5 februarie în evenimente importante

A nins incredibil, potopind, ne-am amintit de versurile lui Adrian Păunescu și ale lui George Bacovia, am contemplat albul până când ne-au durut ochii, am dat zăpada, să avem pe unde trece. Și ne-am gândit să vă spunem așa: nu uitați, mai ales că e duminică, zi de mers la biserică: „Dacă mai ai doar un zâmbet, oferă-l oamenilor pe care-i iubeşti. Apoi ieşi pe stradă şi începe să spui „Bună dimineaţa” la străini.

Muzeul Ermitaj, situat pe malul Nevei, în orașul simbol Sankt Petersburg, a fost deschis pentru public la 5 februarie 1852. Pornind de la cele câteva sute de tablouri cumpărate de Ecaterina cea Mare în 1764, adăpostește astăzi cea mai mare colecție de pictură din lume.


Colecția muzeului numără peste 3 milioane de exponate printre care piese de arta aparținând unor artiști precum Leonardo da Vinci, Gauguin, Matisse, Van Gogh, Picasso, Raphael, Monet, Michelangelo și Botticelli. Pe lângă tablouri și sculpturi, Ermitaj expune un număr important de cărți, nestemate gravate, desene, monezi, medalii, artefacte și o colecție de istorie a naturii ce ocupă două galerii.

****

E celebrată Sfânta Muceniță AGATA, considerată patrona Siciliei, în special a orașului Catania, unde se desfășoară anual în februarie festivaluri în onoarea ei, cunoscute pentru procesiuni și festivități impresionante. De asemenea, este invocată de către cei care suferă de boli ale sânilor, de către bijutieri și de cei care sunt afectați de erupții vulcanice, referindu-se la legenda conform căreia rugăciunile către ea au oprit o erupție a muntelui Etna.

Sfânta muceniță Agata (wikipedia)

*****

André-Gustave Citroën (n. 5 februarie 1878, Paris – d. 3 iulie 1935, Paris) a fost un constructor de automobile.

La sfârșitul anilor 20, marele patron a construit un remarcabil imperiu industrial și a inventat, pentru a-și vinde mașinile, comerțul modern de automobile, postvânzarea și multe alte servicii.

*****

1690: Este încheiat la Sibiu tratatul dintre domnul Moldovei, Constantin Cantemir (1685-1693), și Sfântul Imperiu Roman, reprezentat prin generalul imperial Donat Heissler.


Foto credit: Nicu Hoandră

*****

FINLANDIA: PIESA MUZICALĂ SECRETĂ DE PROTEST
„Dacă aș putea exprima același lucru cu ajutorul cuvintelor, aș folosi, desigur, o expresie verbală. Muzica este autonomă și mult mai bogată. Muzica începe acolo unde se termină posibilitățile limbajului. De aceea scriu muzică.” (Jean Sibelius)
Finlandia, una dintre cele mai faimoase compoziții ale lui Sibelius, este adesea menționată ca un poem muzical. Conform dicționarului, poemul muzical este o piesă de muzică orchestrală cu o singură mișcare care evocă o poezie, o poveste, o pictură sau o altă sursă non-muzicală. Finlandia este una dintre cele șapte piese care servesc ca acompaniament la un tablou ce descrie episoade din istoria Finlandei. A avut premiera pe 2 iulie 1900 la Helsinki.
Însă Finlandia reprezintă mult mai mult decât un tribut istoric. A fost în secret un protest împotriva cenzurii din partea Imperiului Rus. Înainte de 1917, Marele Ducat al Finlandei făcea parte din Imperiul Rus. Cea mai mare parte a piesei, prin muzica încântătoare este menită să evoce lupta națională a poporului finlandez. După aceea, se aude o melodie senină. Denumită Imnul Finlandei, această secțiune este creația proprie a lui Sibelius, care a fost aranjată mai târziu pentru interpretare solo. Imnul a devenit unul dintre cele mai importante cântece naționale ale Finlandei, cu textul scris pentru el în 1941.
Pentru a evita cenzura rusă, în timpul protestelor împotriva ocupației, Finlandia a fost interpretată sub denumiri alternative precum Happy Feelings at the Wakening of Finnish Spring, A Scandinavian Choral March.
Ca o curiozitate, acordurile Finlandiei pot fi auzite în coloana sonoră a filmului Die Hard 2: Die Harder.
*****
S-A ÎNTÂMPLAT ÎN 5 FEBRUARIE … ⏳
United Artists (nume alternative, United Artists Pictures, United Artists Films) este o casă producătoare de filme americane, care a luat ființă la 5 februarie 1919 la inițiativa lui Charlie Chaplin, Mary Pickford, Douglas Fairbanks, și D. W. Griffith. În prezent, este o filială a casei de filme Metro-Goldwyn-Mayer, și aparține de Sony Pictures Entertainment.
Premisa studioului era să permită actorilor să-și controleze propriile interese, mai degrabă decât să fie dependenți de studiourile comerciale. De-a lungul timpului, U.A. a fost cumpărată, vândută și restructurată în mod repetat.
În cele din urmă, Metro-Goldwyn-Mayer a achiziționat studioul în 1981 pentru o sumă de 350 milioane dolari (1 miliard dolari astăzi).
****
La 5 februarie 2021, la vârsta de 91 de ani, se stingea marele actor Christopher Plummer.
Cunoscutul actor canadian a murit la vârsta de 91 de ani. În ciuda carierei sale lungi și impresionante, detaliile specifice legate de cauza exactă a morții nu sunt menționate în sursele accesibile publicului larg. Este posibil ca vârsta înaintată să fi fost un factor decisiv. Plummer a fost apreciat pentru numeroasele sale roluri în film și teatru, inclusiv pentru interpretarea memorabilă a căpitanului Von Trapp în filmul clasic „Sunetul muzicii”. A avut o carieră îndelungată și variată, câștigând recunoaștere și premii pentru talentul său actoricesc.

Agata, sfânta muceniță