„Dacă alte femei singure au o pisică ca animal de companie, eu am acest demon ce se hrănește direct de la sursă, cu energia mea vitală. Și cu mizeriile pe care le-am tot înghesuit în viața mea în ultimii ani. Se spune că oamenii nu se schimbă, doar renunță la măști odată ce îi cunoști mai îndeaproape.” spune, la un moment dat, Sara, personajul principal al romanului „Liberă!”, cea de-a treia carte semnată de Cristina Lincu și publicată la începutul acestui an la editura Bookzone.

 

…și nu pot s-o contrazic pe Sara, scriitoarea ce luptă pentru „normalitatea” propriei vieți. Luptă pentru relația cu Gabriel, bărbatul întâlnit după „Marea Despărțire” – acea despărțire traumatică ce a marcat, la un moment dat, poate viața oricărei femei -, luptă pentru o carieră de succes (deși prima carte, „Dragostea Lianei”, nu pare să confirme asta…), luptă pentru a se recunoaște pe ea însăși între coordonatele unui prezent bântuit de „demonul” imposibilității de a se rupe complet de trecut: de iubirea (sau obsesia?) pentru Doru, de derapajele de la propriile-i principii de moralitate, de autosabotările menite s-o facă să bată pasul pe loc într-o mediocritate tot de ea inventată.

Dar ce este „normal” azi? Sara nu are răspuns la această întrebare, căci, de la un punct încolo, ea nu mai știe nici măcar ce este „real” azi. Viața ei se despică în două și coexistă în dimensiuni paralele atunci când inevitabilul se produce și ceea ce-și dorește (inconștient) pare să se împlinească.

…și nu pot s-o contrazic pe Sara, pentru că este poate cea mai grea misiunea a fiecăruia dintre noi, acea de a ne reinventa, de la o lua de la zero, „pe curat”, din toate punctele de vedere, odată ce am eșuat.

Toate personajele romanului „Liberă!” ascund un secret sau duc o povară… Și în măsura în care Sara află/conștientizează câte ceva și cititorii o fac împreună cu ea, căci romanul este scris la persoana I, din perspectiva ei. Dificil pentru un personaj- scriitor să-și povestească viața? Nicidecum! Pentru Sara, asta e singura salvare – cuvântul scris – așa că, în carte, Sara chiar asta face, își scrie romanul vieții. „Cartea asta sunt eu!”, afirmă ea, cu tărie. Da, carte în carte, poveste în poveste, ca într-o cameră cu oglinzi paralele în care oricine intră (cititorul), se poate vedea din orice unghi, cu detalii pe care poate nici nu le cunoștea despre sine, și multiplicat la infinit…

„Liberă!” este un roman psihologic complex, dinamic, cu nenumărate întorsături de situație, menit să te țină cu sufletul la gură, menit să-ți răscolească obișnuința de lectură, menit să te facă să sari în sus de uimire odată ce ai citit ultimele pagini. De ce zic asta? Citiți cartea și-mi veți da dreptate…