Azi ne gândim dacă nu cumva: Prietenia este un dar pe care trebuie să știi cum să-l folosești pentru a nu deveni otrăvitor.
La mulți ani fericiți sărbătoriților zilei!
*****
GENE HACKMAN LA 93 DE ANI …
„Am fost pregătit să fiu actor, nu vedetă. Am fost instruit să joc roluri, nu să mă ocup de faimă, agenți, avocați și presă.” (Gene Hackman)
Născut în San Bernardino, California la 30 ianuarie 1930, Eugene Allen Hackman este un actor retras din activitate și romancier american. Într-o carieră care a durat mai mult de șase decenii, nominalizat la cinci premii Oscar, Hackman a câștigat acest premiu la categoria Cel mai bun actor pentru rolul lui Jimmy „Popeye” Doyle în thrillerul The French Connection (1971), și Cel mai bun actor în rol secundar în rolul „Micului” Bill Daggett în westernul Unforgiven (1992) în regia lui Clint Eastwood.
Celelalte nominalizări ale sale pentru Cel mai bun actor în rol secundar au venit cu filmele Bonnie și Clyde (1967) și I Never Sang for My Father (1970), și o a doua nominalizare la Cel mai bun actor pentru Mississippi Burning (1988).
*****
S-A ÎNTÂMPLAT ÎN 30 IANUARIE
La 30 ianuarie 1969, Beatles au susținut un concert neanunțat pe acoperișul sediului lor, Apple Corps, 3 Savile Row, din centrul Londrei. Împreună cu Billy Preston la orgă, formația a cântat 42 de minute înainte ca Poliția să le ceară să reducă volumul. Evenimentul a devenit în cele din urmă ultima performanță publică a carierei lor.
Deși concertul a fost conceput cu doar câteva zile înainte, Beatles plănuiau să revină la spectacole live pe parcursul primelor sesiuni pentru albumul lor Let It Be (1970). Au interpretat 5 cântece, fiind priviți de o mulțime de spectatori, dintre care mulți erau în pauza de prânz, adunați pe străzi și pe acoperișurile clădirilor înconjurătoare. Concertul s-a încheiat cu John Lennon glumind: „Aș dori să vă mulțumesc în numele grupului și al nostru și sper că am trecut audiția.„
*****
IN MEMORIAM …
„Fii fericit în munca ta.” (Pierre Boulle)
Pierre-François-Marie-Louis Boulle (20 februarie 1912 – 30 ianuarie 1994), cunoscut sub numele de Pierre Boulle, a fost un scriitor francez de formație tehnică, cunoscut pentru două romane de factură foarte diferită, semi-biograficul Podul peste râul Kwai (1952) și științifico-fantasticul Planeta maimuțelor (1963), ambele convertite în filme multiplu premiate.
*****
„Fericirea e iubirea, iubirea e fericirea; am spus-o şi nu-mi iau vorba îndărăt.” spunea Adalbert von Chamisso, (n. 30 ianuarie 1781 – d. 21 august 1838) a fost un scriitor și naturalist german de origine franceză.
Motiv pentru noi să ne amintim de Eminescu, genialul nostru poet, care, citindu-l pe Chamiso, a regăsit în opera acestuia motivul romantic al umbrei, sursă de inspiraţie pentru poezie şi pentru romanul ”Sărmanul Dionis”. Să recitim, pentru aceasta, ”Nemaipomenita poveste a lui Peter Schlemihl”, tradusă şi publicată în volumul ”Nuvela romantică germană” (Antologie şi note de Ion Biberi).
*****
„Testul la care ne supune progresul nu este cel de a adăuga în plus bunăstării celor care au deja mult, ci acela de a oferi suficient celor care au prea puţin.„
Franklin Delano Roosevelt (n. 30 ianuarie 1882, Hyde Park, New York, SUA– d. 12 aprilie 1945, Warm Springs, Georgia, SUA) a fost cel de-al treizeci și doilea președinte al Statelor Unite ale Americii (1933–1945).
S-a remarcat ca fiind una dintre principalele figuri politice secolului XX-lea pe plan național cât și internațional, care a contribuit esențial la depășirea crizei economice mondiale și la înfrângerea Germaniei naziste în perioada celui de al Doilea Război Mondial. De asemenea, este singurul președinte din istoria Statelor Unite care a fost instituit în funcție pentru patru mandate consecutiv.
*****
„Teatrul şi poezia au fost cele care i-au ajutat pe oameni să rămână în viaţă şi să-şi dorească să trăiască în continuare.”
Happy Birthday, Vanessa Redgrave!
Printre succesele actriței talentate se numără acordarea unor distincții precum Premiul Oscar pentru cea mai bună actriță în rol secundar, Premiul Globul de Aur pentru cea mai bună actriță (dramă), Premiul Globul de Aur pentru cea mai bună actriță în rol secundar (tv), ca și alegerea ei ca membră în ansamblul renumit de teatru „Royal Shakespeare Company”. Din viața ei privată, între anii 1962 – 1967, Vanessa a fost căsătorită cu regizorul Tony Richardson cu care a avut 2 fiice, Natasha Richardson (1963–2009) și Joely Richardson (* 1965). După divorț a avut o serie de legături, pentru ca să se căsătorească în 2006 cu Franco Nero cu care are un fiu. Vanessa Redgrave este o adversară convinsă a producerii de arme nucleare, dar și o militantă pentru drepturile omului.
*****