Oare ce-ar zice Bach, muzicianul care a lăsat posterităţii opere de o profunzime intelectuală, expresivitate şi frumuseţe artistică – inegalabile, dacă ar auzi aceste hituri, astăzi, suflând în tortul cu 335 de lumânări?!

Mă amuz la gândul consternării și totodată zâmbesc cald unei imagini înveselite de ecourile declanșate în pâlnia secolelor…

1. Procol Harum: ‘A Whiter Shade of Pale’

Neașteptatul hit din 1967, „A Whiter Shade of Pale”, al trupei britanice de rock progresiv Procol Harum, arată semne clare ale influenței lui Bach. Cântărețul principal, Gary Brooker, cel care a scris piesa, a recunoscut că a folosit câteva măsuri inconfundabile din suita Air a lui Bach (devenită cunoscută ca „Air on a G String” în urma unui aranjament cu vioară, în secolul XIX)

https://www.youtube.com/watch?v=1TQuvfTE8Ro

2. Apollo 100: ‘Jesu, Joy of Man’s Desiring’

În 1972, grupul britanic Apollo 100 a lansat un aranjament al „Jesu, Joy of Man’s Desiring” din cantata Herz und Mund und Tat und Leben.

3. The Toys: ‘A Lover’s Concerto’

Trupa americană de fete din Jamaica, The Toys, a încorporat în spectacole și un bust al lui Bach, arătând în acest mod recunoștință pentru inspirație. Melodia ‘A Lover’s Concerto’, lansată în 1965, e inspirată de un menuet din Caietul Annei  Magdalena Bach.

4. Sky: ‘Toccata and Fugue in D minor’

În 1980, trupa britanică/australiană Sky a lansat cel de-al doilea album auto-intitulat, „Sky II”. Piesa finală este o versiune electronică a piesei Toccata and Fugue in D Minor a lui Bach. Grupul este cunoscut pentru celebrul său chitarist, John Williams.

Citește și Arta lui te răpește într-o altă lume