Dacă scoți la lumină ceea ce e în tine
Acel ceva te va mântui.
Dacă nu scoți la lumina cea ce e în tine,
Acel ceva te va ucide.”

(Evanghelia lui Matei)

Citatul care mi-a atras atenția, parcurgând articolul despre evenimentul cosmic și spiritual recent (5 mai), Luna plină în Scorpion. Se pare că e un timp bun pentru a analiza, conștientiza și valorifica experiențe din trecut, pentru a face lumină în cele din prezent. Cu toate că această întreprindere ar trebui să facă parte din ritualul zilnic al fiecăruia dintre noi, chiar dacă ni se pare că prin viața noastră curge numai lapte și miere, sau, din contră, dacă avem impresia că ni s-au înecat toate corăbiile.

Suntem animale înzestrate cu rațiune și conștiință, iar cea din urmă face și diferența în jungla în care ne trezim deseori, antrenați accidental în experiențe negative pe care nu știm, dintru început, cum să le gestionăm. Daniel Goleman spunea că „80% din succesul unui adult îl constituie inteligența emoțională”, pentru că, nu-i așa, felul în care reacționăm emotiv este cel care pecetluiește desfășurarea unei situații, până când firele ei încâlcite ajung să se înșire cuminți într-un ghem pe care îl derulăm atâtea zile câte avem.

Fotografie: Ioan Petrea

Ce ne transmite, în esență, această conjunctură? Să fim atenți în la noi, privind în jurul nostru. Nu ajunge să fim noi înșine buni, să ne educăm în fiecare clipă, să ne autoeducăm și să reflectăm la valorile pe care ne-am construit existența, ci să băgăm de seamă că răul ne așteaptă după fiecare colț. Și nu  e ușor de identificat, pentru că el își schimbă obrăzarele după bunul plac, transformându-se perpetuu. În prietenul cel mai bun se poate ascunde inamicul cel mai perfid, iar negrul este, de fapt, suma tuturor culorilor frumoase în care l-ai văzut până la un moment dat.

Cum reacționăm în fața răului? Depinde care este natura lui: naturală, cosmică, socială, individuală… Catastrofele naturale sunt, câteodată, imprevizibile și ireversibile, dar la fel este și răul din oameni, pentru că, spre deosebire de răzvrătirile naturii, maleficul din oameni are rădăcini mult mai adânci și poate provoca daune incomensurabile. Important este, ne spun astrele, să înțelegem că el există și că nu poate fi intuit întotdeauna, să stăm atenți și să reacționăm astfel încât să ne asigurăm că nu ne poate influența masiv existența.

Despre bine, citeam undeva că el se face în liniște. Avea dreptate cine spunea asta, dar aș fi fost curioasă de ideea asta până la capăt. Se face în liniște pentru că…? S-ar putea să îți atragi dușmani, ar spune unii… pentru că e frumos să fii modest, ar spune alții. Adevărul e întotdeauna la mijloc. Sau, cu alte cuvinte, în penumbră, așa ca eclipsa aceasta.

Citim pe Catchy.ro, din spicuiri, că mai există șanse ca lucrurile să se îndrepte, dar atenție la cuvintele biblice care ne spun că Iisus n-a cerut moartea păcătosului, ci îndreptarea lui.

În harta momentului, Eclipsa de Lună în Scorpion activează casa a XII-a a subconștientului și ne arată un mod diferit de a relaționa cu noi înșine. Trecerea prin greutăți ne face de cele mai multe ori să uităm să apreciem și lucrurile bune care lucrează în favoarea noastră. Dacă ne petrecem tot timpul căutând defecte, răutăți, vinovății, s-ar putea să uităm să mai căutăm și bucuria din viața noastră. Este timpul să ne acceptăm și iubim defectele, provocările vieții, și să realizăm că merităm lucruri bune nu în ciuda lor, ci datorită lor. Dumnezeu chiar nu ne vrea plângăcioși și triști.

Deoarece această Eclipsă de Lună face parte dintr-un set de eclipse care activează axa Taur-Scorpion (din noiembrie 2021 până în octombrie 2023), ea deține o greutate semnificativă și este unul dintre numeroasele impulsuri cosmice către înțelegerea și îmbunătățirea atașamentelor noastre financiare și relaționale.

Eclipsă de soare în Scorpion