”Mărgeaua Albastră” sau ce înseamnă să ajungi suficient de departe pentru a aduce întregul Pământ într-un singur cadru!

„Mărgeaua albastră” sau „The Blue Marble” este cunoscută în lumea întreagă ca fiind una dintre cele mai spectaculoase fotografii realizate vreodată de Nasa.

Se întâmpla pe 7 decembrie 1972, când echipajul misiunii Apollo 17 bifa o panoramă a Pământului cum nu se mai văzuse până atunci.

Prima fotografie din spațiu, realizată la peste 160 de kilometri de suprafaţă, a fost surprinsă pe 7 martie 1947, cu ajutorul unei rachete spaţiale, iar în 1 aprilie 1960, un satelit meteo a surprins prima fotografie cu Pământul.

Cea din 7 decembrie, însă, era cu totul specială: planeta noastră apare complet iluminată datorită Soarelui care s-a aflat exact în spatele astronauților care au surprins minunea. De la 45.000 de kilometri depărtare, imaginea avea să fie nemaiîntâlnită: Pământul s-a înfățișat de mărimea și culoarea unei mărgele albastre. Așa avea să-i rămână numele.

Pământul s-a dezvăluit atât ca o vastă planetă ce găzduiește miliarde de creaturi, cât și ca o splendidă ”mărgea albastră”, perfect potrivită să intre în buzunarul universului.

Îndelung admirată, în anii 1970 fotografia a fost mărită și răspândită ca simbol pentru protecția mediului și păstrarea planetei albastre.

„Pentru a vedea Pământul ca pe un glob complet iluminat, o persoană (sau o cameră) trebuie să fie situată în fața lui, cu soarele direct în spate”, scrie astronautul Scott Kelly într-un eseu.

„Fără a fi surprinzător, poate fi dificilă aranjarea acestei scheme de iluminare specifică pentru o configurație de cameră care orbitează în spațiu la viteze care se apropie de mii de mile pe oră.”

foto sursa