Am ajuns să nu ne mai intereseze cine ne administrează banii și ce se întâmplă cu ei. De fapt, nu mai știm.
Cifrele curg într-o viteză amețitoare, iar populația, fără educație financiară din școală, cade pradă indiferenței, incapabilă să mai deslușească ceva prin hățișul termenilor. Nimeni și nimic din lume nu mai justifică inițiativele guvernamentale decât prin fraze goale și fără sens, pe la vreun talk-show la care sunt invitați reprezentanți obscuri ai partidelor politice, care vin și spun pe de rost o poezie, terminată invariabil cu va fi bine.
Nu mai avem analiști economici care să prezinte lucrurile pe înțelesul tuturor, astfel încât cetățenii să-și poată face propriile previziuni raportate la venituri, să-și asume austeritatea, să aibă o viziune care să le dea confortul unui trai decent pentru care muncesc până la istovire.
Politica e făcută pentru oameni, dar pentru aceiași, de acolo de sus, care nu mai au semnal pentru cei care îi întrețin prin taxele pe care le plătesc.
Trăim într-o societate bolnavă, atinsă  la resorturile intime, care a determinat o boală și mai gravă la suprafață: indiferența.
Ne ducem zilele de azi pe mâine, fără să crâcnim, fără să ripostăm. Dezbaterea publică e o mascaradă de care și un circ de provincie ar râde cu poftă. Tot mai des e invocat Caragiale, pentru că tot mai mult ne confruntăm cu schimbarea de formă, la propriu și la figurat.
Vorba lui: „Din două una, daţi-mi voie: ori să se revizuiască, primesc! Dar să nu se schimbe nimica; ori să nu se revizuiască, primesc! dar atunci să se schimbe pe ici pe colo, şi anume în punctele… esenţiale”. Am devenit o națiune de ascultaci și de părerologi, care ne îmbătăm cu apă rece ca să nu ne mai facem probleme că ne-am decerebrat cu tot cu coloană vertebrală. Am păstrat însă teama de represalii – care este reală, desigur – și vorbitul pe la colțuri, ca să nu ne prindă șeful să ne rupă fâșul.

Asumarea, ca atitudine civică, nu mai contează. Contează doar pălăvrăgitul pe Facebook.

Ca la Creangă, mereu actual: „Poveste ceea: „Un nebun aruncă-o piatră în baltă și zece cuminți n-o pot scoate.”
Statul de vorbă, flecăreala, părerologia – vocație, ocupație de bază, punte între oameni și epoci, în curând va deveni elementul de specific național definitoriu. Probabil că asta se dorește, pentru a da de lucru minților odihnite în marasmul futilităților.
Probleme existențiale nu mai avem. Avem doar cozerii. Ce a mai zis unul, ce a mai zis altul, că ăla e misogin, iar soția lui minoră. Când va trece tevatura, va veni factura la gaz și curent. Atunci să vezi ce îți vor pieri cuvintele. Cum te vei uita din nou cu jind la prăpastia insurmontabilă dintre cei pe care i-ai ales și tu, care muncești pentru ei. Iar peste patru ani îi vei vota tot pe aceia, pentru că educația pentru valori nu-și găsește loc în programa școlară, printre atâtea altele, care astăzi sunt importante și mîine nu mai sunt, și vei rămâne uimit cu câte vorbe bune te vor mitui să pui ștampila unde trebuie.
Democrația e înțeleasă de fiecare în felul lui și cântată după ureche, fără partitură. Un popor neinstruit e cel mai ușor de condus. De manipulat adică.
Și iar te vor apuca nervii. Dar stai liniștit, va apărea și atunci un scandal pe vreo temă de sexualitate, pentru că se vede că doar asta mai inflamează publicul mioritic. Factorii declanșatori ai supărării concetățenilor sunt legați de cât de femeie sau cât de mascul feroce ești, iar traiul zilnic, cultura, educația, spiritul, acestea sunt accesorii pe care ni le vântură pe la nas o dată la patru ani niște unii care nu au școală nici cât am avut noi vacanță.
Dar până atunci, ia uitați ce lecție ne dă una dintre cele mai importante femei din lumea asta. Poate băgăm ceva la cap.
Nu pentru noi, pentru copiii noștri, care ne vor plăti datoriile și care, pe drept cuvânt, ne vor judeca aspru că le-am jucat norocul la cacealma.
Asta dacă vor mai putea. Mi se pare că societatea se transformă tot mai mult într-o lume de abulici, care se mulțumesc cu ce le aduce ziua de astăzi, fără să se mai gândească la ziua de mâine. Și totuși, va trebui să le dăm socoteală!
Când copilul tău va câștiga primii bani pentru înghețată, procedează în felul următor:
Înainte de a linge înghețata, ia-o din mâna lui și mușcă 20% din ea.
În timp ce copilul va mormăi, exprimându-și uimirea, mai mușcă 30%. Apoi dă-i restul de înghețată și explică-i că așa face statul cu toți banii pe care îi câștigă fiecare cetățean de rând.
Că astfel se va întâmpla și cu fiecare înghețată pe care și-o va cumpăra.
Și că mărimea mușcăturii poate fi redusă, dacă cel care mușcă va fi apucat de mână și i se va cere să explice de ce mușcă exact atât.
Dacă fiecare parinte va proceda la fel, există speranța ca în țară să apară o generatie de oameni care să înțeleagă că statul nu are banii săi, că banii aparțin, exclusiv, contribuabililor.
Și că acești contribuabili nu numai că pot, dar și sunt datori să monitorizeze modul de gestionare a banilor publici de către guvernul respectiv.
 

Margaret Thatcher – supranumită și Iron Lady, este prima femeie care a condus un partid politic important în Regatul Unit.Thatcher a devenit prim-ministru la 4 mai 1979. Ajungând la Downing Street , ea a spus, parafrazând Rugăciunea Sfântului Francisc :

Acolo unde există discordie, să aducem armonie;
Acolo unde este eroare, să aducem adevărul;
Acolo unde există îndoială, să aducem credință;
Și acolo unde este disperare, să aducem speranță.

FYI: Margaret Thatcher a fost adesea menționată drept cea mai puternică femeie din lume.