Roxana Diana Toșu: „Între noi și poeți nu există erori”

Scriitoarea Roxana Diana Toșu s-a născut la data de 19 decembrie 1990 în Cluj-Napoca. A studiat jurnalismul la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării (FSPAC), în cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, absolvind în anul 2013. A început să scrie poezie timpuriu, în anul 2000, urmând ca în anul 2003 să devină membră a Cenaclului literar Traian Brad, sub coordonarea scriitoarei Lucia Dărămuș, în cadrul Bibliotecii Județene „Traian Brad” din Cluj-Napoca. În  2004 obține primul său premiu în cadrul unui concurs literar (urmat de numeroase alte premii obținute de-a lungul anilor), anume locul I la Concursul epistolar Vă scriu pentru a vă spune că noi tinerii avem puterea de a lupta contra sărăciei (etapa județeană, organizat de Poșta Română, Cluj-Napoca). Începând cu anul 2007 este membră a Cenaclului Literar Studențesc Vox Napocensis, coordonat de Victor Constantin Măruțoiu, în cadrul Casei de Cultură a Studenților Cluj-Napoca.

Dintre premiile obținute amintesc: Premiul I la Concursul național de poezie, proză și eseistică Vox nova (Cluj-Napoca, mai 2010), Marele premiu, în cadrul Concursului național literar Vox Napocensis (Cluj-Napoca, mai 2011), Marele premiu, acordat de TIMAF: Transylvania International Music and Art Festival (secțiunea poezie, Cluj-Napoca, octombrie 2012) și Marele premiu Petru Poantă, obținut în cadrul Concursului național literar Vox Napocensis (Cluj-Napoca, noiembrie 2014). Scrierile Roxanei au apărut în antologii și reviste literare, dintre care amintesc, în ordine cronologică: antologia Muguri (Editura Eikon, Cluj-Napoca, 2006), antologia Vox Napocensis (Editura Limes, Cluj-Napoca, 2011), antologia Juventus (Pitești, 2011), revista Avangarda literară (Galați, 2012), antologia Conexiuni (Sibiu, 2012), volumul multimedia de interviuri Lucian Blaga – imagine și cuvânt (Editura Eikon, 2013) și revista Semn (Casa de Cultură a Studenților Cluj-Napoca, nr. 8/2014.

Volumul bilingv de poezii, Templul de gheață (Temple of Ice) reprezintă volumul său de debut, apărut la editura Școala Ardeleană, în colecția Vox Napocensis 2, coordonată de Victor Constantin Măruțoiu (Cluj-Napoca, 2014) și tradus în limba engleză de Mihaela Ștefania Costinaș și Silvia Mălan. În cele ce urmează, prezentăm o selecție de poeme semnate de Roxana Diana Toșu, încă nepublicate în volum. (Miruna-Maria Miron, editor)

 

Roxana Diana Toșu

Diana Roxana Toșu la lansarea volumului său, „Templul de gheață” (sursă foto: arhiva personală)

 

Chemarea poeților

 

Între noi și poeți nu există erori

Doar pietre șlefuite în note muzicale

-mormânt pentru cei rătăciți.

Între noi și fluturi nu există prăpastie

Doar chemări și răsărituri apuse

-murmur de versuri

*

Miercuri

Ești doar o zi de luni pe Pământ

Între atâtea palme de fericire

Care nu își mai găsesc liniștea pe străzi.

Marțea sunt eu

Eul este joi

Pământit în cercurile iadului

Unde nimic nu moare.

Vinerea ne așteaptă la marginea abisului

Să-i cântăm în curcubee

Toate zilele pe care nu le-am iubit.

*

Culori de inimă

 

Am întrebat-o în tăcere

Inima ridica din umeri.

Privea înainte întunericul

Părăsit parcă de gerul timpului

Arzând eternități.

Am întrebat-o în tăcere

Inima ridica din umeri.

Privea războaiele viselor

Dansate parcă de ani,

Iubindu-mă pe mine.

Am întrebat-o în tăcere

Inima ridica din umeri.

Privea înainte Soarele

Răgușit de sânge

Născător de demoni.

Am întrebat-o în tăcere

Inima iar ridica din umeri.

De ce se face târziu?

*

sursă foto: unsplash.com

Neputință

Nu mai pot să scriu

de teamă că voi strivi apusuri

în fiecare vârf de creion.

***

Citește și Visul câinelui – Monica Elena Sfârlea