Două căsnicii presărate cu momente scânteietoare, o iubire care s-a consumat arzând precum un vulcan, 11 filme împreună.

„Poate că ne-am iubit prea mult.”

„Nu îmi pot imagina viața fără el. Îl iubesc. Îl ador. Dragostea noastră este atât de profundă încât nu îmi pasă deloc ce cred sau spun oamenii despre noi.” – Elizabeth Taylor

Richard Burton și Elizabeth Taylor s-au îndrăgostit pe platoul celebrei ”Cleopatra” din 1963, care a fost filmat parțial la Studiourile Pinewood din Londra și la Roma. Burton a dezvăluit că a fost fulgerat de dragoste la prima vedere din momentul în care a văzut-o pe Elizabeth goală în baia Cleopatrei. De primul lor sărut în fața camerelor de luat vederi, el s-a trezit captiv, aproape drogat de prezența ei. Au repetat scena de mai multe ori, iar sărutul dintre Marc Antoniu și Cleopatra a durat mai mult cu fiecare cadru. În cele din urmă, regizorul Joe Mankiewicz a întrebat: „V-ar deranja dacă spun ”tăiați”?” Dar cei doi îndrăgostiți nu vedeau, nu auzeau, desigur.

Burton nu a avut nicio șansă să iasă din mrejele acestei femei, atât de seducătoare încât îți tăia respirația. Spre deosebire de alte vedete de film, de exemplu Greta Garbo sau Marlene Dietrich, Elizabeth era într-adevăr o zeiță a sexului – adora sexul, îi plăcea să inspire poftă bărbaților și să fie satisfăcută de ei. Atunci, în vârstă de 29 de ani, era deja divorțată de două ori, rămăsese văduvă o dată și era căsătorită din nou – al patrulea ei soț, Eddie Fisher, se afla și el pe platoul pe care se filma ”Cleopatra”. Nici Burton, de o frumusețe princiară, nu era mai prejos: carisma lui Burton, care iubea poezia, pe Shakespeare și băutura în egală măsură și poseda o sexualitate vibrantă, s-a dovedit irezistibilă pentru actriță.

În Elisabeth, Burton a găsit o parteneră perfectă, căreia, adesea, îi scria despre trăirile sale, exprimându-le în detalii intime și palpitante. Elizabeth a păstrat secret de zeci de ani acest tezaur de aproximativ 40 de scrisori și note de la Richard. La un moment dat, ea a fost de acord să reveleze conținutul lor, pentru redactarea primei biografii despre viețile lor extraordinare:  ”Furious Love: Elizabeth Taylor And Richard Burton And The Marriage Of The Century” a fost scrisă de Sam Kashner and Nancy Schoenberger.

La 78 de ani, actrița a relatat faptul că relația ei cu Richard a stat la baza singurei căsătorii adevărate și, la mai bine de 26 de ani de la moartea lui prematură, la vârsta de doar 58 de ani, ea și-a dorit ca lumea să cunoască amănuntele veridice ale acelor ani, așa cum s-au întâmplat.  O iubire ”de foc”: alături de dramatismul celor două căsătorii și a celor două divorțuri, relația soților Burton a adus cu ea toate accesoriile moderne ale celebrităților: paparazzi necruțători, iahturi și avioane private, mari hoteluri, bijuterii fabuloase și petreceri sclipitoare. Cu o viață publică expusă, cei doi își trăiau iubirea la foc intens. Pentru noi, cei care suntem îndrăgostiți de actorii de clasă, celebri, și de cinematografia de calitate, important este că Richard Burton, printre altele, a fost un scriitor prolific de scrisori de dragoste, iar corespondența lor a putut face lumină în această incredibilă poveste de dragoste.

Photo: harpersbazaar.com

Richard a fost magnific în toate sensurile cuvântului… și în tot ceea ce a făcut. A fost magnific pe scenă, a fost magnific în film, a fost magnific în a face dragoste… cel puțin cu mine.” „A fost cel mai bun, mai amuzant și mai blând tată. Toți copiii mei l-au venerat. Atent, iubitor – acesta a fost Richard. Legătura cu noi toți a continuat până când și-a dat ultima suflare. În inima mea, voi crede mereu că ne-am fi căsătorit a treia și ultima oară… din acele prime clipe la Roma am fost mereu îndrăgostiți nebunește.

Burton a fost și el un viveur care și-a exprimat pofta nesățioasă pentru Elizabeth într-una dintre scrisorile sale anterioare. „Mi-e poftă de mirosul tău… și burta ta rotundă și moliciunea rafinată a interiorului coapselor și fundul tău de bebeluș și buzele tale dăruitoare și privirea pe jumătate ostilă din ochi când ești pasională…”, scria el. Sau: „Ochii mei orbi așteaptă cu disperare să te vadă. Desigur, nu-ți dai seama, E.B., cât de fascinantă ai fost întotdeauna și cât de straniu ai dobândit o frumusețe suplimentară, specială și periculoasă.” Elisabeth era percepută prin toți porii ființei lui: „Sânii tăi, eliberați din acel corp pe jumătate adormit, languros, ochii îndepărtați, buzele întredeschise.

Femeia care a avut totul

fanpop.com

Până și remușcările lui sunau ca niște poeme din literatura erotică autentică.  După ce alcoolismul şi infidelitatea lui nesăbuită au început să le distrugă relația, actorul îi scria:

Știu că uneori sunt un mincinos teribil, dar te rog să mă crezi că nu am te-am trădat niciodată, nici în cuvânt, nici în faptă, fizic sau mental. Pur și simplu te iubesc prea mult. Mă flatez și sunt flatat și amândouă prea ușor. Este doar o chestiune de băutură. M-am comportat ca un idiot… Merit toată rănirea pe care o poți provoca și o voi lua atâta timp cât vei rămâne cu mine — Husbs (sper).’

Burton avea o plăcere specială să-și noteze sentimentele pentru Elizabeth. „O voi iubi până când voi muri”. Pe spatele unei fotografii făcute în 1970 cu ea alergând spre el, scria cu multă pasiune și talent: „Este ca valul, vine și pleacă, aleargă spre mine ca în această imagine fotografică minunată. Sau: „În tinerețea mea săracă și chinuită, visasem mereu la această femeie. Și acum, când acest vis revine ocazional, îmi întind brațul, iar ea este aici… lângă mine. Dacă nu ai întâlnit-o sau nu ai cunoscut-o, ai pierdut multe în viață.”

O relație completă

Și totuși, Elizabeth a fost mai bună decât Richard în a gestiona atenția necruțătoare a presei pe care o generase aventura lor – ea crescuse în această atmosferă. Născută în Anglia din părinți americani, actrița și-a petrecut copilăria la Londra, unde a urmat aceeași școală de balet cu prințesa Elisabeta și prințesa Margaret, și și-a petrecut multe ore călare pe poneiul ei, pe Hampstead Heath. Când a izbucnit cel de-al Doilea Război Mondial, tatăl ei, comerciantul de artă Francis, și mama ei, Sara, fostă actriță, au decis să-și întoarcă împreună cu familia în S.U.A, pentru a scăpa de ostilități. La scurt timp după sosirea în Los Angeles cu fratele ei mai mare, Howard, Elizabeth a fost distribuită în Lassie Come Home și apoi  în National Velvet. Până la vârsta de 12 ani, devenise vedetă internațională.

Richard, în schimb, a crescut în Pontrhydyfen, lângă Port Talbot, în Țara Galilor, fiind al 12-lea din cei 13 copii născuți de Richard și Edith Jenkins. Mama lui a murit în timpul unei nașteri, când el avea doi ani. Tatăl său era  miner,  băutor din greu, care nu a aprobat niciodată profesia aleasă de renumitul său fiu. Dar tânărul Richard și-a urmărit visul cu tenacitate, și, sub protecția profesorului Philip Burton, de la care și-a luat numele mai târziu, a învățat o perioadă de șase luni la Exeter College, Oxford, punctul din care și-a putut construi cariera de actor.

Prima întâlnire a lui Burton cu Elizabeth a fost în 1953, la casa Bel Air a lui Stewart Granger și Jean Simmons. Richard Burton fusese deja salutat drept cel mai mare succesor al lui Sir John Gielgud și Sir Laurence Olivier pe scena londoneză. Ajuns la Hollywood, a acceptat invitația la petrecerea lui Granger și s-a trezit asaltat  de frumusețile care își etalau bronzul în jurul celei mai mari piscine pe care o văzuse vreodată.

Citiți și 18 lucruri neștiute despre Liz Taylor

Printre ele era și Elizabeth Taylor care, așa cum a scris mai târziu în jurnalul său, era „atât de extraordinar de frumoasă, încât aproape că am izbucnit în hohote… era fără îndoială [sic] superbă… Era stupefiantă. Ea era, pe scurt, prea a naibii, și nu numai asta, dar mă ignora total.”  Până la a doua întâlnire, nouă ani mai târziu, Elizabeth devenise mamă:  Michael și Christopher, cei doi fii ai săi din a doua căsătorie cu Michael Wilding și Liza, fiica ei din a treia căsătorie, cu Mike Todd, ucis într-un accident de avion în 1958, când Liza avea doar opt luni. În ciuda faptului că era căsătorit cu Sybil, cu care a avut două fiice, Kate și Jessica, Richard se aștepta să se culce cu toate domnișoarele întâlnite (cu excepția lui Julie Andrews, care l-a refuzat).

Elizabeth s-a hotărât să-l trateze cu răceală, jurând că nu va deveni un alt nume pe lunga listă a cuceririlor sale. În ziua primei lor scene împreună, Burton, care era cunoscut și pentru că ținea libații  în dressingul său, a apărut ușor ”șifonat” după o noapte albă.

Tremura din cap până în picioare”, şi-a aminti Elizabeth. „A comandat o ceașcă de cafea pentru a-și liniști tremurătorul și a trebuit să i-o duc la gură, iar asta m-a făcut să-mi fie drag. M-am gândit, ei bine, el este într-adevăr uman… atât de vulnerabil, de dulce, de tremurător și teribil de hazliu, încât l-am „cwtched” din inimă – asta înseamnă „îmbrățișare” în galeză”.

Probabil că prima dată au făcut dragoste în dressingul lui Burton, iar în curând au făcut-o oriunde au putut – de la apartamente împrumutate până la bărci, o dată în catamaran, o dată în studioul unui fotograf. „Eu și Richard am avut o chimie incredibilă împreună”, a spus ea. „Nu ne săturam unul de celălalt”…  Corpul voluptuos al lui Elizabeth era o continuă provocare sexuală pentru Richard – a opta minune a lumii. Și ea era la fel de atrasă de el pe plan sexual. „Imaginați-vă că aveți vocea lui Richard Burton la ureche în timp ce faceți dragoste”, și-a amintit ea. „ Necazurile, frământările – totul s-a topit”. Zvonurile au început rapid să se învârtă pe platou, ajungând la Fisher, soțul pe care Elizabeth i-l „furase”  actriței Debbie Reynolds cu trei ani în urmă. „Spune-mi adevărul”, a întrebat-o Fisher.— ”Se întâmplă ceva între tine și Burton?”  — ”Da”, i-a răspuns Elizabeth, pentru că nu putea minți.

Orbit de gelozie, Fisher a plecat imediat la Florența, unde a chemat-o pe Elizabeth la vila lor din Roma. Dar, surpriză! Richard a fost cel care a răspuns la telefon. ”Ce faci acolo?” a întrebat Fisher. — Ce crezi că fac? i-a răspuns Burton. „Fac dragoste cu soția ta”

Un moment excelent pentru paparazzi, care i-au urmărit pe îndrăgostiți prin  toată Roma. Buzz-ul lor constant l-a inspirat pe Federico Fellini, care filma La Dolce Vita pe străzile orașului la acea vreme; și-a numit reporterul intruziv „Paparazzo”, ceea ce înseamnă „insectă care zumzăie”. 

Richard și Elizabeth au părăsit Roma pentru a pleca la Londra în decembrie 1962 și s-au stabilit într-un penthouse învecinat cu Hotelul Dorchester. Chiar și atunci, pasiunea lui Richard pentru băutură era evidentă – Bloody Marys înainte de prânz, vodcă la prânz, serile petrecute la pub-hopping cu vechii săi prieteni, Terence Rattigan și Robert Bolt. Elizabeth a fost fericită să i se alăture în aceste escapade, fără să se facă de rușine: îl baga deseori sub masă ea însăși, ca un adevărat macho.

Libertate

Divorțul lui Burton de Sybil pe motiv de „abandon și tratament crud și inuman” a fost anunțat în decembrie 1963. (Sybil, pe care o prețuise cândva, nu va mai vorbi cu el pentru tot restul vieții.) Elizabeth Taylor a primit divorțul de Eddie Fisher, tot pe motiv de abandon, în martie 1964. Drumul lor era deschis și liber, iar averea colosală. 

Pe 15 martie, au închiriat un avion de linie turbopropulsor numit ”Viscount” pentru a-i duce la Montreal, unde s-au înregistrat la hotelul Ritz-Carlton sub numele de Smith. În acea duminică după-amiază, s-au căsătorit într-o ceremonie privată. Mireasa purta o rochie galbenă de șifon cu zambile și lăcrămioare în păr și un colier de smarald și diamante de 150.000 de dolari, cu un pandantiv care putea fi detașat ca o broșă, pe care Burton i-a dăruit-o pentru a 32-a aniversare, împreună cu cercei asortați, cadou de nuntă.

Elizabeth avea treizeci și doi de ani, iar Richard treizeci și opt de ani, el era al cincilea soț al ei, iar ea i-a devenit a doua soție. Pastorul a început ceremonia spunând: „Ați trecut printr-o mare suferință în dragostea voastră unul pentru celălalt”.  

WILLIAM LOVELACE//GETTY IMAGES

Ziariștilor li s-a interzis accesul la hotel. Singura declarație oficială dată a fost cea a lui Richard: „Elizabeth Burton și cu mine suntem foarte fericiți”. În următorul deceniu, familia Burton a străbătut lumea, cântând, luând masa, petrecând și făcând filme împreună.

Ambii au câștigat enorm în urma Oscarului primit pentru interpretările lor din ”Who’s Afraid Of Virginia Woolf?” Filmul i-a adus lui Elizabeth cel de-al doilea premiu  Oscar, dar Richard a pierdut în fața lui Paul Scofield. Din punct de vedere financiar, familia Burton o ducea regește. De-a lungul anilor ’60, au câștigat aproximativ 88 de milioane de dolari (aproximativ 616 milioane de dolari astăzi)  și au cheltuit trei sferturi din bani pe blănuri, diamante, haine de designer și alte podoabe ale stilului lor de viață excentric.

Photo: fineartamerica.com

Destrămarea relației

A fost o dragoste prea mistuitoare pentru a dura. Multe dintre scrisorile lui Richard către Elizabeth includ scuze pentru orice petrecere alimentată cu alcool în urma căreia relația lor era din ce în ce mai afectată. „Voi fi bun astăzi și îți voi face o surpriză”, a scris el pe 9 octombrie 1972. „Îți mulțumesc că ai avut grijă de mine ieri”.

După o noapte deosebit de grea, Elizabeth i-a scris:

Richard,

Au fost momente în care te-am iubit mai mult decât viața — și mai mult decât pe copiii mei. Ceva trebuie să fie foarte în neregulă cu noi doi dacă sunt pusă  în situația de a alege  între tine sau copiii mei. Comportamentul tău din seara asta m-a îmbolnăvit și cred nici copiiilor nu nu le-a plăcut prea mult — nu că ți-ar păsa. Dar lor le pasă unul de celălalt și mie îmi pasă de ei. Îmi pare rău pentru tine.

„Liz și Dick” au devenit curând „Battling Burtons”. Am fost „autodistructivi reciproc”, a spus Elizabeth. „Poate că ne-am iubit prea mult.”

Ale vieții valuri, cu certuri și împăcări:  pentru a marca a zecea aniversare a căsătoriei lor în 1974, Elizabeth i-a scris: ”Dragul meu soț , mi-aș dori să-ți pot spune despre dragostea mea pentru tine, despre frica mea, plăcerea mea, plăcerea mea animală pură pentru tine, gelozia mea, mândria mea, mânia mea față de tine, câteodată. Cel mai mult, dragostea mea pentru tine și oricâtă iubire mi-ai putea oferi — aș vrea să pot scrie despre asta, dar nu pot. Nu pot decât să „fierb” pe dinăuntru  și sper că înțelegi cum mă simt cu adevărat. Oricum te doresc pe tine,

soția ta (încă).

P.S. O’Love, să nu ne mai luăm niciodată unul pe altul de buni!

P.P.S. Ce zici de asta — zece ani!”

O lună mai târziu au anunțat că vor divorța. Dar nu puteau sta departe unul de celălalt mult timp. Pe 10 octombrie 1975, s-au căsătorit pentru a doua oară în cadrul unei ceremonii secrete pe malul unui râu din Botswana. Ea a scris într-o înregistrare din jurnal: „Am făcut schimb de inele, priviri pătrunzătoare și ne-am căsătorit din nou, revenind acolo unde ne era locul. acolo unde am aparținut mereu.” Scrisorile pe care și le-au scris unul altuia după ceremonie dezvăluie cât de mult își doreau să înceapă o nouă viață împreună.

”Dragul meu soț,

Ce zici de asta! Chiar ești din nou soțul meu și am o veste pentru tine, nu vor mai exista căsătorii sau divorțuri. Suntemîmpreună  pentru totdeauna, și e minunat. Îți dai seama că vom îmbătrâni împreună și știu că este bine pentru noi! Oricum, micuțul meu mare, te iubesc și am o liniște profundă în inima mea, calvarul iubirii s-a terminat și suntem încă o dată una. Sunt fericită, sper că și tu esti,

A ta cu adevărat,

Soție”

Dar pe 29 iulie 1976, la mai puțin de zece luni după ce s-au căsătorit pentru a doua oară, Elizabeth și Richard au intentat al doilea divorț. „Îl iubesc pe Richard cu fiecare fibră a sufletului meu”, a spus Elizabeth, „dar nu putem fi împreună”. „Am avut o căsnicie bună. Ceva a mers prost, dar suntem încă prieteni buni. Știu că am făcut tot ce mi-a stat în putere pentru ca această căsătorie să funcționeze”. Burton părea și el să înțeleagă de ce timpul lor împreună s-a încheiat, pentru că își deveniseră un pericol reciproc: „Elizabeth și cu mine am trăit pe marginea unui vulcan. Nu sunt un partener cu care se poate trăi ușor. Am explodat violent de aproximativ două ori pe an cu Elizabeth. La fel și ea. A fost surprinzător. Dar ar putea deveni o crimă.

Deși amândoi s-au recăsătorit (în 1976, Burton s-a căsătorit cu Susan Hunt, în timp ce Taylor s-a căsătorit cu politicianul John Warner), legătura lor a continuat. Vorbeau adesea la telefon și au fost împreună la sărbătorirea a 50 de ani de la naștere în 1982. „Elizabeth și cu mine nu ne vom recăsători niciodată”, a spus Burton reporterilor după ce a condus-o acasă în acea noapte. „Ea poate să se căsătorească cu altcineva, și eu la fel, dar vom fi mereu atrași unul de celălalt”.

Elizabeth avea patruzeci și patru de ani și era singură, dar era hotărâtă să-și urmeze propriul glas interior:

Turnați-vă o băutură”, era vorba ei pentru cele cu inima zdrobită, „rujați-vă ruj și reveniți-vă”.  Ca orice femeie cu o intuiție excepțională, simțea că nu e sfârșitul lumii și știa că o altă iubire așteaptă după colț – și avea dreptate. (fragmente traduse din una dintre cărțile biografice – Elizabeth Taylor: The Grit & Glamour of an Icon.)

Totuși:

După Richard, bărbații din viața mea au fost doar ca să-mi țină haina, să-mi deschidă ușa.

Toți bărbații după Richard au fost, într-adevăr, doar companie.

O scrisoare pierdută

Pe 5 august 1984, o hemoragie cerebrală a pus capăt vieții lui Richard Burton, în timpul somnului. Avea 58 de ani, și se afla ​​în casa lui din Elveția. Elizabeth Taylor nu a participat la înmormântarea sau la slujba de pomenire a fostului soț, deoarece văduva lui s-ar fi putut preta să dea naștere unui spectacol. Taylor a fost la o slujbă la o biserică din Londra, unde din nou atenția tuturor s-a concentrat asupra ei. Drama vieții celor celebri e nesfârșită.

Taylor a spus că Burton i-a trimis o ultimă scrisoare cu puțin timp înainte de moartea sa (deși văduva sa a negat că este posibil). Potrivit lui Elizabeth Taylor, Burton și-a exprimat dorința de a reveni la ea, pentru că își dorea să fie ”acasă”, iar ”acasă” era acolo unde era și Elizabeth.  Ea i-a împărtășit sentimentele, și, după cum a afirmat într-un interviu pentru Vogue, „eram încă nebunește îndrăgostită de el în ziua în care a murit. Cred că și el încă mă iubea”. Scrisoarea a dispărut după moartea actriței, în 2011.

Citiți și articolul din Catchy.ro, AICI.

*****

Sâmbătă, 6 noiembrie: Mi-am rezolvat problema cu băutura. Ieri a fost a patra oară într-o lună în care am băut doar un pahar sau două de vin la prânz.

Joi, 11 noiembrie: Am petrecut amândoi ziua mea de 46 de ani, pe jumătate beţi. Astăzi, am convenit că băutul în exces nu ni se mai potriveşte.

Sâmbătă, 27 noiembrie, Gstaad: Mai multă băutură. La ora de culcare, am avut o ceartă inflamată şi destul de puerilă. De două ori am plecat furtunos în al doilea dormitor. De două ori m-am întors.

DECEMBRIE 

Joi, 7 decembrie, Paris: Aseară am mers la cină la reşedinţa Ducelui şi Ducesei de  Windsor cu încă vreo 6 plicticoşi autentici din Paris. Ea este acum aproape complet ţicnită. Amândoi au amintit mereu de faptul că el a fost cândva regele.

„Şi împărat al imperiului britanic”, am spus eu la un moment dat. „Şi împărat” a repetat ea după mine, „şi împărat. Uită mereu asta. Şi Împărat.” Şi-a bătut joc de Grace Kelly toată noaptea, ca o snoabă plicticoasă.

FEBRUARIE 1972

Miercuri 9 februarie, Budapesta [unde el juca în Bluebeard/Barbă-Albastră]: Şi eu şi E. am făcut aseară împreună exerciţiile înainte de culcare. E greu să păstrezi o mină serioasă când ea o face cu o solemnitate feroce. Este mai ales caraghios când alergăm pe loc pentru că ea trebuie să-şi ţină sânii – câte unul în fiecare mână – pentru că aşa fermi cum sunt, precum ai unei femei de 30, mai degrabă decât ai unei femei de puţin peste 40. Sunt destul de mari şi bălăngăneala lor ar fi destul de ciudată şi de neplăcută pentru ea. O imagine foarte  atractivă şi, dacă ar fost deschisă publicului, ar fi adunat mulţi oameni. Vreo 10 milioane.

Luni, 28 februarie: A sosit Raquel Welch. E foarte drăguţă, deşi are o figură puţin cam dură. I-am relatat lui E. conversaţiile cu ea şi a spus: „Se dădea la tine”. Eu am protestat, dar E. era de neclintit.

taylor cu inel

Elizabeth Taylor îşi etalează un inel cu diamant de 33,19 carate pe care i l-a dăruit Burton.
Diamantul Krupp l-a costat pe Burton 200.000 £ în anii 1960.

MARTIE

Miercuri, 15 martie: Cea de-a 8-a aniversare a căsătoriei noastre. Pentru tot acest timp şi aproximtiv trei ani înainte de căsătorie, avem distincţia rară – în meseria noastră – de ai fi fost fideli unul celuilalt.

***

De aici sunt foarte puţine însemnări în jurnalul din 1972. În următoarele două luni, Burton  fost bănuit că a avut aventuri cu mai multe colege actriţe din filmul Bluebeard, inclusiv cu Nathalie Delon. Răspunsul lui Elizabeth a fost să iasă în public cu Aristotle Onassis. Apoi, soţii Burton au petrecut din ce în ce mai mult timp separaţi. Pe 3 iulie 1973 au anunţat că se separă. Elizabeth a început o relaţie cu omul de afaceri Henry Wynberg, iar Burton s-a apucat din nou de băut.

Extras din Jurnalele lui Richard Burton, editate de Chris Williams, publicate de Yale University Press cu preţul de £25. © 2012 Swansea University.