Un film ce deschide porțile către partea nevăzută ori prea puțin știută a unui moment ce a marcat cu adevărat destinul unei țări, ce se voia reîntregită.  Cu un scenariu riguros istoric, filmul povestește, filă cu filă,  zbuciumul unei regine ce se identifică cu durerea și nevoile unei țări aflată în război, în pericol de a-și pierde integritatea. Granițele. Primăvara anului 1919. Conferința de Pace de la Paris.

Bazată pe evenimente reale, producția dezvăluie trăirile, zbuciumul, inclestarile de minți și idei dintre mai marii lumii, cei care aveau să hotărască soarta României Mari.

Lungmetrajul regizorului Alexis Sweet Cahill depășește clișeele și anulează cărările bătătorite, distorsionate de propagandă comunistă, împroșcate cu minciuni și fapte îndoielnice. Ne prezintă o poveste frumoasă, limpede și clară a zbuciumului unei Regine, personaj cheie, iubit, controversat, dar și invidiat, ce a știut să-și folosească toate atuurile pentru împlinirea unui mare vis: România Mare. Rolul principal aparține Roxanei Lupu, actriță ce a știut de-a lungul timpului să adopte atitudinea, dar și rafinamentul unor personaje regale marcante, întruchipând-o recent atât pe regina Elisabeta a II-a (”Inside Buckingham Palace“ şi ”Inside Windsor Castle” – BBC), cât și pe sora acesteia, prințesa Margareta (”Private Lives of Monarchs”).

Realizat după ideea lui Brigitte Drodtloff, alături de co-scenarista Maria-Denise Theodoru, Ioana Manea (adaptare scenariu pentru marele ecran), filmul este  regizat de Alexis Sweet Cahill. Din distribuție fac parte: Roxana Lupu (Regina Maria), Daniel Plier (Regele Ferdinand), Anghel Damian (Prințul Carol al ÎI-lea), Adrian Titieni (Ion I.C. Brătianu), Emil Măndănac (Prințul Știrbey), Ronald Chenery (Georges Clemenceau), Philippe Caroit (Contele de Saint-Aulaire), Richard Elfyn (Lloyd George), Patrick Drury (Woodrow Wilson).

Roxana Lupu, în rolul Reginei Maria

În jurul filmului, am dezvoltat și o campanie, pe care am numit-o ”De ce iubeșți România?”.  O campanie ce te întreabă într-un fel sau altul: De ce simți că atunci când o părăsești, te sufoci? De ce ți-e dor de ea? De ce o vrei mereu cu tine? Invităm prin această campanie, pe toți cei care simt românește, să-și povestească “românismul”, să descrie un microb, care îi face bolnavi pe viață. Bolnavi de iubire, de drag, de țară. Și de tot ce-i în ea. “De ce iubești România?”, o campanie care este pentru tine. Și pentru cel de lângă tine ce vorbește, simte sau pur și simplu are drag de România, deși poate nu asta-i țară în care locuiește. O campanie de suflet în care îi vrem pe semenii noștri implicați. Printr-o declarație a iubirii și dorului lor, postată pe pagina de facebook a filmului „Maria, Regina României”,  compunem, astfel,  împreună cu ambasadorii campaniei, Tabloul României. Amintire cu amintire, om cu om, vorba cu vorba, să facem o altfel de Românie. A iubirii. Și a frumosului. Primul ambasador al campaniei este însăși Regina României.

Așadar, această campanie este într-un fel sau altul și de educare, mai ales a tinerilor. Căci, România nu este doar o țară. Nu este doar un pământ din care rodește speranța. România este un soi de legământ cu inima. România este o față dulce, frumoasă și suavă. Pe cât de firavă, pe atât de tenace și de luptătoare. Iubesc România. Cu tot ce are și nu are. Cu vremurile ei grele, cu luptele de odinioară ale unor strămoși ce și-au făcut jurământ de credință cu glia și a căror amintire ne călește. Ne sporește încrederea și ne întărește convingerea că noi, cei născuți și crescuți aici nu putem simți altfel decât românește. Cu marii oamenii de cultură ce au făcut din țară asta reper pe harta culturală a lumii. Iubesc România, pentru că face cumva, în chip neștiut, să uit răul și să trăiesc dorul. Dorul de locuri în care rar poți să vezi altceva mai pitoresc. Dorul de casă. Dorul de limbă. De tradiții și obiceiuri, cum altele nu se găsesc. Și peste toate astea, dorul de oameni. Oameni importanți, de seamă, ce au scris istoria. Dar și oameni simpli. Ca mine. Ca tine. Care au credința aceea ancestrală. Înțelepciunea strămoșilor. Și în inimă, izbânda binelui, a faptelor bune. Așa cum a fost și singura persoană, care, chiar dacă nu a fost român, a iubit-o infinit. Regina Maria., spune Carmen Pârvu, de la Agenția Vertical.

„Maria, Regina României”, o poveste sinceră ce prezintă o pagină însemnată din  istoria României, va ajunge pe marile ecrane  din 8 noiembrie 2019 

Pelicula, o producție Abis Studio, este bazată pe evenimente reale și deschide porțile către partea nevăzută ori prea puțin știută a unui moment ce a marcat cu adevărat destinul unei țări ce se voia reîntregită.

Realizat după ideea lui Brigitte Drodtloff, alături de co-scenarista Maria-Denise Theodoru, filmul este  regizat de Alexis Sweet Cahill. Din distributie fac parte: Roxana Lupu (Regina Maria), Daniel Plier (Regele Ferdinand), Anghel Damian (Prințul Carol al II-lea), Adrian Titieni (Ion I.C. Brătianu), Emil Măndănac (Prințul Stirbey), Ronald Chenery (Georges Clemenceau), Philippe Caroit (Contele de Saint-Aulaire), Richard Elfyn (Lloyd George), Patrick Drury (Woodrow Wilson).

Informații despre campanie, pe pagina de Facebook: https://www.facebook.com/mariareginaromanieifilm/

Citiți și despre Balcic, paradisul din inima Reginei Maria.