S-A ÎNTÂMPLAT ÎN 29 OCTOMBRIE … CU 233 DE ANI ÎN URMĀ …

Premiera absolută a operei Don Giovanni a avut loc la Praga, la „Ständetheater”, la data de 29 octombrie 1787, sub conducerea muzicală a compozitorului.
Don Giovanni, K. 527 este o operă în două acte cu muzică de Wolfgang Amadeus Mozart și libret italian de Lorenzo Da Ponte. Se bazează pe legendele lui Don Juan, un libertin și seducător fictiv, al scriitorului spaniol Tirso de Molina. Libretul lui Da Ponte a fost numit dramma giocoso, o denumire comună a timpului său care denotă un amestec de dramā, comedie și elemente supranaturale. Mozart a introdus opera în catalogul său ca o opera buffa.
Don Giovanni este considerat una dintre realizările supreme ale lui Mozart și una dintre cele mai mari opere din toate timpurile (al nouălea pe lista Operabase a celor mai interpretate opere).

SĀRBĀTORITUL ZILEI … 🎂 🥂

Nostalgia este o chestie. Este minunat să mergi și să cânți melodiile vechi. Oamenii le cunosc și le apreciază. Trebuie să le oferi ceea ce vor să audă.” (Denny Laine)

Denny Laine (născut Brian Frederick Hines; 29 octombrie 1944) este un muzician, cântăreț și compozitor englez, cunoscut ca fondator al două mari trupe rock britanice: The Moody Blues, cu care a cântat în perioada 1964-66, și Paul McCartney și Wings, în perioada 1971-81. Laine a colaborat cu un mare numār de artiști și grupuri de-a lungul unei cariere de șase decenii și continuă să înregistreze și să cânte ca artist solo. În 2018, Laine a fost inclus în Rock and Roll Hall of Fame ca membru al formatiei Moody Blues.

S-A ÎNTÂMPLAT ÎN 29 OCTOMBRIE … CU 36 DE ANI ÎN URMĀ …

Când ajungem la studio, punem fierbătorul, bem o ceașcă de ceai, spunem: Ce mai face familia? Mai ai mașina aceea veche? Câinele acela mai trăiește? Și apoi începem să fredonām. Așa sunt scrise melodiile.” (Ian Gillan)

‘Perfect Strangers’, lansat la 29 octombrie 1984, este al unsprezecelea album de studio și primul din nouă ani, al trupei britanice de rock Deep Purple. A fost cel mai de succes album înregistrat de formația reformatā cu: Ritchie Blackmore și Roger Glover au sosit de la Rainbow, Ian Gillan de la Black Sabbath, Jon Lord de la Whitesnake și Ian Paice de la trupa de acompaniament a lui Gary Moore.
Albumul a avut un succes comercial, a fost al doilea album de studio Deep Purple care a fost certificat cu disc de platină în Statele Unite, după Machine Head din 1972. Turneul a fost atât de reușit încât trupa a trebuit să rezerve mai multe date suplimentare pentru turneul din SUA, întrucât biletele s-au epuizat foarte repede.
Ian Gillan a explicat: „melodia care dā titlul albumului este despre reîncarnare. Dacă crezi în reîncarnare (eu nu), este posibil să fi trăit sute sau mii de vieți înainte … dar fiecare dintre persoanele în care ai fost într-o viață anterioară este străin pentru tine. Cel mult, din când în când, s-ar putea să ai o senzație ciudată, vagă, de a fi experimentat ceva cu mult timp în urmă, într-o viață anterioară. S-ar putea să ai o imagine sau o amintire trecătoare a uneia dintre persoanele care ai fost cândva, dar nu poți niciodată să cunoști cu adevărat acea persoană.

S-A ÎNTÂMPLAT ÎN 29 OCTOMBRIE … CU 37 DE ANI ÎN URMĀ …

În data de 29 octombrie 1983, ‘Islands in the Stream’, interpretat de duetul Kenny Rogers și Dolly Parton, a ajuns pe primul loc în topul Billboard Hot 100 din Statele Unite, oferindu-i, atât lui Rogers, cât și lui Parton, al doilea hit pop numărul unu (după ‘Lady’ a lui Rogers în 1980 și ‘9 la 5’ al lui Parton în 1981).
Scrisā de Bee Gees si numitā după romanul omonim a lui Ernest Hemingway, piesa a fost destinatā inițial lui Marvin Gaye într-un stil R&B, însā a fost schimbatā ulterior pentru albumul lui Kenny Rogers ‘Eyes That See in the Dark’ (1983).

S-A ÎNTÂMPLAT ÎN 29 OCTOMBRIE … CU 47 DE ANI ÎN URMĀ …

Pur și simplu nu puteam să funcționez, știi? Am fost atât de paranoic din cauza celor care îmi ascultau telefonul și mă urmăreau.” (John Lennon)

‘Mind Games’ este al patrulea album de studio al muzicianului englez John Lennon. A fost înregistrat la Record Plant Studios din New York în vara anului 1973, și lansat în SUA la 29 octombrie 1973 fiind prima înregistrare produsă de Lennon fără ajutorul lui Phil Spector.


Albumul a fost înregistrat în timp ce Lennon avea dificultăți cu Biroul de imigrație americană și la începutul separării sale de 18 luni de Yoko Ono. Melodia titlului a fost lansată ca single în același timp cu albumul.
Albumul a continuat încercările anterioare ale lui Lennon de a-și prezenta viața prin melodiile sale, al căror ton afișează o serie de sentimente mixte.