Unforgettable, that’s what you are!

”De neuitat
În orice fel
Şi pentru totdeauna
E felul în care vei rămâne
De aceea dragă, este incredibil
Că cineva atât de neuitat
Crede că şi eu sunt de neuitat”
Nat King Cole (n. 17 martie 1919, Montgomery, Alabama, d. 15 februarie 1965, Santa Monica, California, SUA)
A călătorit prin viață braț la braț cu ”Unforgettable” – Nat King Cole – copilul de  predicator din Alabama, pianistul de jazz devenit senzație la nivel mondial, primul interpret de culoare care a avut propriul program TV, da, este de neuitat. Fiecare cântec pornește sonorul unei povești care adună praful stelei lui ieri în dragostea de azi, și totuși nu cântecul e cel care-i definește măreția și succesul, nu. E vocea lui.

Un lichid ce curge, ca o miere, liniștit. Nat King Cole împrăștie vocal un fel de vrajă magică, o relaxare incandescentă, atotstăpânitoare.

„Este, fără îndoială, cel cu cele mai multe discuri vândute din generația sa”, spune jurnalistul muzical  Will Friedwald. „Singurul care se apropie – o generație mai târziu – este Elvis. Adică, Nat Cole a înregistrat hit după hit și nimeni nu a putut să se apropie de el. Nici chiar Sinatra.”

Mona Lisa, Nature Boy, The Christmas Song, Rambling Rose, Walking My Baby Back Home sunt câteva perle din sipetul care stă și astăzi pe măsuța cu oglinda fermecată a muzicii.

L-O-V-E  1964

L is for the way you look at me,
O is for the only one I see,
V is very, very extraordinary,
E is even more than anyone that you adore can”

 

L-O-V-E este albumul final de studio al cântărețului. Melodia inițial instrumentală, îmbogățită de Nat King Cole, este piesa principală a ultimului album lansat înainte de moartea sa.

Dragostea nu a avut nevoie de cuvinte într-o anumită limbă, a fost suficientă alergătura stropilor muzicali pe coridoarele nesfârșite ale portativului muzical desfășurat pe mai bine de trei decenii. Și totuși, Cole a înregistrat melodia în alte patru limbi – franceză, germană, italiană și japoneză.

Printre artiștii care au făcut coveruri la piesă se numără fiica lui Cole, Natalie Cole, pe albumul ei din 1991 – Unforgettable … With Love, Michael Bublé pentru o piesă bonus din LP-ul său 2007 – Call Me Irresponsabil, Joss Stone pentru o singură lansare și campanie publicitară pentru Coco Mademoiselle, de la Chanel parfum și Jools Holland și Orchestra lui Rhythm & Blues. L-o-v-e a apărut, deasemenea, pe mai multe coloane sonore de film – Sleepless In Seattle, The Parent Trap și Little Rascals.

Nat și Natalie

L-O-V-E strălucește, curge și durează. De neuitat. De neoprit.

 

Citește și Vraja bandoneonului

Cel mai faimos Happy Birthday