Un pământ numit România
Nichita Stănescu
De două mii, pământul, de ani
se îngraşă cu trupuri
din trupurile noastre
născând mereu copaci.
Şi timpu-şi smulge ochii
şi-i lasă ca pe-o nadă
cercând să prindă-un peşte al vederii.
Se-ntinde o blândeţe
încolăcind în sus
câte o rază-a lunii împietrită.
De două mii de ani acest pământ
din trupurile noastre face parte.
Noaptea, în lanul cel de grâu
când fluier herghelia din prundişuri
suntem de faţă eu şi tu
şi tu şi tu,
viii şi morţii laolaltă.
Un nod e-n viaţă. Restul
frânghiei spânzură în jos.
O mie de strămoşi atârnă-aici
de fiecare suflet.
Străbunii dorm,
apele curg,
luna răsare
şi apune.
Pământ de carne eşti,
pământ de carne…
Pentru un om o, câtă lume!
Pământ atârnând înapoi cu morţii tăi,
tu care-mi începi direct din spinare,
pământ de carne de mii de ori
sărată sub şei de sare.
Pământ de carne, bun de mâncare,
pământ de oase străluminând
o, ce miros violent,
ce sfântă duhoare
de diamant au pietrele tale,
pământule de pământ!
Am să te-ngraş la rândul meu
cu mine,
lăsându-ţi doar scheletul alb
să-ţi fie verighetă-n jurul râurilor,
pământ de carne,
pământule de pământ.”
La multi ani, România, de Ziua Unirii!
Fii dar omul epocii; fă ca legea să înlocuiască arbitrarul; fă ca legea să fie tare, iar tu, Măria ta, ca Domn fii bun, fii blând; fii bun mai ales cu acei pentru care mai toţi Domnii trecuţi au fost nepăsători sau răi…
Fă, dar, ca domnia ta să fie cu totul de pace şi de dreptate; împacă patimile şi urile dintre noi şi reintrodu în mijlocul nostru strămoşească frăţie.
Fii simplu, Măria ta, fii bun, fii Domn cetăţean; urechea ta fie pururea deschisă la adevăr şi închisă la minciuni şi la lingusire.” (Mihail Kogălniceanu, om politic român, scriitor și publicist)
*****

24 ianuarie 1893: Apare la București revista umoristică și satirică  Moftul român, condusă de I.L.Caragiale și Anton Bacalbașa.

Iată ce spunea Caragiale:
O, Moft! tu eşti pecetea şi deviza vremei noastre. Silabă vastă cu neţărmurit cuprins, în tine încap aşa de comod nenumărate înţelesuri: bucurii şi necazuri, merit şi infamie, vină şi păţenie, drept, datorie, sentimente, interese, convingeri, politică, ciumă, lingoare, difterită, sibaritism, viţiuri distrugătoare, suferinţă, mizerie, talent şi imbecilitate, eclipse de lună şi de minte, trecut, prezent, viitor – toate, toate cu un singur cuvânt le numim noi românii moderni, scurt: Moft.
*****
Timpului nu-i place decât ceea ce este sortit rămânerii. El nu păstrează nimicurile.
Victor Eftimiu (n. 24 ianuarie 1889, Boboștița, Albania – d. 27 noiembrie 1972, București) a fost un dramaturg, eseist, povestitor, scriitor și traducător român de origine aromână, membru al Academiei Române.
Victor Eftimiu a fost autorul pieselor de teatru în versuri ”Înșir’te mărgărite”, ”Omul care a văzut moartea”, ”Cocoșul negru”, ”Prometeu”.
A introdus teatrul poetic în România după modelul lui Federico Garcia Lorca în literatura spaniolă.
*****
2010: Crina „Coco” Popescu, în vârstă de 15 ani, a escaladat cel mai înalt vârf al Oceaniei – Carstensz Pyramid (4884m) din Indonezia, devenind astfel cea mai tânără alpinistă din lume care urcă acest munte. Recordul anterior era deținut de americanca Samantha Larson, care a urcat pe acest vârf în 2007 la vârsta de 18 ani.
SĂRBĂTORITA ZILEI … 💐🥂🎂
Sunt actriţă, deci visez; sunt femeie, deci trăiesc; sunt iubită, deci visez…
Nastassja Aglaia Kinski (născută Nakszynski, 24 ianuarie 1961) fiica actorului german Klaus Kinski, este o actriță și fost model german care a apărut în mai mult de 60 de filme în Europa și Statele Unite.
Primul rol important al ei a fost în ‘Stay as You Are’ (1978), urmat de filmul ‘Tess’ (1979) în regia lui Roman Polanski pentru care a primit premiul Globul de Aur. Alte filme notabile: filmul erotic de groază Cat People (1982), dramele Paris, Texas (1984) și Faraway, So Close! (1993) și filmul dramatic biografic An American Rhapsody (2001). Kinski vorbește fluent patru limbi: germană, engleză, franceză și italiană.
*****
E aşa de plăcut să fii iubit pentru tine însuţi!” spunea Beaumarchais.
Pierre-Augustin Caron de Beaumarchais (n. 24 ianuarie 1732 – d. 18 mai 1799) a fost un ceasornicar, inventator, muzician, politician, refugiat, spion, editor, traficant de arme și revoluționar (atât francez cât și american). El a fost totuși cunoscut pentru piesele lui de teatru, în special cele trei piese cu bărbierul Figaro.
*****
SĂRBĂTORITUL ZILEI … 🎂🥂
„Îmi este foarte greu să spun „te iubesc”, însă să cânt „te iubesc” îmi este mult mai uşor.”(Neil Diamond)
Neil Leslie Diamond (24 ianuarie 1941) este un cantautor, chitarist și actor american. A vândut peste 100 de milioane de discuri în întreaga lume, fiind astfel unul dintre cei mai bine vânduti muzicieni din toate timpurile. A avut zece single-uri nr.1 în topurile Hot 100 și Adult Contemporary: „Cracklin ‘Rosie”, „Song Sung Blue”, „Longfellow Serenade”, „I’ve Been This Way Before”, „If You Know What I Mean ‘,’ Desirée ‘,’ You Don’t Bring Me Flowers ‘,’ America ‘,’ Yesterday’s Songs ‘și’ Heartlight ‘.
În 2019, piesa sa „Sweet Caroline” din 1969 a fost selectată de Biblioteca Congresului pentru a fi păstrată în Registrul Național de Înregistrări pentru că este „semnificativă din punct de vedere cultural, istoric sau estetic”. Diamond a fost inclus în Songwriters Hall of Fame în 1984 și în Rock and Roll Hall of Fame în 2011.
Povestea unui cântec … 🎶
Sweet Caroline” este o melodie scrisă și interpretată de cantautorul american Neil Diamond și a fost lansată în mai 1969 ca single cu titlul „Sweet Caroline (Good Times Never Seem So Good)”.
Într-un interviu din 2007, Diamond a declarat că inspirația pentru cântecul său a fost fiica lui John F. Kennedy, Caroline, care avea 11 ani la momentul lansării. Diamond a cântat melodia pentru ea la sărbătorirea a 50 de ani de naștere în 2007.
Pe 21 decembrie 2011, într-un interviu la emisiunea The Early Show de la CBS, Diamond a spus că o fotografie de pe coperta unei reviste care o înfățișa pe micuța Caroline pe un cal împreună cu părinții ei l-a inspirat în compunerea melodiei.
În 2019, piesa „Sweet Caroline” a fost selectată de Biblioteca Congresului pentru păstrare în Registrul Național de Înregistrări pentru că este „semnificativă din punct de vedere cultural, istoric sau estetic”.
*****

Și un bonus:

Cu un ochi priveşti la lumea din afară, în vreme ce cu celălalt te uiţi în tine însuţi.” (Amedeo Modigliani)
‘Modigliani ‘este un film biografic dramatic din 2004 scris și regizat de Mick Davis, cu Andy García, Elsa Zylberstein, Omid Djalili, Hippolyte Girardot, Eva Herzigova și Udo Kier în rolurile principale. Se bazează pe viața artistului italian Amedeo Modigliani (1884-1924), pe rivalitatea amară a artistului cu Pablo Picasso și relația romantică, terminată în mod tragic, cu Jeanne Hebuterne. La mai puțin de 48 de ore după moartea lui Modigliani,  pe 24 ianuarie 1920, Jeanne, care era însărcinată în nouă luni cu al doilea copil al lor, s-a aruncat de la fereastră, de la etajul cinci. De fapt, a „abandonat”… invers. Atât ea, cât și copilul ei nenăscut au murit în urmă căderii. Jeanne Hebuterne avea doar 20 de ani. Sinuciderea ei a fost actul său final de loialitate, de protest, de determinare. Timidă, delicată, liniștită fată nu era așa de supusă până la urmă.