Happy birthday, Hangover! sau Trăiască mahmureala, de ziua ei!

Descrisă pentru prima dată în urmă cu aproximativ 3000 de ani într-o carte indiană despre chirurgie și medicină, Susrata Samhita, mahmureala (hangover) are o origine, după cum se vede, foarte îndepărtată. Susruta (sau SushrutaSushrutha) (secolul al VI-lea î.Hr.) a fost un chirurg renumit al Indiei antice, părintele chirurgiei plastice și reparatorii, care lasă omenirii, prin acest tratat, o antologie a întregii științe medicale a epocii, având ca punct de plecare învățăturile lui Dhanvantari, medicul zeilor.

Numită „paramada” în această carte, mahmureala a fost descrisă ca o afecțiune care se manifestă după beție (ebrietate) cu simptome precum dureri de cap, dureri articulare, sete și greutate în organism. De ce această zi a fost desemnată tocmai pe 1 ianuarie nu mai are niciun sens să explicăm, întrucât o cunoaștem cu toții (cel puțin o dată în viață, nu-i așa?).

Sursă foto: pinterest.com

Ei, dar să ne gândim mai întâi la binefacerile acestei ”stări” euforice, până când nu se lasă în picioare sau până nu se urcă la cap, unde începe să doară: Arama omului la beţie se arată, spune un proverb românesc ce pare o traducere informală a celebrului dicton latin ”in vino veritas”. Cu adevărat, omul la beție spune adevărul, eliberat din chingile rațiunii ”pure” din starea de trezie (ne va ierta Kant, căci nu avem treabă cu teoriile Domniei sale). La beţie omul este pisică, maimuţă şi la urmă porc, spune tot românul, adept și iubitor etern al lui Bachus, ceea ce s-ar traduce prin stările diferite pe care le cunoaște omul în funcție de numărul paharelor ”cinstite”. Așadar, e lucru necurat, din moment ce se spune că Vinul este de la Dumnezeu, dar beția este de la diavol. (Sf. Ioan Gură de Aur). Nu încercați să mergeți de mai multe ori la biserică, nu ajută:)

Din fericire, tratamente pentru mahmureală există de mii de ani într-o varietate de culturi. Vechii asirieni aveau leacuri pentru mahmureală care erau făcute dintr-un amestec de smirnă și cioc de pasăre măcinat. Chinezii beau ceai verde, în timp ce mongolii erau puțin mai inspirați,  consumând ochi de oaie murați. Germanii servesc Katerfruhstuck, un mic dejun postcombat care constă de obicei din hering, murături și gulaș. Rușii nu mănâncă absolut nimic; sar într-o saună și transpiră totul, uneori flagelându-se cu ramuri de mesteacăn pentru a ajuta fluxul de sânge.

Cafea neîndulcită cu lămâie – ce dezastru!, dar am auzit că face bine, Coca-cola de asemenea, un cocktail ușor cu multă gheață și, atenție, în niciun caz lapte!

În 1845, italianul Bernardino Branca a dezvoltat un remediu pe care l-a numit Fernet – un amestec de 80 de fluide care conține smirnă, rubarbă, mușețel, aloe, cardamom, ulei de mentă și o serie de alte ingrediente, inclusiv multe de băuturi spirtoase infuzate cu struguri și unele opiacee. Branca a folosit băutura pentru a trata o serie de afecțiuni, inclusiv holera. Fernet-ul este încă disponibil (acum fără opiacee) și foarte apreciat de unii, deși este de obicei servit ca băutură după cină.

P.G. Wodehouse a atribuit un remediu pentru mahmureala celei mai faimoase creații ficționale a sa, Jeeves, stimabilul majordom renumit pentru sosul Worcestershire, ou crud și piper. „Domnii mi-au spus că le par extrem de revigorante după o seară târzie”, i-a explicat el lui Bertie Wooster, cu ochii roșii, în nuvela din 1916, Jeeves Takes Charge.

Dar salvatorul lui Jeeves nu este prea departe de un amestec american numit Prairie Oyster, un amestec de suc de roșii, oțet, sos Worcestershire, piper și un ou crud . Atenție! Nu există niciun motiv științific pentru care ceva atât de dezgustător ar face pe cineva să se simtă mai bine, așa că nu încercați singuri acasă!:)

În 1972,  Kingsley Amis (băutor de cursă lungă) a publicat cartea Despre băutură, care includea mai multe remedii auto-cercetate pentru mahmureală, cum ar fi pasta de vită și vodcă, bicarbonat de sodiu și vodcă și alte câteva amestecuri care implică vodcă. Amis s-a gândit, de asemenea, la ceea ce el a numit „mahmureala metafizică”, în care afecțiunile fizice sunt înlocuite cu sentimente sâcâitoare de regret și dezgust de sine. Din păcate, singurul remediu pentru mahmureala metafizică este multă autocompătimire și poate un album al luiJulio Iglesias. Sau nu:). În ultimul deceniu, oamenii au încercat să depășească alcoolul cu așa-numitele pastile anti-mahmureală, cum ar fi Chaser și Alcohol-X, care, atunci când sunt luate înainte de o băutură, se presupune că ajută ficatul prin absorbția toxinelor.

În 1997, un om de afaceri sud-coreean a dezvoltat Dawn 808 (Dawn înseamnă Drinkers Are Winners Now), o băutură conservată pe bază de ceai, făcută din frunze de arin, care pretinde că accelerează descompunerea alcoolului.

Sursă foto: pinterest.com

TOTUȘI: Indiferent de medicamentul pe care îl alegeți, ar trebui să vă dați seama că probabil că nu va funcționa. Mahmureala există pentru un motiv – gura este uscată pentru că ești deshidratat. Ochii tăi sunt roșii pentru că probabil nu ai dormit foarte bine, iar corpul tău este dureros pentru că tocmai ai băut ceva care este practic otrăvitor. Nicio cantitate de sos Worcestershire, gălbenuș de ou sau smirnă nu poate schimba faptul că, în urmă cu cinci ore, beai picături de lămâie și dansai pe muzica de club, ca și când ai fi fost exact centrul universului. Apa, sucul de fructe, ceaiul sau cafeaua țin loc de orice medicament atât înainte, cât și după. Sau mai bine în loc de.

Probabil că un somn bun e un remediu eficient, dacă nu te-ai gândit la timp să bei destulă apă printre paharele de tărie consumate, să nu combini băuturile și să nu dai pe gât mai multe shot-uri decât poți duce. Aș putea să înțeleg, la o adică, și eu mai pățesc precum Hemingway: Un om inteligent se îmbată ori de câte ori este obligat să-și petreacă timpul alături de proști. Oh! Dar atunci ar însemna să umblăm mai mult turmentați decât limpezi la minte.

Și da, mai există enorm de multe aspecte ale alcoolismului – boala care necesită un tratament serios, uneori ani în șir de dezintoxicare (vezi confesiunea lui Anthony Hopkins), pe care nu le vom aborda pe un site de literatură.

Concluzia este că totul se face cu măsură, am spus-o de multe ori și o repet la orice ocazie. Homo mensura!

Chiar dacă ideea de mahmureală există de ceva timp, cuvântul „mahmureală” este unul destul de nou. Inițial, și-a făcut apariția la începutul secolului al XIX-lea și a fost folosit pentru a semnifica ceva de genul unei ”întâlniri de afaceri neterminate”. Cuvântul continuă să fie folosit în legătură cu situațiile economice după prăbușirea unui stoc.

Abia în anul 1904 au intrat în uz obișnuit primele referiri la mahmureală ca urmare a consumului excesiv de alcool. Începând din 2015, Ziua Națională a Mahmurelii a început ca o sugestie din partea lui Keegan Calligar și Marlo Anderson, din Bentonville, Arkansas. Ei au crezut că 1 ianuarie are nevoie de mai multe sărbători de respectat și așa le-a venit ideea pentru Ziua Națională a Mahmurelii.

Și nu uitați:

  • Cine bea din sticlă nu e om de pahar. (Tudor Muşatescu)
  • O femeie m-a determinat să mă apuc de băut, iar eu nu am avut bunul-simț să-i mulțumesc. (W.C. Fields)
  • Realitatea este o iluzie care apare din cauza lipsei de alcool. (Anonim)
  • Munca este blestemul clasei băutoare. (Oscar Wilde)
  • Poate că băutura nu este răspunsul, dar sigur te ajută să uiți întrebarea. (Henry Mon)
  • N-are încredere în cămile și în general în orice ființă care rezistă mai mult de o săptămână fără băutură. (Anonim)
  • Băutura n-a rezolvat nicio problemă. Dacă stai să te gândești, nici laptele. (Anonim)
  • Vederea unui bețiv este cea mai bună lecție de sobrietate. (Anacharsis)
  • Tatăl meu era bețivul orașului. De obicei, pentru unele orașe nu-i chiar așa de rău, dar tocmai New York-ul?! (Henry Youngman)
  • Nu e bețiv cine bea, ci cel ce se îmbată. Dacă bărbatul bea, jumătate de casă arde; dacă femeia bea, toată casa arde. (Proverb românesc)
  • Beția este o nebunie voluntară. (Seneca)
  • Sărăcia nu duce pe nimeni la beție fără consimțământul celui în cauză, dar beția duce la sărăcie, fie că ne place sau nu. (Proverb românesc)
  • Alcoolul conservă ființele moarte, dar le ucide pe cele vii. (Proverb românesc)
  • Două lucruri nu se pot ascunde: beţia şi dragostea. (Antiphane)
  • Beţia tinereţii este mai puternică decât beţia provocată de vin. (Proverb persan)
  • Tinereţea este o beţie fără vin şi bătrâneţea este un vin fără beţie. (Proverb german)
  • Alcoolul este alb, dar înroşeşte faţa, aurul este galben, dar înnegreşte inima. (Proverb chinezesc)
  • Vinul este inocent, doar beţivul este vinovat. (Proverb francez)
  • Trebuie să mâncăm ca un om sănătos şi să bem ca un om bolnav. (Proverb german)
  • Un butoi de vin poate face mai multe miracole decât o biserică plină de sfinţi. (Proverb italian)
  • Ceea ce untul şi whisky-ul nu pot vindeca este incurabil. (Proverb irlandez)
  • Puţin vin este un antidot contra morţii, în cantitate mare este otrava vieţii. (Proverb persan)
  • Trei feluri de oameni spun adevărul: proştii, copiii şi beţivii. (Proverb german)
  • Există mai multă filozofie într-o sticlă cu vin decât în toate cărţile. (Louis Pasteur)
  • Cine nu iubeşte deloc vinul, femeile, cântecul, va rămâne prost toată viaţa. (Martin Luther)
  • Puţină dragoste este ca puţin vin bun… Prea mult din unul sau prea mult din celălalt, face omul bolnav. (John Steibeck)
  • A şti să bei vin este o adevărată ştiinţă. (Voltaire)
  • Cu un pahar de vin câştigi un prieten; ca să-l menţii nu-ţi ajunge un butoi. (Proverb italian)
  • Când vorbesc din pahar, toţi beţivii sunt oratori. (Tudor Muşatescu)
  • Doctorul mi-a spus să stau departe de băutură. De atunci beau doar cu paiul. (Anonim)
  • Nu există whisky de proastă calitate. Se întâmplă doar ca unele dintre ele să fie mai bune decât celelalte. Un om nu ar trebui să se prostească cu băutura până nu împlinește 50 de ani; dar după 50 de ani dă dovadă de prostie dacă n-o face. (William Faulkner)
  • Binecuvântată fie vița-de-vie și femeia, singurele daruri ale naturii care produc bucurie deopotrivă și săracului, și bogatului. (Maria Tereza)

Mai multe sfaturi medicale AICI. De exemplu, cum previi mahmureala:

  • Regula principală este să nu amesteci tipurile de alcool. Indiferent dacă vrei să consumi tărie, vinuri sau cocktailuri, încearcă să rămâi la același tip de băutură toată seara;
  • Dacă optezi pentru băuturi tip cocktail, încearcă să le eviți pe cele care conțin în rețetă băuturi carbogazoase, indiferent dacă vorbim despre sucuri sau apă tonică. Alege combinațiile cu sucuri naturale, pe cât posibil;
  • Nu combina alcoolul cu băuturi energizante;
  • Evită tipurile de alcool care conțin adaos de chimicale, de obicei cele de culoare închisă. Vodka, ginul și romul, simple sau combinate cu sucuri naturale și fructe sunt mai ușor tolerate de organism decât tequila, coniacul sau whisky-ul;
  • Bea apă sau sucuri naturale între băuturile care conțin alcool. Unii specialiști recomandă regula „1 la 1”, adică un pahar de apă după un pahar de alcool. În acest fel, îi oferi timp ficatului tău să metabolizeze alcoolul;
  • Nu te grăbi și nu bea pahar după pahar crezând că te vei binedispune mai repede. Consumul de băuturi alcoolice nu este o competiție. Limitează-te la consumul unui singur pahar de băutură pe oră. Organismul are ritmul lui de metabolizare;
  • Mănâncă înainte de a consuma băuturi alcoolice. Dacă mănânci ceva înainte sau în timp ce consumi alcool, acesta va fi absorbit mai lent. Consumul unui pahar de lapte în prealabil ajută într-o mare măsură. Prin crearea unui strat lipidic ce căptușește interiorul stomacului, laptele încetinește absorbția alcoolului din cavitatea gastrică. De asemenea, produsele cu un conținut ridicat de amidon pot împiedica absorbția rapidă a alcoolului. Acesta poate irita mucoasa stomacului, ceea ce poate face simptomele mahmurelii (greața, durerea abdominală, vărsăturile) să „lovească” și mai intens;
  • Respectă programul de somn. Cercetătorii consideră că anumite manifestări ale mahmurelii apar ca urmare a oboselii accentuate, acumulate după o noapte cu consum exagerat de alcool.

Leacul sigur: comedia The Hangover.