Regina MARIA a României

”Nu cred că şi-a mai ridicat vreodată o regină glasul ca să spună adevăruri atât de cumplite şi de făţişe, care nu se pot spune decât atunci când priveşti moartea în faţă şi ai de gând să-i ţii piept eroic, fără să clipeşti şi fără să te sinchiseşti de tortura înceată a agoniei.”
Regina Maria în Jurnal de război (II). 1917–1918. AICI: https://bel-esprit.ro/regina-maria-balcicul-si-branul…/
S-a născut într-o zi de 29 octombrie 1875, Eastwell Park, Kent, Angli, principesă de coroană și a doua regină a României, în calitate de soție a principelui de coroană devenit ulterior regele Ferdinand I al României.
A fost mama regelui Carol al II-lea. Maria, născută Maria Alexandra Victoria de Saxa-Coburg și Gotha, a fost mare prințesă a Marii Britanii și Irlandei, fiind nepoata reginei Victoria a Marii Britanii.
regina soldat

*****

„Inocenţa unei fiinţe înseamnă adaptarea absolută la universul în care trăieşte.”
Jean Giraudoux (n. 29 octombrie 1882, Bellac, Haute-Vienne, Limousin, Franța – d. 31 ianuarie 1944, Paris, Franța) a fost un scriitor (romancier, eseist, dramaturg) și un diplomat francez.
Cunoașterea temeinică a Germaniei, a literaturii sale și a sufletului german i-a permis realizarea unor opere literare profunde: Siegfried et le Limousin, Siegfried, La Guerre de Troie n’aura pas lieu, Ondine.
„Jean Giraudoux l-a ales pe La Fontaine de naș. În povestirile sale trece de la timpurile homerice (Elpénor) la actualitate; în piesele sale de teatru de la subiectele moderne (Siegfried, Intermezzo, La Folle de Chaillot) la subiecte antice (Amphytrion, La Guerre de Troie n’aura pas lieu, Électre) sau biblice (Judith, Sodome et Gomorrhe), fără să mai vorbim de legenda germanică (Ondine). Tragedia alternează cu comedia. Mai mult decât atât, în sânul aceleiași opere literare, Giraudoux amestecă genurile și tonurile.”
*****
Poreclit ”The Killer” , el a fost descris drept „ primul mare artist al rock-and-roll-ului și unul dintre cei mai influenți pianiști ai secolului al XX-lea”. La 87 de ani, artistul Jerry Lee Lewis s-a stins la locuința sa din Memphis. Se întâmpla în 2022.

Jerry Lee Lewis (pinterest.com)

*****
IN MEMORIAM … 🥀
„Puterea de a modela viitorul Republicii va fi în mâinile generaţiilor viitoare de jurnaliști”. (Joseph Pulitzer)
Joseph Pulitzer (n. József Pulitzer, 10 aprilie 1847 – 29 octombrie 1911) a fost un editor de ziare american de origine maghiară. A devenit o figură de frunte în Partidul Democrat și a fost ales congresman de New York. A luptat împotriva marilor afaceriști, a corupției și a militat pentru păstrarea Statuii Libertății în New York.
Astăzi, numele său este cel mai bine cunoscut pentru Premiile Pulitzer, care au fost înființate în 1917 ca urmare a donațiilor sale pentru Universitatea Columbia. Premiile sunt acordate anual pentru a recunoaște și a recompensa excelența în jurnalismul american, fotografie, literatură, istorie, poezie, muzică și dramaturgie. Testamentul său a stat la baza fondării Școlii de Jurnalism Columbia (Columbia School of Journalism). Instituția, una dintre cele mai vechi din lume, și-a deschis porțile în 1912.

Citiți despre prima femeie care a luat un premiu Pulitzer

*****

Premiera absolută a operei Don Giovanni a avut loc la Praga, la „Ständetheater”, la data de 29 octombrie 1787, sub conducerea muzicală a compozitorului.
Don Giovanni, K. 527 este o operă în două acte cu muzică de Wolfgang Amadeus Mozart și libret italian de Lorenzo Da Ponte. Se bazează pe legendele lui Don Juan, un libertin și seducător fictiv, al scriitorului spaniol Tirso de Molina. Libretul lui Da Ponte a fost numit dramma giocoso, o denumire comună a timpului său care denotă un amestec de dramā, comedie și elemente supranaturale. Mozart a introdus opera în catalogul său ca o opera buffa.
Don Giovanni este considerat una dintre realizările supreme ale lui Mozart și una dintre cele mai mari opere din toate timpurile (al nouălea pe lista Operabase a celor mai interpretate opere).

*****

SĀRBĀTORITUL ZILEI … 🎂 🥂

Nostalgia este o chestie. Este minunat să mergi și să cânți melodiile vechi. Oamenii le cunosc și le apreciază. Trebuie să le oferi ceea ce vor să audă.” (Denny Laine)

Denny Laine (născut Brian Frederick Hines; 29 octombrie 1944) este un muzician, cântăreț și compozitor englez, cunoscut ca fondator al două mari trupe rock britanice: The Moody Blues, cu care a cântat în perioada 1964-66, și Paul McCartney și Wings, în perioada 1971-81. Laine a colaborat cu un mare numār de artiști și grupuri de-a lungul unei cariere de șase decenii și continuă să înregistreze și să cânte ca artist solo. În 2018, Laine a fost inclus în Rock and Roll Hall of Fame ca membru al formatiei Moody Blues.

S-A ÎNTÂMPLAT ÎN 29 OCTOMBRIE … CU 36 DE ANI ÎN URMĀ …

Când ajungem la studio, punem fierbătorul, bem o ceașcă de ceai, spunem: Ce mai face familia? Mai ai mașina aceea veche? Câinele acela mai trăiește? Și apoi începem să fredonām. Așa sunt scrise melodiile.” (Ian Gillan)

‘Perfect Strangers’, lansat la 29 octombrie 1984, este al unsprezecelea album de studio și primul din nouă ani, al trupei britanice de rock Deep Purple. A fost cel mai de succes album înregistrat de formația reformatā cu: Ritchie Blackmore și Roger Glover au sosit de la Rainbow, Ian Gillan de la Black Sabbath, Jon Lord de la Whitesnake și Ian Paice de la trupa de acompaniament a lui Gary Moore.
Albumul a avut un succes comercial, a fost al doilea album de studio Deep Purple care a fost certificat cu disc de platină în Statele Unite, după Machine Head din 1972. Turneul a fost atât de reușit încât trupa a trebuit să rezerve mai multe date suplimentare pentru turneul din SUA, întrucât biletele s-au epuizat foarte repede.
Ian Gillan a explicat: „melodia care dā titlul albumului este despre reîncarnare. Dacă crezi în reîncarnare (eu nu), este posibil să fi trăit sute sau mii de vieți înainte … dar fiecare dintre persoanele în care ai fost într-o viață anterioară este străin pentru tine. Cel mult, din când în când, s-ar putea să ai o senzație ciudată, vagă, de a fi experimentat ceva cu mult timp în urmă, într-o viață anterioară. S-ar putea să ai o imagine sau o amintire trecătoare a uneia dintre persoanele care ai fost cândva, dar nu poți niciodată să cunoști cu adevărat acea persoană.

S-A ÎNTÂMPLAT ÎN 29 OCTOMBRIE … CU 37 DE ANI ÎN URMĀ …

În data de 29 octombrie 1983, ‘Islands in the Stream’, interpretat de duetul Kenny Rogers și Dolly Parton, a ajuns pe primul loc în topul Billboard Hot 100 din Statele Unite, oferindu-i, atât lui Rogers, cât și lui Parton, al doilea hit pop numărul unu (după ‘Lady’ a lui Rogers în 1980 și ‘9 la 5’ al lui Parton în 1981).
Scrisā de Bee Gees si numitā după romanul omonim a lui Ernest Hemingway, piesa a fost destinatā inițial lui Marvin Gaye într-un stil R&B, însā a fost schimbatā ulterior pentru albumul lui Kenny Rogers ‘Eyes That See in the Dark’ (1983).

*****

S-A ÎNTÂMPLAT ÎN 29 OCTOMBRIE

Pur și simplu nu puteam să funcționez, știi? Am fost atât de paranoic din cauza celor care îmi ascultau telefonul și mă urmăreau.” (John Lennon)

‘Mind Games’ este al patrulea album de studio al muzicianului englez John Lennon. A fost înregistrat la Record Plant Studios din New York în vara anului 1973, și lansat în SUA la 29 octombrie 1973 fiind prima înregistrare produsă de Lennon fără ajutorul lui Phil Spector.


Albumul a fost înregistrat în timp ce Lennon avea dificultăți cu Biroul de imigrație americană și la începutul separării sale de 18 luni de Yoko Ono. Melodia titlului a fost lansată ca single în același timp cu albumul.
Albumul a continuat încercările anterioare ale lui Lennon de a-și prezenta viața prin melodiile sale, al căror ton afișează o serie de sentimente mixte.

John Lennon – Povestea unei crime celebre