Citatul zilei: „În dragoste, contradicţia dintre comunicare şi comuniune este şi mai evidentă… Trup care, dintr-o dată, a devenit infinit. Trupul perechii mele nu mai este o formă, se transformă într-o substanţă informă şi imensă în care mă pierd şi mă regăsesc în acelaşi timp… Mai este şi experienţa pierderii identităţii: dispersie a formelor în mii de senzaţii şi viziuni, cădere în ocean, evaporare a esenţei., spune Octavio Paz în „Dubla flacără: dragoste şi erotism”.

Să înțelegem că mijloacele comunicării rămân străine atingerilor care apropie cele două jumătăți ale ființei androginice, că suntem ceea ce iubim cu sufletul, dincolo de cuvinte. Și mai putem pricepe că limbajul ne ține departe de esențe, pentru că e interpretabil. Ferdinand de Saussurre denumea această dihotomie lexico-semantică prin termenii de semnificat (sensul) și semnificant (structura semnatică), făcând distincție între formă și conținutul de sensuri ale unui cuvânt. Totul în lumea asta urmează traseul unui maniheism în care unul dintre termeni e văduvit de valoare…

Toate albumele grupului Chicago sunt, din punct de vedere stilistic, peste tot pe hartă și asta este un lucru bun. Putem cânta oriunde și oricui.” (Chicago)

‘If You Leave Me Now’ este o melodie a grupului american de rock Chicago de pe albumul ‘Chicago X’. Scrisă și cântată de basistul Peter Cetera, piesa a fost lansată ca single pe 31 iulie 1976, iar în data de 23 OCTOMBRIE 1976, a ajuns pe locul 1 în clasamentul Billboard Hot 100 din Statele Unite, stationând acolo timp de două săptămâni. ‘If You Leave Me Now’ a fost cel mai mare succes al grupului Chicago, la nivel internațional, fiind prezentā în fruntea clasamentelor în Marea Britanie, Australia, Irlanda, Canada și Olanda. Melodia a câștigat premiile Grammy pentru cel mai bun aranjament și cea mai bună interpretare vocală. Până în august 1978, s-au vândut peste 1,4 milioane de exemplare numai în Statele Unite. A fost certificat cu disc de aur și platină de către RIAA.

*****

23 octombrie 2001 … ⏳️
Apple introduce iPod, un player MP3 care poate conține aproximativ 1000 de melodii, făcând muzica digitală portabilă. Majoritatea utilizatorilor își umplu dispozitivele cu melodii extrase din colecțiile lor de CD-uri sau descărcate de pe site-uri de partajare a fișierelor precum Napster.
Apple a vândut aproximativ 450 de milioane de produse iPod în intervalul 2021-2022.
Linia de producție a fost întreruptă începând cu 10 mai 2022.
Cu toate acestea, Apple încă mai produce iPod touch (un ipod de generația a 7-a) care arată ca un iPhone mai subțire.
Link
*****
„O artă făcută din rațiune, pasiune și voință”.
(Émile Zola despre opera lăsată posterității de Puvis de Chavannes)
Pierre Puvis de Chavannes (n. 14 decembrie 1824, Lyon, Rhône – d. 24 octombrie 1898, Paris) a fost un pictor francez, care a devenit co-fondator și președinte al Société Nationale des Beaux-Arts și a cărui creație a influențat pe mulți alți artiști. Cu toate că reputația sa a scăzut de-a lungul timpului, el a fost un pictor proeminent în timpul celei de A Treia Republică Franceză.
A avut o aventură amoroasă cu Suzanne Valadon în cartierul Montmartre, care a devenit unul dintre cei mai importanți artiști ai acelei epoci. Ea a fost mama, profesorul și mentorul lui Maurice Utrillo.
*****

S-A NĀSCUT ÎN 23 OCTOMBRIE …  🥀

Nu pot educa cei care sunt needucaţi.” (Pierre Larousse)

Pierre Athanase Larousse (23 octombrie 1817 – 3 ianuarie 1875) a fost un gramatician, lexicograf și enciclopedist francez. A publicat multe dintre lucrările de referință educaționale ale Franței secolului al XIX-lea, inclusiv volumul Grand dictionnaire universel du XIXe siècle în 15 volume. Marele dicționar universal al secolului al XIX-lea, numit adesea Grand Larousse du dix-neuvième, este un dicționar enciclopedic francez, extins între 1866 și 1876; două suplimente au fost publicate în 1877 și 1890. A fost planificat, regizat, publicat și, într-o măsură substanțială, scris de Pierre Larousse, deși s-a bazat și pe colaboratori anonimi.

S-A ÎNTÂMPLAT ÎN 23 OCTOMBRIE … CU 21 DE ANI ÎN URMĀ …

La data de 23 octombrie 1999, cântecul ‘Smooth’, de pe albumul ‘Supernatural, a ajuns pe primul loc în clasamentul Billboard Hot 100 din SUA. A rămas în top timp de 30 de săptămâni, fiind ultimul hit #1 din anii 1990 și primul hit #1 din anii 2000. Piesa este rezultatul colaborārii formației „Santana” cu vocalistul Matchbox Twenty, Rob Thomas. A câștigat trei premii Grammy la categoriile: Record of the Year, Song of the Year, si Best Pop Collaboration with Vocals.

Evenimentul zilei: Decernarea Premiului Nobel pentru literatură, la 23 octombrie 1958, scriitorului rus Boris Leonidovici Pasternak pentru romanul “Doctor Jivago”, devenit best-seller în Europa Occidentală, dar nepublicat în ţara de origine.
Sănătatea este bineînţeles afectată dacă zi de zi spunem una şi simţim alta, dacă ne umilim în faţa a ceea ce ne repugnă şi ne bucurăm de ceea ce nu ne aduce nimic decât nefericire.

Boris Pasternak: Omul este făcut să trăiască…