Inițial, poliția a declarat că moartea celebrei actrițe a fost un accident, apoi expertiza legistului a dat verdictul oficial: sinucidere. Dar adepții teoriilor conspirației nu aveau nici un dubiu: fusese vorba de o crimă. Care este adevărul?

Ancheta

Marilyn Monroe era imediat recunoscută, chiar și de cei care nu văzuseră niciodată vreunul din filmele ei. Fusese căsătorită cu Joe DiMaggio, prietenă cu Frank Sinatra și iubită de fanii de pe tot globul. Actrița părea să aibă totul. De aceea, vestea morții ei pe 5 august 1962, la vârsta de doar 36 de ani – aparentă sinucidere – a zguduit lumea. Și mai îngrijorătoare erau însă zvonurile și teoriile care susțineau că este posibil să fi fost ucisă.

Menajera ei, Eunice Murray, a fost îngrijorată văzând că, la ora 3.00 noaptea, lumina din camera actriței era încă aprinsă. A bătut la ușă, a strigat-o, dar nici un răspuns. Din ce în ce mai suspicioasă, l-a sunat pe doctorul Ralph Greenson, psihiatrul lui Marilyn. Acesta a ajuns de urgență la reședința actriței, și a reușit să intre pe geam în cameră. Marilyn zăcea sub plapumă, complet dezbrăcată. Murise. Trupul ei purta semnele intoxicației și a poziției în care rămăsese mai multe ore după deces, fiind tumefiată până la a fi greu de recunoscut, iar pe gât venele i se spărseseră din cauza tensiunii mari.

tumblr.com

 

”Oamenii au un obicei de a se uita la mine de parcă aş fi un fel de oglindă în loc de o persoană. Ei nu mă văd pe mine, ci îşi văd propriile gânduri desfrânate, apoi se maschează făcându-mă pe mine o desfrânată.”

tumblr.com

 

După ancheta preliminară, corpul ei a fost dus în biroul medicului de la Los Angeles, unde a fost efectuată o autopsie în aceeași zi. Raportul toxicologic, care a venit mai târziu în acea noapte, a arătat că sângele actriței conținea pilule somnifere cu hidrat de clor și ficatul ei a arătat prezența barbituricului Nembutal.

Deoarece aceste niveluri au fost mult mai mari decât doza letală, și pentru că pastilele au fost ingerate „într-o perioadă scurtă de timp” (cât mai puțin de un minut), medicul legist a decis că moartea lui Marilyn Monroe era „o probabilă sinucidere”. Raportul a arătat că moartea lui Marilyn Monroe ar fi putut fi accidentală, dar verdictul oficial a fost cel de sinucidere.

Probleme personale

Deși nu lăsa se vadă, suferea foarte mult. Toată viața suferise. Încă din copilărie… și, deși se ridicase din punct de vedere social, suferința a urmărit-o.

Desigur, nu mai este de mult un secret dependența ei de droguri, ceea ce a făcut foarte probabilă teoria sinuciderii prin supradoză.

tumblr.com

”Tăcerea este singurul răspuns logic pe care i-l poţi da unui prost.”

Ultima ședință foto: Bert Stern

Suferința ei era legată, în mare măsură, de relația ei cu John F. Kenedy. Relația lor amoroasă a continuat și după ce acesta s-a căsătorit cu  Jacqueline, până când a fost ales președinte. Apoi, pentru a evita un scandal, Kenedy a decis să o părăsească.

Suspiciuni

Prietenii actriței, și nu numai, au început să pretindă că raportul oficial despre moartea lui Marilyn Monroe era o minciună și că, de fapt, totul este o mușamalizare a unei crime.

Persoanele cu care vorbise în ultima săptămână au declarat că ”Nu era deloc deprimată. Vorbea despre plecarea în Mexic.”

Un prieten al acesteia, Pat Newcomb, a spus chiar că fusese în seara premergătoare crimei la ea, și că făcuseră planuri să meargă ziua următoare la film.

Aspect și mai suspicios, fotografiile apartamentului ei făcute de către legiști au dispărut fără urmă. Tot ce a mai rămas sunt niște scanări de slabă calitate ale pozelor originale.

Se știe, de asemenea, că locul crimei nu a fost cercetat metodic, conform procedurilor standard, și nici nu s-au prelevat probe semnificative.

De asemenea, începuse să vorbească din nou cu fostul ei soț, Joe DiMaggio, și era foarte încântată cu privire  la anumite proiecte de viitor.

Cu Joe di Maggio

„Dragostea şi munca sunt singurele două lucruri reale din viaţă. Sunt menite să stea împreună, altfel nu merge.

Munca în sinea ei este o formă de iubire.”

 

Raportul de autopsie a fost, de asemenea, suspicios. Deși Monroe a murit după ce, se presupune că, a ingerat un număr mare de pastile, nu a existat nicio urmă de capsule în stomac. De asemenea, analizele sucului gastric nu au arătat nici o urmă de substanță cu posibil efect negativ.

Chiar și examinatorul medical junior care a efectuat autopsia, Thomas Noguchi, punea la îndoială acest lucru, astfel încât, mai târziu, a cerut redeschiderea cazului.

Totuși, lipsa urmelor de pastile din stomac nu este neapărat o dovadă concludentă. Procesul de dizolvare a acestora în suc gastric a fost recreat în condiții de laborator, și s-a observat că, în numai 20 de minute, dispare orice urmă de medicament din stomac. Acest lucru se datorează faptului că sistemul digestiv este conceput astfel încât să reîmprospăteze cantitatea de suc gastric din stomac la intervale relativ scurte de timp.  În orice caz, dat fiind numărul ridicat de pastile ingerate, este greu de presupus că ar fi fost un accident, cum s-a presupus inițial.

MM

Lawrence Schiller

Indiferent că a ingerat acele pastile, sau că a fost injectată cu o anumită substanță, anchetatorii au determinat că este foarte probabil ca moartea acesteia să fi survenit în timpul somnului. Acest lucru este bazat pe cantitatea mare de sânge coagulată pe partea din față a corpului, fapt care sugerează că a murit cu fața în jos, privind spre partea stângă, așa cum a și fost găsită.

Pentru a adăuga mai mult mister acestui caz, legistul adjunct care a semnat certificatul de deces al lui Monroe a susținut în cele din urmă că a făcut acest lucru „sub presiune”.

În decursul următorului deceniu, au apărut în multe rapoarte și cărți tot atât de multe teorii conspirative despre moartea ei, încât, în 1982, Procuratura din Districtul Los Angeles a ordonat o nouă anchetă privind moartea lui Marilyn Monroe. Deși acest raport din 1982 a concluzionat că probele revizuite „nu susțin nicio teorie a comportamentului criminal”, a recunoscut, de asemenea, că ancheta a dat naștere unor „discrepanțe faptice și întrebări fără răspuns”.

Marilyn Monroe – August 3, 1962 – on the long list of medicins prescribed by Dr. Hyman Engelberg: Phenergan 25 mg

„Găseşte pe cineva care să te facă să uiţi durerile trecutului.

Găseşte pe cineva care să-ţi schimbe viaţa, s-o facă mai bună, să-ţi lumineze golurile de până atunci.

Găseşte pe cineva care să-ţi merite zâmbetul!”

Deci, dacă Marilyn Monroe nu s-a sinucis, cine a ucis-o?

Deși motivele și detaliile variază între teoreticieni, mulți sunt de acord asupra unui singur lucru: singura persoană cu puterea și resursele necesare pentru a acoperi moartea uneia dintre cele mai mari vedete din lume nu a fost nimeni altul decât președintele Statelor Unite.

John F. Kennedy și fratele său, Robert, au avut ambele relații sexuale cu Monroe, fapt despre care ea a vorbit prietenilor apropiați și psihiatrilor.

Potrivit unor teorii, frații Kennedy, temându-se că, din cauza stării sale psihice, din ce în ce mai instabile, le-ar putea dezvălui „afacerile”, au hotărât să o elimine.

Majoritatea teoreticienilor conspiraționiști sunt de acord privitor și la metoda folosită: crima a fost comisă de fapt printr-o injecție fatală de barbiturice, o teorie aparent susținută de lipsa capsulelor găsite în stomacul lui Monroe, precum și de o vânătaie mică, misterioasă, care nu a fost niciodată explicată. Totuși, autorii raportului au susținut că nu s-a găsit nicio urmă de ac.

Deși este improbabil să știm vreodată ce s-a întâmplat cu adevărat, există foarte multe suspiciuni care să dea la o parte versiunea oficială…

tumblr.com

„Cred că totul se întâmplă cu un motiv.

Oamenii se schimbă ca să înveţi să renunţi la ei, lucrurile merg prost ca să le apreciezi atunci când merg bine, crezi în minciuni ca să înveţi să nu ai încredere în nimeni în afară de tine şi, uneori, totul se duce de râpă ca să facă loc lucrurilor bune.”

Citiți și Marilyn Monroe – Uneori sunt greu de manevrat…