Christine Valmy (Cristina Xantopol) este un nume cunoscut în industria frumuseții, în special în domeniul îngrijirii pielii și al esteticii. Ea este adesea considerată una dintre pionierele metodelor moderne de îngrijire a pielii în Statele Unite. Participând la un curs al dermatologului Aurel Voinea, se decide să intre în domeniul cosmetologiei. După absolvirea Facultății de Drept de la București, a urmat un curs de profil la Institutul Medico-legal din București, apoi a activat în Capitală pe la diverse saloane de lux. A emigrat mai întâi în Grecia și apoi în SUA, unde și-a schimbat numele în Valmy.

„Frumusețea unei femei nu se vede în hainele pe care le poartă, nici în figura pe care o arată sau în modul în care își aranjează părul. Frumusețea unei femei trebuie văzută în ochii ei, pentru că aceea este poarta spre inima ei, locul unde iubirea locuiește.” (Audrey Hepburn)

În 1965 a înființat în SUA firma Christine Valmy Inc. Tot pe continentul nord-american, un an mai târziu a fondat prima școală de estetică, machiaj, manichiură și este considerată una dintre cele mai mari personalități din domeniul cosmeticii și îngrijirii pielii.

”Regina cosmeticelor”

Christine Valmy s-a născut în România și și-a trăit adolescența în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. În acea perioadă, produsele cosmetice erau rare și scumpe, ceea ce a determinat-o să studieze plantele și să creeze propriile tratamente naturale pentru piele.  În anii 1960, Valmy a emigrat în Statele Unite, unde a deschis prima sa școală de estetică în New York City. Aceasta a fost una dintre primele școli de acest gen din țară. Christine Valmy a promovat ideea că frumusețea naturală poate fi păstrată și accentuată prin metode naturale, fără a avea nevoie de intervenții chirurgicale sau de substanțe chimice agresive. Ea credea în echilibrul dintre sănătate și frumusețe și în menținerea integrității pielii prin îngrijire adecvată.

Pe lângă școlile sale, Christine Valmy a dezvoltat o linie extinsă de produse pentru îngrijirea pielii, bazate pe principiile naturale pe care le-a promovat. Aceste produse au fost create pentru a trata diverse probleme ale pielii, de la acnee până la îmbătrânire, și au fost formulate fără utilizarea de ingrediente animale sau teste pe animale. A deschis mai multe școli în întreaga țară, unde studenții puteau învăța tehnicile și filozofia sa. Aceste școli au ajutat la formarea a mii de profesioniști în domeniul îngrijirii pielii.

Christine Valmy a trecut la cele veșnice în 2015, la vârsta de 88 de ani. Moștenirea și influența ei continuă să prospere în industria frumuseții. Marca „Christine Valmy” este astăzi recunoscută la nivel global. Sub conducerea fiicei sale, Marina Valmy, compania continuă să inoveze și să dezvolte produse și tratamente naturale pentru piele, respectând filozofia fondatoarei.

Principii ale frumuseții naturale

 1. Naturalețea: Credința principală a Christinei Valmy era că frumusețea naturală este cea mai valoroasă. Ea recomanda utilizarea produselor naturale pentru îngrijirea pielii și evitarea chimicalelor dure care pot deteriora pielea.
 2. Educație și autoîngrijire: Valmy a subliniat importanța educației în domeniul îngrijirii pielii. Informarea despre tipul propriu de piele și despre cum să o îngrijești corespunzător este esențială.
 3. Prevenirea în locul corectării: Unul dintre sfaturile ei cele mai populare era să previi problemele pielii înainte de a apărea, în loc să încerci să le corectezi după aceea. Asta înseamnă să ai o rutină regulată de îngrijire a pielii și să protejezi pielea de soare și de factorii de mediu dăunători.
 4. Hidratarea este esențială: Christine Valmy a insistat adesea pe importanța hidratării atât din interior, prin consumul suficient de apă, cât și din exterior, prin utilizarea unei creme hidratante adecvate.
 5. Măști faciale săptămânale: Ea a recomandat aplicarea regulată a măștilor faciale pentru a curăța, hrăni și revitaliza pielea.
 6. Evitarea produselor testate pe animale: Christine Valmy a fost un promotor al produselor de îngrijire a pielii care nu sunt testate pe animale și a insistat pe importanța alegerea unor produse care să îndeplinească toate cerințele etice.
 7. Frumusețea vine din interior: Deși a fost expertă în îngrijirea exterioară, ea a recunoscut că frumusețea autentică vine din interior. A subliniat importanța unei atitudini pozitive, a iubirii de sine și a echilibrului mental și emoțional. Kahlil Gibran spunea, la rândul lui: „Frumusețea nu este în față; frumusețea este o lumină în inimă.”
 8. Nutriția contează: Sănătatea pielii este strâns legată de ceea ce mâncăm. O dietă echilibrată, bogată în vitamine și minerale, este esențială pentru o piele sănătoasă.
 9. Evitarea stresului: Stresul poate avea efecte negative asupra pielii, ducând la erupții, acnee sau alte probleme. Valmy a subliniat importanța gestionării stresului prin meditație, exerciții fizice sau alte metode de relaxare.
 10. Adaptabilitate: Pielea se schimbă odată cu vârsta și mediul înconjurător. Este important să adaptăm rutina noastră de îngrijire a pielii la aceste schimbări.
 11. Un pahar de vin roșu seara, într-o atmosferă tihnită: Iată secretul frumuseții și al longevității, după Valmy.

Gloria Laura Vanderbilt, frumusețe și inteligență