: Arhivele Radio România

*****

S-A NĂSCUT ÎN 5 IULIE … 🥀
Annie Fischer este o mare artistă pătrunsă de un spirit de măreție și profunzime autentică.” (Sviatoslav Richter)
Pianista clasică maghiară Annie Fischer (5 iulie 1914 – 10 aprilie 1995) s-a născut într-o familie de evrei din Budapesta și a studiat în acel oraș la Academia de muzică Franz Liszt cu Ernő Dohnányi și Arnold Szekely. Și-a început cariera ca pianistă de concert în 1924 la vârsta de zece ani, debutând cu concertul pentru pian nr. 1 al lui Ludwig van Beethoven. Când avea 12 ani, a apărut cu Tonhalle-Orchestre Zürich, interpretând Concertul pentru pian nr. 23 al lui Mozart și Concertul pentru pian al lui Robert Schumann. În 1933, Fischer a câștigat Concursul Internațional de Pian Franz Liszt în orașul natal cu o interpretare a Sonatei pentru Pian în B minor a lui Franz Liszt. De-a lungul carierei sale a cântat în principal în Europa și Australia fiind auzită rar în Statele Unite.
A fost căsătorită cu un influent critic și muzicolog (și mai târziu director al Operei din Budapesta) Aladar Tóth și este înmormântată lângă el la Budapesta.
Fischer a fugit împreună cu soțul ei în Suedia în 1940, după ce Ungaria sa alăturat puterilor Axei. După război, în 1946, ea și Tóth s-au întors la Budapesta. A murit acolo în 1995.
Interpretările sale, în special Mozart, Beethoven, Brahms, Schubert și Schumann, precum și compozitori maghiari precum Béla Bartók continuă să primească cele mai mari laude din partea pianiștilor și criticilor.

„Ici, j’essaie de vivre, ou plutôt j’essaie d’apprendre à vivre à la mort en moi.”

„Încerc să trăiesc sau, mai bine zis, încerc să învăț moartea din mine să trăiască.”

Să ne aducem aminte de regizorul primei interpretări ecranizate a iubitului basm „Frumoasa și Bestia” – „La Belle et la Bête” (1946 – aveți filmul integral aici) (al scriitoarei franceze Gabrielle-Suzanne Barbot de Villeneuve), Jean Cocteau. Născut la 5 iulie 1889, Cocteau se va dedica scrisului și regiei de filme. Lucrările sale se remarcă prin imagini vizuale puternice, simbolismul intens și limbajul poetic distinctiv. Printre cele mai cunoscute lucrări ale sale se numără poemul dramatic „Orfeu” („Orphée”) și romanul „Copiii teribili” („Les Enfants Terribles”).

*****

Propun să intrăm în lumea muzicii bune, ce spuneți?

  • 1963: The Beatles concertează la Plaza Ballroom.
  • 1969: The Rolling Stones susține un concert in memoriam Brian Jones – care murise cu două zile înainte.
  • 2002: Dr. Dre devine cel mai bogat star al muzicii.
  • 2003: Jonny Cash susține ultimul său concert live la Carter Family Fold, care a durat doar 30 de minute – aveți video aici.

Să nu uităm ce spunea Paul McCartney despre The Beatles: „Cineva mi-a spus: „Dar Beatles au fost anti-materialiști.” Acesta este un mit uriaș. John și cu mine obișnuiam să ne așezăm și să spunem: „Acum, hai să scriem o piscină”. Există printre noi cineva care nu adoră Beatles?

Global Beatles Day

Imaginile au rol pur ilustrativ!