Adriana Bogatu este una dintre vocile puternice din literatura noastră contemporană, iar ceea ce impresionează la creația ei este naturalețea cu care abordează temele serioase ale existenței (individuale și colective), precum și cele sociale, trecând de la un lirism de substanță până la asprimea pamfletului și a satirei caustice, pe care le mânuiește cu o precizie de chirurg înnăscut. Profesoară de limba și literatura română, Adriana Bogatu este un dascăl extraordinar de apreciat, de o sensibilitate unică și de un profesionalism indubitabil, punctând, prin tot ceea ce scrie, importanța de a fi cultivat și educat în spiritul unor valori nepieritoare. O scriitoare extrem de prolifică și o femeie pentru care existența înseamnă dăruire față de semeni și conștiința că scrisul are o funcție modelatoare atunci când antrenează, cu luciditate și franchețe, resorturile autentice ale ființei.
Care este cuvântul/expresia care te definește ca femeie?
Adriana Bogatu: Femeia este o poveste care se scrie în timp. Se scrijelește pe zidurile eului, se topește în lava tuturor vulcanilor care stau să-i erupă din centrul ființei, coboară în adâncul mărilor, ca să urce apoi, în singurătatea vârfului de munte unde numai ea, singură, știe să-i vorbească lui Dumnezeu despre toate ale ei. Nu mă supun niciunei definiții, îmi scriu singură povestea, o trec prin vămile sufletului și mă bucur când, dăruind lumii o parte din ea, oamenii o spun, fiecare în felul său, mai departe.
Care este cuvântul/expresia care te definește ca scriitoare?
Adriana Bogatu: O cititoare m-a întrebat odată dacă am trăit o sută de vieți. Întrebarea ei m-a pus pe gânduri. Am început să privesc mai adânc în mine. Și atunci am înțeles că scriu ca să mă țin minte.
Cum este astăzi percepută literatura feminină? Care este importanța care i se dă, vis-a-vis de literatura scrisă de bărbați?
Adriana Bogatu: Literatura feminină nu mai este demult una de nișă. Femeile sunt voci puternice în literatură: de la surorile Bronte, de la Jane Austen, la Doris Lessing, Nadine Gordimer, Simone de Beauvoir, Sylvia Plath, Virginia Woolf, Monica Lovinescu, Gabriela Adameșteanu, Ioana Pârvulescu, Elif Șafak, Guzel Iahina, Annie Ernaud etc. se poate vorbi despre scriitoare și cărțile lor care au schimbat fața lumii, au deschis minți, au luptat cu misoginismul, s-au impus decisiv în lupta cu timpul. Cititorul rămâne instanța supremă în literatură. Iar cititorul adevărat, modern, inițiat nu cred că mai alege o carte în funcție de genul autorului.
De ce scriu femeile?
Adriana Bogatu: Pentru că au atât de multe de spus. Pentru că acolo unde bărbații văd o culoare, ele văd 1000 de nuanțe din compoziția ei cromatică. Pentru că ele pot să adune într-un singur cuvânt, ca într-un glob de sticlă de Murano, o lume întreagă, pe care o pot schimba caleidoscopic în fiecare clipă.
Care este atuul literaturii scrise de femei?
Adriana Bogatu: Atuul literaturii feminine este puterea de a tăia pe viu în carnea suferinței, de a privi drept în ochi demonii lumii, dar, mai ales, sensibilitatea de care omenirea a avut dintotdeauna nevoie ca să reziste propriilor provocări, chiar dacă arareori a și recunoscut-o.
Dacă recunoaștem femeii care scrie și rolul de mentor, care ar fi gândurile pe care le transmiteți astăzi femeilor din România?
Adriana Bogatu: Femeia de azi trebuie să fie puternică, fără să-și piardă feminitatea. Fără să se irosească inutil în a lupta să demonstreze că este egală bărbatului. Este mult mai mult de atât. Și Dumnezeu a știut asta de la început. Fiindcă altfel n-ar fi lăsat viața pe/în mâna ei. Viața în toată frumusețea, complexitatea, durerea și bucuria ei.
Citiți și interviul cu Ohara Donovetsky.
Licențiată în Filologie, Andra Tischer trăiește în Sibiu, fiind profesoară de limba și literatura română la Colegiul Național ”Octavian Goga” din Sibiu. A colaborat în cadrul Cercului Literar de la Cluj cu analize critice asupra creațiilor membrilor grupării, publicate în volume antologice, publică poezie în revistele Cenaclul de la Păltiniș, Confluențe.org, Logos și Agape (Timișoara), revista ”Singur” (Târgoviște), Melidonium (Roman, Neamț). Din 2015 până în 2017 a fost Secretar general de redacție la revista online Literatura de Azi. Publică volumul de poezii „Legi nescrise” în aprilie, 2018, la editura Armanis din Sibiu. Convinsă că salvarea ființei umane stă în iubire și în artă, capabilă să transfigureze orice fel de realitate, până și cea mai sordidă, Andra Tischer e o umanistă prin excelență, această vocație fiind cartea de vizită pe care și-a asumat-o tranșant cu fiecare ocazie.