Citatul zilei: „Dăruieşte-i persoanei pe care o iubeşti: aripi pentru a zbura, rădăcini pentru a se întoarce şi motive pentru a rămâne.” – Dalai Lama 

STIATI CĀ … 🤔

În 15 octombrie 1893 s-a născut la Sinaia Carol al II-lea,  a fost regele României între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Carol a fost primul născut al regelui Ferdinand I al României și al soției sale, Regina Maria, dobândind prin naștere titlul de Principe de Hohenzollern-Sigmaringen (transformat mai târziu de Ferdinand în Principe al României).

După accederea la tron a părinților săi a devenit Principele moștenitor Carol al României. S-a remarcat, în timpul Primului Război Mondial, prin dezertarea din armată și căsătoria ilegală cu Ioana Lambrino, ceea ce a avut drept urmare două renunțări la tron, neacceptate de tatăl său. După dizolvarea acestui mariaj, a făcut o lungă călătorie în jurul lumii, la capătul căreia a cunoscut-o pe principesa Elena a Greciei, cu care s-a căsătorit în martie 1921, cuplul având un copil, pe principele Mihai. Carol și-a părăsit familia și a rămas în străinătate în decembrie 1925, renunțând din nou la tron și trăind în Franța cu Elena Lupescu, sub numele de Carol Caraiman. Mihai a moștenit tronul, în urma decesului Regelui Ferdinand I, în 1927.

Citate adesea ca fiind cele mai grele lucrări pentru vioarā solo, Capriciile lui Niccolò Paganini alcătuiesc 24 de piese extrem de exigente pentru instrumentul cu coarde, ambalate cu opriri duble, pizzicato din stânga și înclinare nesfârșită de spiccato. Nu e de mirare că oamenii au crezut că Paganini este în legătură cu diavolul …
Cele 24 de capricii pentru vioară solo au fost scrise în grupuri (șase, șase și doisprezece) de Niccolò Paganini între 1802 și 1817. Capriciile sunt sub formă de etude, fiecare număr explorând abilități diferite (triluri duble oprite, comutare extrem de rapidă de poziții și corzi etc.). Cel mai dificil este Capriciul nr. 24, care folosește o gamă largă de tehnici avansate, cum ar fi scări și arpegii extrem de rapide, opriri duble și triple, pizzicato la mâna stânga, octave paralele și decime, schimbāri rapide de pozitii și traversări de corzi.

IN MEMORIAM … 🥀🕯️

Îmi place Parisul vara, când e în fierbere.” (Cole Porter)

Cole Albert Porter (9 iunie 1891 – 15 octombrie 1964) a fost un textier și compozitor american. Multe dintre piesele sale au devenit standarde, remarcate pentru versurile lor ingenioase, urbane, iar multe dintre partiturile sale au avut succes pe Broadway și în filme. A început să obțină succes în anii ’20, iar în anii ’30 a fost unul dintre cei mai importanți compozitori pe scena muzicală de pe Broadway. Spre deosebire de mulți compozitori de succes, Porter a scris, atât versurile, cât și muzica pentru cântecele sale.

ASTĀZI AR FI ÎMPLINIT … 100 DE ANI … 🥀

Oamenii mari nu se nasc mari, ei cresc mari.” (Mario Puzo)

Mario Gianluigi Puzo (15 octombrie 1920 – 2 iulie 1999) s-a născut în zona Hell’s Kitchen, New York, din pārinti imigranți italieni din, Avellino, Campania. Autor, scenarist și jurnalist american, este cunoscut pentru romanele sale de fictiune despre mafia italo-americană și mafia siciliană, în special ‘The Godfather’ (1969), pe care ulterior l-a co-adaptat într-o trilogie cinematograficā regizată de Francis Ford Coppola. A primit premiul Oscar pentru cel mai bun scenariu adaptat pentru ‘The Godfather’ în 1972 și ‘The Godfather II’ în 1974. Puzo a scris și scenariul pentru filmul ‘Superman’ din 1978. Ultimul său roman, ‘La Famiglia’, a fost lansat postum în 2001.

SĀRBĀTORITUL ZILEI … 🥂🎂

Nu arunc cu banii în stânga și în dreapta. Știu cum e să fii sărac.” (Chris De Burgh)

Chris De Burgh s-a născut la 15 octombrie 1948 în Venado Tuerto, Argentina, pārintii fiind Charles John Davison, diplomat britanic, și Maeve Emily, secretarā irlandezā.
Christopher John Davison, cunoscut profesional ca Chris de Burgh, este un cântăreț, compozitor și instrumentist britanic-irlandez. A început ca artist rock, dar ulterior a început să scrie materiale orientate spre genul pop. A avut 40 de hit-uri în Marea Britanie și două în SUA, dar este mai cunoscut în alte țări, în special în Norvegia și Brazilia. Piesa sa de dragoste din 1986, ‘The Lady in Red’, a ajuns pe primul loc în clasamentele mai multor țări. De Burgh a vândut peste 45 de milioane de albume în întreaga lume.

Citiți și despre Papa Francisc