Joseph Pulitzer: Magnatul care a definit Epoca de aur a jurnalismului

Într-o lume în care vedetele de cinema și muzicieni domină paginile noastre, e ușor să uităm de cei care au modelat lumea media în care trăim astăzi. Dacă Alfred Nobel a pus piatra de rezistență a premiilor acordate celor mai inovative personalități ale epocii, Joseph Pulitzer, un nume pe care probabil îl asociați cu celebrele premii jurnalistice, a fost o forță de neoprit în lumea ziaristicii și un pionier al epocii sale. Născut în 1847 în Mako, Ungaria, Joseph a imigrat în SUA la 17 ani, în căutarea visului american. Și, excepțional, l-a găsit! După ce a servit în Războiul Civil American, s-a aventurat în jurnalism, unde carisma și intuiția sa i-au asigurat o ascensiune rapidă.

Regele tabloidelor
În 1883, a cumpărat „The New York World”, transformându-l dintr-un ziar în declin într-un titlu de primă pagină. Cu accent pe titluri marete, ilustrații și investigații adânci, ziarul a introdus lumea în „jurnalismul galben” – un stil tabloid menit să atragă atenția maselor.

Pulitzer vs. Hearst: Bătălia titanilor
Viața lui Pulitzer n-a fost lipsită de accente dramatice. Rivalitatea dintre Joseph Pulitzer și William Randolph Hearst este una dintre cele mai celebre din istoria jurnalismului american. Cei doi magnati ai presei, proprietarii unora dintre cele mai mari ziare din Statele Unite la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea, au fost în centrul „Războiului ziaristic”, o perioadă caracterizată prin senzaționalism și etică jurnalistică discutabilă. Născut într-o familie bogată, Hearst a intrat în jurnalism după ce a preluat controlul asupra „The San Francisco Examiner” în 1887. Inspirat de succesul lui Pulitzer în New York, Hearst a achiziționat „The New York Journal” în 1895, stabilind scena pentru rivalitatea lor. După ce a preluat ziarul, Hearst a angajat mai mulți jurnaliști de la „The New York World”, oferindu-le salarii mai mari. Acesta a fost primul pas în directa concurență cu Pulitzer. Ambele ziare au început să publice povești excentrice, uneori exagerate sau chiar false, pentru a atrage cititori. Această practică a devenit cunoscută sub numele de „yellow journalism” (jurnalism galben).

Războiul Hispano-American din 1898 este adesea citat ca apogeul acestei rivalități. Ambele ziare au folosit conflictul pentru a stimula vânzările, cu titluri senzaționale și rapoarte exagerate sau inexacte despre evenimentele din Cuba.

Deși tehnica „yellow journalism” a crescut circulația și profiturile pentru ambele ziare, a avut și un impact negativ asupra reputației jurnalismului în general. Mulți au considerat că aceste tactici au contribuit la izbucnirea Războiului Hispano-American.

Cu toate acestea, atât Pulitzer, cât și Hearst au avut contribuții pozitive la jurnalism. Pulitzer, de exemplu, a fost un pionier în jurnalismul de investigație și a pus bazele Școlii de Jurnalism de la Universitatea Columbia. De asemenea, a creat Premiile Pulitzer, care rămân unul dintre cele mai prestigioase premii în jurnalism și literatură. Hearst, pe de altă parte, a construit un imperiu media vast, influențând jurnalismul american pentru decenii. Chiar dacă a avut un succes enorm, Pulitzer a simțit mereu o responsabilitate față de jurnalism.

Joseph Pulitzer (pinterest.com)

Premiile Pulitzer reprezintă unul dintre cele mai prestigioase premii în domeniul jurnalismului, literaturii și muzicii compoziționale din Statele Unite. Aceste premii au fost înființate de către magnatul presei, Joseph Pulitzer și sunt administrate de Universitatea Columbia din New York.

 Click pentru a viziona Ceremonia decernării premiilor PULIZER pentru anul 2023

Premiile Pulitzer au fost stabilite în 1917, conform dorințelor exprimate în testamentul lui Joseph Pulitzer, care a donat bani Universității Columbia, pentru a înființa o școală de jurnalism și pentru a stabili premii pentru excelență în diverse categorii ale jurnalismului și artelor.

Premiile Pulitzer sunt acordate în următoarele categorii:

Jurnalism:

Public Service (Serviciul Public)

Breaking News Reporting (Reportaj de Știri de Ultimă Oră)

Investigative Reporting (Reportaj de Investigație)

Explanatory Reporting (Reportaj Explicativ)

Local Reporting (Reportaj Local)

National Reporting (Reportaj Național)

International Reporting (Reportaj Internațional)

Feature Writing (Articol de Fond)

Commentary (Comentariu)

Criticism (Critică)

Editorial Writing (Editorial)

Editorial Cartooning (Caricatura Editorială)

Breaking News Photography (Fotografie de Știri de Ultimă Oră)

Feature Photography (Fotografie de Fond)

Cărți, Dramă și Poezie:

Fiction (Ficțiune)

Drama (Dramă)

History (Istorie)

Biography or Autobiography (Biografie sau Autobiografie)

Poetry (Poezie)

General Non-Fiction (Non-ficțiune Generală)

Muzică:

Music (Muzică)

 • Câștigătorii sunt selectați de un juriu independent pentru fiecare categorie. Procesul de selecție este strict și riguros. Nominalizații și câștigătorii sunt selectați pe baza calității, relevanței și impactului lor.
 • Câștigătorii în categoria jurnalismului pentru „Public Service” primesc o medalie de aur. Alte categorii sunt răsplătite cu certificate și  bani.
 • Premiile Pulitzer sunt considerate unele dintre cele mai înalte onoruri în domeniul jurnalismului și artelor în Statele Unite. A câștiga un premiu Pulitzer poate consacra cariera unui jurnalist, scriitor sau artist și oferă o recunoaștere semnificativă a excelenței în domeniul lor.

În concluzie, Premiile Pulitzer reprezintă o marcă de excelență în jurnalism și artă. Instituite de un pionier al presei, aceste premii continuă să onoreze și să promoveze integritatea, profunzimea și talentul în aceste domenii esențiale.

Nume importante 

Este dificil să se definească cine sunt „cei mai importanți” câștigători ai Premiului Pulitzer, deoarece această apreciere poate varia în funcție de domeniul de interes, impactul cultural sau importanța istorică. Cu toate acestea, există câțiva câștigători care s-au distins în mod semnificativ în istoria premiului sau care au avut un impact profund asupra societății sau culturii. Iată o listă de persoane notabile care au primit Premiul Pulitzer:

 1. Jurnalism:
  • Carl Bernstein și Bob Woodward – pentru reportajul lor despre scandalul Watergate în „The Washington Post”, care a avut un rol major în demisia președintelui Richard Nixon.
  • Seymour Hersh – pentru dezvăluirea masacrului din My Lai în timpul Războiului din Vietnam.
 2. Ficțiune:
  • Harper Lee – pentru romanul „To Kill a Mockingbird” („Să ucizi o pasăre cântătoare”), o analiză profundă a rasismului și a justiției în Sudul SUA.
  • Ernest Hemingway – pentru „The Old Man and the Sea” („Bătrânul și marea”), o operă de artă despre curaj și determinare.
  • William Faulkner – un titlu important în literatura americană, a câștigat premiul de două ori: pentru „A Fable” și „The Reivers”.
 3. Poezie:
  • Robert Frost – unul dintre cei mai iubiți poeți americani, a câștigat de patru ori premiul.
  • Sylvia Plath – postum pentru „The Collected Poems” (Poemele Adunate).
 4. Dramă:
  • Tennessee Williams – pentru „A Streetcar Named Desire” („Un tramvai numit dorință”) și „Cat on a Hot Tin Roof” („Pisica pe acoperișul încins”).
  • Arthur Miller – pentru „Death of a Salesman” („Moartea unui comis-voiajor”), o critică puternică a visului american.
 5. Biografie sau Autobiografie:
  • Anne Frank – premiu postum pentru „The Diary of Anne Frank” („Jurnalul Annei Frank”), care a oferit o perspectivă personală asupra Holocaustului.
 6. Istorie:
  • Barbara W. Tuchman – pentru „The Guns of August” („Tunurile din august”), care analizează evenimentele care au dus la Primul Război Mondial.
 7. Muzică:
  • Aaron Copland – pentru „Appalachian Spring”, o lucrare emblematică a muzicii clasice americane.

Pe lângă istoria fascinantă a premiului Pulitzer…

… iată câteva curiozități legate de acest premiu:

 1. Origini: Deși Joseph Pulitzer este cel mai bine cunoscut pentru instituirea Premiilor Pulitzer, în mod ironic, el nu a câștigat niciodată unul.
 2. Diversitate: De-a lungul anilor, categoriile premiilor s-au extins și s-au adaptat la schimbările în media și cultura. De exemplu, premiile pentru jurnalism online au fost adăugate în 2009.
 3. Fără laureați: Nu toate categoriile au câștigători în fiecare an. Dacă juriul consideră că nicio lucrare într-o anumită categorie nu atinge standardul de excelență, premiul nu este acordat.
 4. Controverse: De-a lungul anilor, câteva decizii legate de premii au generat controverse. De exemplu, în 1974, o serie de articole despre Watergate scrise de Bob Woodward și Carl Bernstein pentru „The Washington Post” nu a primit premiul Pulitzer, o decizie care a surprins mulți la acea vreme.
 5. Dubli laureați: Câțiva norocoși au câștigat premiul Pulitzer de mai multe ori. De exemplu, dramaturgul Eugene O’Neill a câștigat premiul de patru ori pentru piesele sale. ”Washington Post” a câștigat trei premii Pulitzer (click! AICI).
 6. Schimbări de ultim moment: În 1962, juratii au recomandat ca romanul „Catch-22” de Joseph Heller să câștige premiul Pulitzer pentru ficțiune. Cu toate acestea, consiliul a respins recomandarea și a ales să nu acorde premiul în acea categorie pentru acel an.
 7. Școala de Jurnalism: Joseph Pulitzer a lăsat fonduri pentru înființarea Școlii de Jurnalism de la Universitatea Columbia în testamentul său. Acesta este locul unde sunt decise și administrate Premiile Pulitzer.
 8. Secretomanie: Deliberările juriului Pulitzer sunt strict secrete și membrii juriului sunt rugați să nu discute sau să dezvăluie detalii despre procesul de selecție.
 9. Lucrări refuzate: De-a lungul anilor, multe lucrări acum considerate clasice nu au primit premiul Pulitzer la momentul lansării lor. De exemplu, romanul „Pentru cine bat clopotele” de Ernest Hemingway a fost respins pentru premiu în 1941.
 10. Muzica: Deși compoziția muzicală este adesea asociată cu muzica clasică, în 2018, rapperul Kendrick Lamar a câștigat premiul Pulitzer pentru muzică pentru albumul său „DAMN.”, marcând prima oară când premiul a fost acordat unei opere de hip-hop.

Joseph Pulitzer – pentru că oamenii citesc și ne cred