John F. Kennedy, al 35-lea președinte al Statelor Unite, a fost asasinat la 22 noiembrie 1963 în Dallas.
Ancheta oficială a descoperit că Lee Harvey Oswald, acționând singur, l-a împușcat pe Kennedy de la fereastra unui depozit, de unde avea o privire clară asupra coloanei oficiale. Cu toate acestea, adepții teoriilor conspirației au speculat de-a lungul anilor că povestea completă nu a fost spusă. Unii cred că documentele clasificate deținute de Arhivele Naționale pot identifica ucigașul „real” al președintelui.
În 2017, Arhivele Naționale au eliberat 2.800 de documente clasificate. Cu toate acestea, nu au fost dezvăluite informații noi, deși președintele Donald Trump a reținut aproximativ 300 de documente pentru o revizuire ulterioară. Acest lucru a fost făcut la cererea mai multor agenții de informații care încearcă să evite compromiterea securității naționale, a aplicării legii sau a metodelor de colectare a informațiilor, potrivit The New York Times.
În septembrie 1963, Kennedy a început să călătorească în diverse state pentru a-și susține candidatura pentru al doilea mandat. El a vizitat Massachusetts și Pennsylvania în octombrie, iar Florida și Texas erau următoarele pe itinerar, potrivit Bibliotecii și Muzeului Prezidențial John F. Kennedy.
Pe 21 noiembrie, președintele și prima doamnă, Jacqueline Kennedy, au urcat la bordul avionului spre Texas. Planul a fost ca vizita să dureze două zile și să călătorească în cinci orașe din statul ”Lone Star”. Prima oprire a președintelui a fost San Antonio. Vicepreședintele Lyndon B. Johnson, guvernatorul statului Texas John B. Connally și senatorul de Texas Ralph W. Yarborough l-au însoțit pe Kennedy la Baza Forțelor Aeriene Brooks pentru inaugurarea Centrului de Sănătate Medicală Aerospațială. Apoi, Kennedy a sosit la Houston pentru a vorbi cu o organizație a cetățenilor din America Latină și la o cină de mărturie pentru Albert Thomas.
CONTROVERSA
Din Houston, Kennedy a călătorit la nord spre Fort Worth, Texas. În dimineața zilei de 22 noiembrie, Kennedy a vorbit cu Camera de Comerț din Fort Worth la micul dejun. „Încă suntem piatra de temelie în arcul libertății”, a spus el celor prezenți. „Vom continua să ne facem datoria, iar oamenii din Texas vor fi în frunte”.
După micul dejun, grupul prezidențial a zburat la Dallas. Călătoria a durat doar 13 minute, iar Air Force One a sosit la aeroportul Love Field la ora 11:37 după ce a ieșit din avion, Kennedy și soția sa au dat mâna cu mulțimea care aștepta la aeroport.
Apoi, cuplul prezidențial sa alăturat lui Connally și soției sale, Nellie, într-un convertibil deschis. Mașina a fost o limuzină, construită la Wixom, Michigan, în ianuarie 1961 de către compania Ford Motor. Serviciul Secret a închiriat mașina pentru 500 de dolari pe an, potrivit Muzeului American de Inovare Henry Ford. Serviciul Secret a dat masinii codul X-100.
X-100 și restul procesiunii au părăsit aeroportul și au călătorit 16 kilometri prin centrul orașului Dallas. Destinația urma să fie Trade Mart, unde președintele era programat să vorbească. Nu a mai ajuns acolo.
De-a lungul traseului, mulțimile au străbătut străzile pentru a saluta cuplul Kennedy. X-100 a călătorit doar 12 mile de la aeroport când a trecut pe lângă depozitul de cărți Texas School pe Elm Street la ora 12:30. În acest moment, cineva a tras trei focuri spre mașină.
Connally a fost lovit în piept de un glonț, care a rupt câteva coaste, a spart un plămân, a rupt o încheietură și și-a încheiat traseul într-unul dintre picioarele lui.
Președintele a fost împușcat o dată în gât și o dată în cap. Președintele și Connally au fost duși de urgență la Spitalul Memorial Parkland la doar 5.5 km distanță. La ora 12:36, rețeaua de radiodifuziune ABC a transmis că președintele a fost împușcat, iar la ora 12:40, rețeaua de televiziune CBS a difuzat primul buletin de știri televizat la nivel național despre eveniment, potrivit CNN.
Un preot catolic a făcut cele de cuviință pentru președinte, și, la ora 13.00, Kennedy a fost declarat mort la vârsta de doar 46 de ani. Curând după aceea, corpul său a fost readus de nava Air Force One la Love Field într-un sicriu de bronz, însoțit de soția sa și de vicepreședinte.
La ora 13.15, la aproximativ 45 de minute după asasinat, Oswald, un tânăr angajat recent la depozitul de carte din Școala de Stat din Texas, a omorât un ofițer de poliție, J.D. Tippit. Nu după mult timp, în jurul orei 14.15, ofițerii de poliție l-au arestat pe Oswald în spatele unui cinematograf și l-au reținut pentru asasinarea lui Kennedy și împușcarea fatală a lui Tippit, potrivit arhivei de documente J.F.K.
Duminică dimineața, 24 noiembrie, Oswald a fost transferat de la sediul poliției la închisoarea de stat. Evenimentul a fost difuzat la televiziune, live, în toată țara. Dintr-o dată, un bărbat numit Jack Ruby, proprietar al unui club de noapte local, a tras cu un pistol în Oswald. Doar 2 ore mai târziu, Oswald a fost declarat mort la Spitalul Parkland, același spital unde a murit președintele.
Pe 26 noiembrie, Ruby a fost inculpat în Dallas pentru uciderea lui Oswald și a fost ulterior condamnat. Condamnarea sa a fost însă anulată la recurs.
În 1992, Congresul a ordonat ca toate materialele legate de asasinat să fie adăpostite sub supravegherea Administrației Naționale de Arhive și Evidențe și să dispună publicarea acestui material publicului 25 de ani mai târziu.
În 2017, Arhivele Naționale au eliberat 2.800 de documente. Colecția include 5 milioane de copii ale fotografiilor, înregistrărilor, videoclipurilor, înregistrărilor sonore și artefactelor. Înainte de această lansare, 88% din dosare fuseseră deja disponibile publicului încă din anii 1990, potrivit Arhivelor Naționale.
Trump a păstrat aproximativ 300 de dosare clasificate, totuși. El a spus că ar putea fi o preocupare pentru securitatea națională a Statelor Unite. Să sperăm că se va face lumină.
Va urma… acesta este primul din cele trei articole despre asasinarea lui J.F.Kennedy.
Recomandare de film
Filmul „JFK”, lansat în 1991, este un thriller politic regizat de Oliver Stone. În rolul principal se află Kevin Costner, care interpretează personajul Jim Garrison, un procuror din New Orleans. Filmul explorează teoriile conspirației legate de asasinarea președintelui american John F. Kennedy în 1963.
Scenariul, bazat pe cărțile „On the Trail of the Assassins” de Jim Garrison și „Crossfire: The Plot That Killed Kennedy” de Jim Marrs, îmbină fapte reale cu speculații. În film, Garrison conduce o investigație asupra asasinării, încercând să descopere adevărul din spatele evenimentelor. Acesta descoperă o serie de legături și posibile conspirații care implică diverse persoane și organizații, sugerând că asasinarea a fost rezultatul unui complot complex.
„JFK” a fost apreciat pentru regia lui Stone, montajul inovativ și interpretările actoricești, dar a fost și subiectul multor controverse datorită interpretării sale speculative asupra evenimentelor istorice. Filmul a primit numeroase nominalizări la premii, inclusiv la Oscaruri, și a stârnit un interes renovat în public pentru cazul asasinării lui Kennedy.
Pe lângă Kevin Costner, distribuția filmului include actori renumiți precum Gary Oldman, Tommy Lee Jones, Joe Pesci, Sissy Spacek și Donald Sutherland. „JFK” este adesea menționat ca un exemplu remarcabil de cinema angajat politic și ca un moment definitoriu în cariera lui Oliver Stone.
Citiți și despre moartea lui John Lennon, de același autor…
O serie de articole semnate David Gurău (Traducere și adaptare).